Většina antivirů pro Android není kvalitní, tvrdí studie

Většina antivirů pro Android není kvalitní, tvrdí studie
2019-03-25T06:44:07+02:00
• 25. 3. 2019
3

Antivirové programy byly donedávna určeny především pro tradiční počítače. S rostoucím významem mobilních telefonů se nicméně tento typ programů rozšířil i na tento typ zařízení. Společnost AV-Comparatives ve své studii testovala 250 aplikací, které mají vaše zařízení chránit před škodlivými aplikacemi. Výsledek bohužel potvrdil, že většina těchto aplikací neplní svůj účel dobře. Pouze 80 aplikací dokázalo přesně odhalit alespoň více než 30 % škodlivých aplikací.

Testy zkoumaly, zda aplikace během 4 kroků byla schopna odhalit škodlivý software. Nejprve došlo k otevření prohlížeče a stáhnutí poškozené aplikace. Ve druhém kroku byla aplikace otevřena skrze standardní prohlížeč souborů. Následně došlo k instalaci aplikaci. V posledním kroku pak byla škodlivá aplikace spuštěna.

Automatizované testy odhalily nedostatky aplikací

Celkem bylo testováno 2000 škodlivých APK souborů. Dále bylo antivirovým programům podstrčeno 100 aplikací, které byly neškodné. Autoři testů tak zkoumali rovněž správnost odhalení škodlivého softwaru. Celkem bylo provedeno přes 500 000 testovacích běhů, které byly plně automatizovány.

Pokud alespoň v jednom kroku došlo k rozpoznání škodlivého kódu, byl test označen za úspěšný. V případě neškodných aplikací se za úspěšný test považovalo, pokud aplikace nijak nereagovala. Jak je uvedeno v úvodu článku, pouze 80 aplikací z 250 zareagovalo u více než 30 % škodlivých aplikací.

Žebříček 80 nejlépe hodnocených antivirů, zdroj: Studie AV-Comparatives

Některé aplikace navíc ze své povahy nemohou být ani moc úspěšné. Je to dáno tím, že fungují na bázi whitelistů a blacklistů. Útočníkovi tedy v podstatě stačí podstrčit název aplikace, která je důvěryhodná a antivirový program škodlivý software nemá šanci rozpoznat.

Z výsledků testů rovněž vyplývá, že nejlépe si v odhalování škodlivého softwaru vedou aplikace od těch nejznámějších dodavatelů. Právě tito výrobci mají nejkomplexnější způsob odhalování škodlivého kódu. I proto tyto aplikace dokázaly odhalit všechny škodlivé aplikace.

Uživatelé by měli mít rovněž na paměti to, že instalace nedůvěryhodné aplikace může znamenat i více starostí než užitku. Autoři práce zmiňují, že 16 aplikací dokonce nebylo dobře přeneseno na Android 8. Opět se tedy potvrzuje všeobecně známý fakt, že by uživatel měl před instalací jakékoliv aplikace přemýšlet nad možnými důsledky.

Zdroje: av-comparatives.org, engadget.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jiří Smrž

Fanoušek operačního systému Android, ale se zkušenostmi i s iOS a Windows Phone. Ve volném čase se rád věnuje sportům a sledování filmů nebo seriálů.

Komentáře

Tadeáš Pospíšil (Britanian man)

25. 3. 2019, 6:56

Že by McAfee bylo úspěšně kvůli tomu, že při každém přihlášení/zapnutí kontroluje VŠECHNY aplikace? I ty které už zkontrolovalo?
Mimochodem, to že většina antivir je na nic už víme dávno i bez tohohle průzkumu

Přemysl Vaculík

VIP 25. 3. 2019, 7:39

Nyní je to ale podloženo, není to jen tvrzení :)

Vaculíčku 😍
Mám Vás rád, ale s tím „podloženo“ bych byl opatrnej, zvláště když tady Tadeáš zmiňuje McAffee. 😱
Tedy software, který „je prý antivir“, nuceněně cpaný do všemožných čínských značek.
Nevím, co si o tom myslíte, ale dle mého, pro běžného!!! uživatele, který používá aplikace z Google krámu, je antivir jen brzda. Pro človíčka, který si stáhne APKčko z ověřených stránek (xda apod.) také, protože není blbec. (blbci chodí na svět androida, ne na dotekománii)
A trouba nebude umět zapnout „instalaci z jiných zdrojů“ 😀

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat