Sony SRS-XB32 – přenosný reproduktor nejen na párty recenze

Sony SRS-XB32 – přenosný reproduktor nejen na párty [recenze]
2019-07-29T08:19:36+02:00
• 30. 7. 2019

Výrobce Sony se již od nepaměti věnuje také přenosným reproduktorům a letošní řada má celou škálu produktů. My se v dnešní recenzi zaměříme na nástupce loňského modelu XB-31, který přináší mírný facelift a jedná se o reproduktor vhodný třeba na pláž nebo na párty k bazénu.

Konstrukce

Jedná se o vcelku masivní reproduktor s rozměry přibližně 24 cm na šířku, 8 cm na výšku a hmotností skoro jeden kilogram. Zpracování je kvalitní, povrch těla je z velké části pogumovaný. Kolem mřížky, za kterou jsou schované samotné membrány reproduktoru, jsou umístěny LED diody, které velmi efektně blikají do rytmu hudby. V příslušné aplikace lze nastavit barvy, rychlost a styl blikání nebo celou světelnou show vypnout.

 

Sony SBS-XB32, jak se tento reproduktor jmenuje, nabízí voděodolnost s certifikací IP67. Výrobce navíc přidává odolnost vůči slané vodě a díky tomu jej tak lze bez problémů vzít třeba i na pláž k moři.

Sám jsem ve vodě reprák viděl a jako velký plus pak vidím fakt, že plove. Oproti předchozí generaci jsou pak vždy zvukové membrány směrem k vnějšímu prostředí a nehrají tak pod vodu. Kromě toho japonská společnost slibuje, že zařízení vydrží i nějaké ten pád na zem, konkrétní hodnoty ale neuvádí, a tudíž jsem to radši nezkoušel.

Poslouží jako powerbanka

Na zádech pod masivní krytkou nalezneme tři tlačítka a tři konektory. Jako velké zklamání považuji v roce 2019 přítomnost microUSB pro nabíjení. Naopak potěší klasický USB-A pro připojení kabelu pro nabíjení vašeho mobilu, kdy reproduktor poslouží jako powerbanka. Přesto USB-C by zde místo určitě mít mělo.

Baterie nabízí kapacitu 2700 mAh a poslouchat hudbu na jedno nabití vydržíte až 24 hodin. Pokud aktivujete Extra bass (silnější basy) výdrž mírně klesne na 14 hodin. To je však stále dostatečná hodnota.

Pokud nejste fanoušek bezdrátového připojení, lze se pro poslech hudby připojit i klasickým 3,5mm jackem. Nakonec jsou zde tři tlačítka. První slouží pro zjištění stavu baterie, kdy vám je její procento řečeno. To mi přijde zvláštní, bohužel procenta nabití nelze minimálně na iOS jinak zjistit a nejsou tak jako u jiných Bluetooth zařízení vidět třeba ve widgetu baterie.

Další dvě tlačítka slouží pak k vzájemnému propojení více reproduktorů Sony pomocí dvou režimů, ale o tom až později.

Zvukový výstup

Nejprve trocha teorie. Zvukový výstup zajišťují dvě 48mm kuželovité jednotky reproduktoru s celulární membránou (MRC). Konkrétní výkon výrobce neudává, údajně se však pohybuje mezi 20-25 W. Podporované jsou pak kodeky SBC/AAC/LDAC.

LDAC kodek vyvíjený přímo společností Sony zajišťuje přenos hudby bezdrátově přenosovou rychlostí až 990 kb/s se 96kHz vzorkování. V minulosti platilo, že kodek LDAC byl podporován výhradně Sony telefony. Blýská se ale na lepší časy, od Androidu 8.0 je totiž podpora LDAC vestavěná v systému a většina telefonů s touto verzí jej podporuje.

Frekvenční rozsah činí potom 20 Hz–20 000 Hz. Zvukový výstup je velice slušný a příjemný na poslech. Nálepka na těle ExtraBass naznačuje silné basy. Ty jsou na takto malý reproduktor opravdu výrazné. Režim Extra bass lze ale vypnout. Dva pasivní zářiče totiž  doplňují dva širokopásmové reproduktory, které tyto basy vylepšují.

Na těle se pak nachází tlačítko LIVE, kterým aktivujete prostorovější zvuk. Vhodný je tento režim třeba na záznamy z koncertů.

Konektivita – propojit jich lze až stovku

Pokud chcete docílit stereo efektu, budete k tomu potřebovat dva tyto reproduktory. Díky tlačítko ADD na zádech je lze spojit a budou se chovat jako stereo. Více mě však zaujala funkce Wireless Party Chain. Pro její aktivaci slouží druhé tlačítko na zádech s označením WPC. Pomocí toho lze totiž spojit až 100 vybraných Sony reproduktorů, které pak synchronizovaně hrají stejnou skladbu. Na test jsme měli ale jen jeden, a tak jsme tuto funkci nemohli vyzkoušet. Zástupci z českého Sony však tuto funkcionalitu zkoušeli se zhruba třiceti reproduktory a prý to funguje velmi dobře.

Propojení s telefonem

Aplikace spolupracující s reproduktorem jsou hned dvě, přičemž ta důležitější je Sony Music Center. Testoval jsem ji nejprve na systému iOS a posléze pak na Androidu přímo na Xperii 1. Zcela jednoznačně musím říct, že iOS verze není odladěná, a tak bych reproduktor spíše doporučil majitelům Android telefonů.

V aplikaci lze nastavit ekvalizér, styl blikání (nebo jej vypnout), režim zvuku (standardní, extra bass nebo live) a další drobnosti. Pro párování můžete využít buď NFC, nebo se spolehnout jen na Bluetooth 4.2. Druhou aplikací k repráčku je Fiestable. Ta slouží pro další ovládání blikání a barev LED diod. Není však moc propracovaná a ocenil bych integraci jejích funkcí do Sony Music Center.

Zhodnocení

Sony SRS-XB32 je povedený bezdrátový reproduktor. Mezi jeho klady rozhodně patří odolnost včetně voděodolnost vůči slané vodě a fakt, že plove. Zvukový výstup je příjemný a s funkcí extra bass i velmi výrazný. Moc se mi zamlouvají možnosti propojení více reproduktorů.

Jako mínus považuji přítomnost staršího konektoru microUSB pro nabíjení, očekával bych zde radši moderní USB-C. Zjištění stavu baterie pak zvláštně probíhá přes tlačítko vzadu, kdy vám stav baterky je sdělen.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Miroslav Růžička

Redaktor a moderátor na našem YouTube kanálu a nadšenec do moderních technologií, který na našem webu působí již od roku 2013. Mobilní telefony ho ale zajímají již od dětství.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat