Aplikace Záchranka se opět rozšiřuje o novou funkci

Aplikace Záchranka se opět rozšiřuje o novou funkci
2018-08-12T14:45:46+02:00
• 12. 8. 2018
1

Asi každý dnes již slyšel o aplikaci Záchranka, která od svého působení zachránila nebo alespoň pomohla zachránit řadu životů. Před nedávnem jsme vás informovali o rozšíření aplikace do Rakouska. Díky tomu si mohou Češi v Rakousku jednoduše přivolat pomoc a naopak. Celkově se aplikace stále rozšiřuje nejen polem působnosti, ale také po stránce spolupráce s jednotlivými útvary integrovaného sboru.

Kdo se připojil nyní?

Minulý rok se do aplikace připojila Horská služba, pro kterou je lokalizace uživatele na základě GPS souřadnic velmi důležitá. Nyní se do pilotního provozu zapojuje také Vodní záchranná služba ČČK, která bude fungovat stejně jako Horská služba. Díky rozpoznání polohy díky aplikaci se automaticky rozhodne, zda se dotyčný nachází na vodní ploše nebo do 300 metrů od ní. Na základě této informace se nejprve informuje Vodní záchranná služba, pomocí dispečerů nebo skrze SMS zprávu. Následně dojde ke kontaktování integrovaného záchranného sboru, který vyšle příslušné složky. Díky tomu může dojít ke skvělé spolupráci, kdy je vše připraveno tak jak má, a může být zachráněn další lidský život bez ztráty potřebných vteřin.

Celkově se počítá, že aplikace pomůže ročně až v 800 případech, jelikož v loňském roce musela Vodní záchranná služba ČČK zasahovat u 619 zdravotních případů a u 87 technických. Sám prezident VZS ČČK David Smejkal si od spolupráce hodně slibuje:

„Typy zásahů jsou velmi různorodé, od úrazů a onemocnění až po velmi závažné stavy, jako jsou alergické reakce, náhlé zástavy oběhu, tonutí… Zásahy technického charakteru obnáší vyhledávání utonulých, odtažení poškozených či nefunkčních plavidel, záchranu osob z vodní plochy v případě náhlé změny počasí apod. Ve všech těchto případech by se nám GPS poloha a informace o volajícím v nouzi velmi hodily.“

Nová funkce je již nyní v pilotním provozu a není třeba aplikaci aktualizovat, jelikož ke změně došlo na pozadí aplikace. Ostrý provoz by měl být spuštěn chvilku po prázdninách.

logo-app Záchranka Medical Information Technologies, s.r.o. Zdarma ANDROID

Zdroj: Tisková zpráva

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Student IT, fanoušek nových technologií, který se příležitostně věnuje fotografování. Aktuálně preferuje operační systém iOS, ale předtím nepohrdl žádným Android zařízením. Mezi jeho koníčky patří recenzování nových zařízení, tábor, turistika a auta.

Komentáře

Hakus von Tyros

12. 8. 2018, 18:35

Užitečná aplikace. Super.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat