iOS 13 se nelíbí některým vývojářům, utrpí uživatelé

iOS 13 se nelíbí některým vývojářům, utrpí uživatelé
2019-08-20T08:29:23+02:00
• 20. 8. 2019

Zřejmě jste si povšimli, že vývojáři začínají upravovat své aplikace tak, aby bylo jasnější, jaká data jsou zapotřebí a co se s nimi bude dít. Samozřejmě jsou zde úpravy na straně operační systémů, které zavádí čím dál více omezení a oprávnění. Vše s cílem větší kontroly a případné ochrany uživatelů. iOS 13 nebude výjimkou. Apple představil mnoho změn a jedna z nich pobouřila vývojáře.

iOS 13 a sdílení dat

Nejnovější verze systému od Applu upravuje oprávnění aplikací, které potřebují pracovat s daty o poloze. Applu se nelíbilo, že aplikace mnohdy požadují při prvním spuštění kompletní přístup k informacím o poloze. Samozřejmě zde byly možnosti jako „jen při používání“ nebo „odepřít přístup“, ale zřejmě to nebylo dostatečné.

V rámci uvedení iOS 13 jsme se dočkali oznámení nového dialogového okna, odkud zmizela možnost povolení přístupu k poloze v plném rozsahu. Místo toho je zde „povolení jen jednou“, jinak řečeno, aplikace dostane přístup k poloze pouze jednou a víckrát už ně. Apple se zde obhajuje tím, že se jedná o možnost pro vyzkoušení aplikace.

Vývojářům se ale nelíbí, že možnost na plné povolení k přístupu k poloze není v dialogovém oknu. Nachází se až v samotném nastavení systému, kde musí uživatel explicitně povolit takovou možnost.

Komplikace nejen pro vývojáře

Několik vývojářů a firem se spojilo a odeslali dopis do společnosti Apple, kde si stěžují na tento nový systém povolování přístupu nejen k poloze. Uvádí, že uživatelé budou mít komplikovanější cestu k povolování přístupu dat k poloze. Navíc méně technicky zdatní uživatelé se nebudou zabývat povolováním něčeho v nastavení mobilního telefonu.

Apple tuto novinku zavedl zejména kvůli zneužívání dat, ale vývojáři si stěžují, že firma nejedná férově. Vývojáři zmiňují, že něčemu podobnému nečelí aplikace Find My pro hledání mobilu. Zde je možnost úplného přístupu k poloze.

Společnost Apple již stihla reagovat na dotazy novinářů kolem stížnosti vývojářů. Všechny změny jsou pro dobro uživatelů a všechny aplikace mají stejné podmínky. Rozhodně iOS 13 přinese změny, ale u některých aplikací mohou nastat komplikace.

Zdroj: techcrunch.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat