Beholder – Staňte se řadovým špehem v bytovém zařízení

Beholder – Staňte se řadovým špehem v bytovém zařízení
2018-08-05T18:29:40+02:00
• 22. 4. 2018

Beholder je adventura od studia Creative Mobile, která je zasazená do času dystopické budoucnosti. V roli Carla Steina se ocitáte společně s jeho rodinou v městečku Krushvice v malé bytovce, na kterou máte dohlížet, respektive špehovat její obyvatele a v případě nutnosti na ně i donášet.

Na bytě je dusno

Hra již od začátku zaujme svou velmi pochmurnou grafikou, která ale výborně navodí pocit zkroušenosti a úzkosti. A jelikož se hra odehrává v časech dystopie, je to přesně ten dojem, který by měla v hráči zanechat. Samozřejmě ani pochmurné zvukové efekty zde nemůžou chybět.

Příběh začíná dopisem, kdy se hlavní postava dozvídá, že bude i se svojí rodinou přestěhována do bytového bloku a nahradí bývalého dozorce, který neměl na svou pozici žaludek. Stejným stylem je pojat i tutoriál, který místo aby jen ukazoval přesně jak se hra ovládá, je krásně zasazený do příběhu. Tutoriál tvoří první přibližně půlhodinu hraní, kdy hráče neopustí po pár vteřinách, jen aby ukázal tlačítka, ale vysvětlí mu komplexitu úkolů, závazků vůči státu (Stein je zaměstnanec státu a musí se hlásit ministerstvu pořádku), chování obyvatel atd.

Akční část hry je velmi jednoduchá. Jako domovní máte klíče od všech bytů, můžete zaklepat a promluvit si s obyvateli bytu, můžete klíčovou dírkou nakouknout a zjistit, jestli je někdo doma a můžete do bytů vkročit, instalovat zde kamery, které „nahrávají“ obyvatele bytů a nahlašují pochybné aktivity. Taktéž lze prohledávat skříně nebo postele kvůli nepovoleným předmětům nebo nápovědám, které hráč potřebuje k sestavení profilu jednotlivých obyvatel.

Kromě standardních úkolů hlavní příběhové linky můžete samozřejmě plnit i celou řadu postranních úkolů, které zadávají obyvatelé bytů, vaše vlastní rodina nebo i lidé jako obchodník a podobně. Některé úkoly bývají časově omezené, jako když vám například onemocní dcera a vy jí musíte rychle sehnat prášky nebo když musíte urychleně vystěhovat státu nepohodlného člověka, a některé omezeny nejsou.

V čem má hra zásadní nedostatek, je její ovládání pohledu. Jednou z hlavních činností hráče je pohybovat se pohledem po prostorech bytovky a ovládat protagonistu klikáním na místa, kam má chodit, a na akce, které má provést. Problém ale nastává v tom, že pohyb kamery je příšerně slizký a ovládání pohledu je hrozně nemotorné.

Stojí za to Beholder?

Celkově na mě hra působí velice zajímavě, je velmi zaměřená na city a dokáže skvěle využít dilema volby. Její příběh nerecykluje úkoly a hlavní příběh není stále to samé. Jedinou výtkou zůstává ovládání, obzvláště na menších zařízeních by mohl nastat problém s ovladatelností. Hra je momentálně dostupná na Android a iOS. Základní verze je zdarma, je pak možné si připlatit za plnou hru přímo v aplikaci.

logo-app Beholder CZK 64.99 ANDROID logo-app Beholder Free BonusXP, Inc. Zdarma ANDROID logo-app Beholder Creative Mobile 79,00 Kč iOS

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Tomáš Hubka

Student IT, notorický hráč her jak na počítači tak na mobilu, nadšenec do mobilních aplikací a fanoušek seriálů.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat