Qualcomm Snapdragon 845 by měl brzy podporovat WPA3 standard

Qualcomm Snapdragon 845 by měl brzy podporovat WPA3 standard
2018-05-19T18:59:02+02:00
• 19. 5. 2018

Qualcomm v uplynulém týdnu ve své tiskové zprávě oznámil podporu WPA3 (Wi-Fi Protected Access 3). Podporu obdrží zařízení, která využívají WCN3998 a IPQ807x AP platformu. To znamená, že zabezpečení WPA3 si budou moci vychutnat například uživatelé mobilních zařízení s procesorem Qualcomm Snapdragon 845.

Rahul Patel, víceprezident a generální manažer pro oblast konektivity a síťových služeb, se nechal slyšet, že Qualcomm vždy bude úzce spolupracovat s průmyslovými subjekty, jako je právě Wi-Fi Alliance. Právě Wi-Fi Alliance na začátku letošního roku oznámila novou verzi bezpečnostního standardu WPA3.

Stalo se tak velmi krátce poté, co došlo k prolomení stávajícího bezpečnostního standardu WPA2, které dnes využívá velké množství zařízení. Samotný protokol WPA2 byl uveden v roce 2004. Oproti WPA2 nabízí protokol WPA3 čtyři klíčové funkce. Výrobce je tedy povinen všechny 4 implementovat tak, aby mohl svá zařízení nechat certifikovat jako kompatibilní s WPA3.

Jaká vylepšení WPA3 přináší?

Velká část uživatelů využívá otevřených Wi-Fi sítí, jako například v kavárnách a restauracích. Tyto sítě jsou v současnosti plně otevřené a uživatelé připojení k těmto sítím nejsou zabezpečeni. Částečně tento neduh odstranila implementace HTTPS připojení, nicméně i tak může útočník sledovat, k jakým sítím se připojujete.

WPA3

WPA3 by tento problém měl odstranit. Pokud se tak nyní připojíte k otevřené Wi-Fi síti, díky WPA3 bude provoz mezi vaším zařízením a přístupovým bodem šifrovaný. A to i přes to, že před samotným připojením k síti nezadáváte na svém zařízení žádné heslo. Aby útočník mohl odposlouchávat vaší síťovou komunikaci, musel by nejprve dokázat dešifrovat tento způsob připojení.

Druhé vylepšení se zaměřuje na ty uživatele, kteří používají slabá hesla. WPA3 standard by měl zabránit tzv. útoku hrubou silou. Jedná se o ten typ útoku, kdy se útočník snaží rozluštit šifru bez znalosti jakéhokoliv klíče k jejímu dešifrování. Útočník tak opakovaně zkouší různá hesla do té doby, dokud se mu nepodaří se k přístupovému bodu připojit.

Když byl uvedený standard WPA2, tak nikdo rovněž nepočítal s tím, že bychom se dočkali takových zařízení, jako jsou chytré žárovky nebo chytré reproduktory. Zkrátka pojem IoT byl v plenkách a pouze v myšlenkách inženýrů. A právě způsob připojení těchto zařízení je dnes poměrně komplikovaný.

Zpravidla uživatel potřebuje mobilní telefon a aplikaci, pomocí které může taková zařízení ovládat nebo připojit do sítě v rámci chytré domácnosti. Proto WPA3 standard slibuje zjednodušení tohoto procesu. Kromě toho bychom se měli pro tato zařízení dočkat také zvýšení bezpečnosti. Ve zkratce by tak zařízení bez obrazovky mělo být mnohem snazší do sítě připojit.

Poslední zmiňovanou oblastí, kterou WPA3 vylepšuje, je zabezpečení vládních sítí. WPA3 zahrnuje takové standardy, které pomohou státním organizacím k výraznějšímu zabezpečení kritických Wi-Fi sítí.

Bezpečnost uživatelů na internetu patří dlouhá léta mezi ta nejdůležitější témata. Qualcomm ve své tiskové zprávě uvádí, že WPA3 by mohlo být uvolněno pro Snapdragon 845 již v průběhu léta. Můžeme tak očekávat, že ještě v letošním roce uslyšíme o dalších zařízeních, která nový standard začnou podporovat.

Zdroje: xda-developers.com, qualcomm.com, wi-fi.org, howtogeek.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jiří Smrž

Fanoušek operačního systému Android, ale se zkušenostmi i s iOS a Windows Phone. Ve volném čase se rád věnuje sportům a sledování filmů nebo seriálů.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat