Google zatlačí na rozšíření RCS, což je náhrada za SMS, MMS a EMS

Google zatlačí na rozšíření RCS, což je náhrada za SMS, MMS a EMS
2019-08-01T18:00:04+02:00
• 1. 8. 2019

Zdroj: Google

1

RCS je zkratka pro Rich Communication Services a jedná se o novou technologii, která má nahradit stávající zasílání textových nebo multimediálních zpráv. Ve své podstatě se jedná o komunikační platformu, která umožňuje funkce chatu, skupinových konverzací a hlavně pro odesílání se výhradně používá mobilní připojení k internetu. Nedochází tedy k placení za každou zprávu.

Výhodou je, že v případě nedostupnosti připojení se odešle SMS zpráva. Bohužel mobilní operátoři nenasazují tuto technologii dostatečně rychle. Proto Google spustil RCS ve Velké Británii a Francii bez nich a v dohledné době se dočkáme dalšího rozšíření. Nyní se ale ukazuje, že chce více podpořit RCS.

Vodafone spouští pilotní test RCS v širším měřítku, zatím jen pro Samsung mobily

RCS na vzestupu?

RCS technologie je v tuto chvíli dostupná maximálně přes nativní aplikace od výrobců nebo skrze aplikace mobilních operátorů, případně si volí jednu, kterou podporují. Google podporuje RCS u své aplikace Zprávy pro Android, ale zřejmě to není dostatečné, jak se nyní ukazuje v rámci kódu AOSP (Android Open Source Project).

Nedávno se objevily náznaky, že by Android měl získat nové API pro vývojáře, kteří by tak mohli vytvořit vlastní aplikace s podporou RCS. Záhy ale došlo k odstranění a nyní se ukazuje, že se zřejmě chystá přímá podpora v budoucí verzi Androidu. Zde nelze jednoduše vytvořit aplikaci, která by pracovala s RCS. Je zapotřebí API na úrovni Androidu.

Google tak možná dá šanci, aby se na trhu objevily nejrůznější alternativy. To by výrazně podpořilo rozšíření této technologie. Je zde možnost, aby i stávající aplikace pro komunikaci následně podporovaly RCS. Bohužel zatím není jasné, kdy přijde tato podpora. Neočekáváme, že se tak stane s příchodem Androidu 10 (Android Q). Je možné, že se objeví verze Android 10.1 s podporou tohoto rozšíření pro RCS, ale odhadujeme, že se tak stane asi až u Androidu 11 příští rok.

Zdroj: androidpolice.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Tadeáš Pospíšil

2. 8. 2019, 0:11

Už se těším, zas si dám nějaký cíl jako ‚udělat apku do měsíce‘ a pak se mi z toho akorát zavaří PC a mozek…. Ale stejně to miluju

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat