Facebook sdílel data s čínskými výrobci zařízení

Facebook sdílel data s čínskými výrobci zařízení
2018-06-11T13:44:05+02:00
• 11. 6. 2018

Facebook rozhodně nezažívá nejšťastnější období. Po aféře Cambridge Analytica zjistili americké New York Times, že společnost uzavřela partnerství o sdílení dat s nejméně čtyřmi čínskými společnostmi. Podle dostupných informací se mělo jednat o Huawei, Lenovo, Oppo a TCL.

Dohody, které byly uzavřeny do roku 2010, umožnily společnostem mít přístup k uživatelským datům ze sociální sítě Facebook. Výrobci mobilních telefonů tak mohli nabízet některé Facebook možnosti ( tlačítko „To se mi líbí“, aktualizace statusu, přístup ke kontaktům) skrze jejich vlastní aplikace.

Samotný Facebook ve svém prohlášení uvedl, že dohody s čínskými výrobci byly velmi podobné těm, které měla s Facebookem společnost BlackBerry. Díky této dohodě mohlo BlackBerry získávat detailní informace o uživatelích a jejích přátelích, včetně informací o jejich politickém nebo náboženském vyznání, práci, vzdělání nebo vztazích.

V případě dohody s Huawei Facebook zároveň uvádí, že veškerá data zůstala v telefonu a nedostala se na servery společnosti. Celá situace samozřejmě vyvolala vlnu nevole a řadu dotazů u amerických senátorů.

Mark Warner, senátor za Virginii, například poukazuje na zprávu z roku 2012 deklarující blízké vztahy mezi Čínskou komunistickou stranou a výrobci zařízeni, mezi nimiž nacházíme právě i čínskou jedničku – Huawei. Warner zároveň trochu ironicky dodává, že se velmi těší na to, až ho zástupci Facebooku poučí o tom, jak si společnost hlídala, že data skutečně zůstávala na telefonech uživatelů.

senátor Mark Warner, foto: https://founderscode.com

Francisco Varela, viceprezident Facebooku ale potvrzuje, že veškeré integrace Facebooku u čínských společností byly kontrolovány. Samotná dohoda s Huaweiem nicméně byla ukončena již minulou neděli. Dohoda tedy již neplatí, stejně jako v případě jiných společností, jako jsou například Amazon, Apple, BlackBerry a Samsung.

Celá situace je s čínskými společnostmi o to napjatější, protože se informace objevují v době, kdy se americká vláda se vymezila proti čínskému výrobci ZTE. Dohoda mezi Facebookem a ZTE nicméně uzavřena nebyla.

Samotný Huawei je ale také v USA vyšetřován z toho, jestli náhodou neporušuje obchodní podmínky podobně, jako tomu bylo právě v případě ZTE. V této otázce probíhá stále vyšetřování. Závěrů tohoto vyšetřování bychom se měli snad již brzy dočkat.

Zdroje: nytimes.com, gsmarena.com, geek.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jiří Smrž

Fanoušek operačního systému Android, ale se zkušenostmi i s iOS a Windows Phone. Ve volném čase se rád věnuje sportům a sledování filmů nebo seriálů.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat