Youtube chystá novou aplikaci pro děti

Youtube chystá novou aplikaci pro děti
2018-04-07T17:06:26+02:00
• 7. 4. 2018
1

V roce 2015 Youtube představil speciální verzi aplikace, která se jednoduše jmenuje Youtube Kids. Hlavní podstatou této verze je zobrazovat vhodná videa, která nijak nebudou narušovat vývoj dětí. Například nepůjde dohledat nevhodný obsah a bude nabízet hlavně taková videa, která by se dětem mohla líbit.

Algoritmus není dokonalý

Současná verze Youtube Kids je poháněna speciálními algoritmy, které vyhodnocují vhodnost obsahu a následně jej zpřístupňují nebo zakazují v Youtube Kids. Bohužel systém není dokonalý. Občas zakázal zcela zbytečně některá videa, jelikož došlo k mylnému vyhodnocení.

Na druhou stranu došlo k povolení videí, která můžeme zařadit do sekcí jako falešné zprávy, násilná videa nebo i konspirační teorie. Například bylo možné, že se v aplikaci objevil i obsah odkazující na to, že Země je plochá nebo že přistání na měsíci byl podvrh. Ze vzdělávacího pohledu se jedná skutečně o nevhodný obsah.

To není ale vše. Dokonce se dětem nabízela i taková videa, která obsahovala smyšlené erotické příběhy postaviček z filmů Disney. Je evidentní, že algoritmy nejsou dokonalé a vždy budou potřebovat úpravu, aby mohly lépe reagovat na nový obsah. Z toho je jasné, že nikdy nemohou být napřed.

Youtube Kids bez algoritmu

Našlo by se ještě více ukázek nevhodného obsahu pro děti. I proto se zřejmě v Youtube rozhodli, že připraví zcela novou aplikaci, která bude závislá na ručně vybíraném obsahu. Tým lidí bude také rozhodovat o vhodnosti Youtube kanálů.

Bude nutné tedy vybudovat obrovský tým, který bude moci rychle a účinněji hodnotit videa a kanály. To ale přináší další úskalí, zejména pro země, které nehovoří angličtinou. Zřejmě se tak nedočkáme Youtube Kids v naší zemi, jelikož by zde Youtube musel vybudovat tým pro český obsah. A upřímně řečeno, i v naší zemi by měl tým dost práce s výběrem vhodného obsahu pro děti.

Youtube odmítl cokoliv komentovat, takže musíme čekat, kdy vlastně uvede novou verzi, tedy jestli vůbec. Možná následně nasadí i umělou inteligenci, která se bude učit od týmu vybírající obsah.

Zdroj: theverge.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Strejda Sekvoj

7. 4. 2018, 20:28

haleluja

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat