iOS 11: Jak efektivně šetřit s mobilními daty? návod

iOS 11: Jak efektivně šetřit s mobilními daty? [návod]
2017-12-25T09:46:39+02:00
• 25. 12. 2017
3

Společnost Apple zhruba před dvěma lety představila operační systém iOS 9. Ten přinesl nejen mnoho novinek v podobě funkcí a oprav chyb, ale také podporu pro pět let starý iPhone 4s. iOS 9 však přinesl hned několik skrytých funkcí, které bez vašeho vědomí využívají vaše mobilní data. A tyto funkce se nachází také v nejnovější verzi iOS 11.

V dnešní době nikoho nepřekvapí, že nemálo Apple uživatelů ke své práci využívá právě mobilní data. Bohužel jsou omezeni takzvaným FUP limitem. Ještě před pár lety byla možnost využívat tarify s neomezeným datovým limitem, tomu už je ale dávno konec. Každý megabit se počítá, pojďme se tedy na tento problém podívat a vyřešit jej.

iOS 11: Nenápadný iCloud

Jestliže používáte internetovou službu iCloud, kam aktivně ukládáte své dokumenty, mohlo by to vést k vyšší spotřebě vašich mobilních dat. Jedná se samozřejmě o velmi nepříjemnou událost. Pokud si ovšem vystačíte pouze s Wi-Fi připojením, a mobilní data pro tuto službu chcete vypnout, postupujte podle návodu níže.

Nejprve přejděte do Nastavení, poté do kategorie Mobilní data. V této sekci se nachází hned několik podkategorií. Navíc se dostanete do seznamu, ve kterém najdete veškeré aplikace synchronizující data s vaším iCloudem. U každé aplikace můžete tuto synchronizaci vypnout. Ovšem pro veškerou synchronizaci aplikací v rámci mobilních dat vypnete tak, že přejdete na konec seznamu a kliknete na iCloud Drive.

iOS 11: Stahování aktualizací v rámci FUP je risk 

Ve vašem iPhonu či iPadu se může nacházet nemálo aplikací, které ke své aktualizaci využívají právě mobilní data. Opět se nejedná o vůbec dobrou činnost, neboť je většina aktualizací o velikosti několika desítek megabitů. Pokud tedy chcete zamezit zbytečnému stahování instalačních balíčků, postupujte podle návodu níže.

Pro vypnutí využívání mobilních dat musíte nejprve přejít do Nastavení a poté do kategorie iTunes a App Store. Nyní se nacházíte v seznamu aplikací, které si automaticky stahují aktualizace pomocí vašeho mobilního či Wi-Fi připojení. Pro vypnutí této činnosti klikněte na Používat Mobilní data. Nyní se vám budou veškeré aktualizace stahovat pouze pomocí Wi-Fi připojení, díky čemuž můžete ušetřit několik desítek až stovek MB dat.

iOS 11: Zapomeňte na Wi-Fi Asistenta

Apple si pro nás před dvěma lety připravil zajímavou novinku v podobě Wi-Fi Asistenta. Jedná se nejen o užitečnou, ale také poměrně škodlivou funkci. Ve chvíli, kdy je signál vašeho Wi-Fi připojení slabý, Wi-Fi Asistent automaticky zapne mobilní data, přičemž dojde k určité spotřebě FUPu.

Jestliže máte tarif pouze s 1GB FUP limitem, příliš mnoho legrace si s ním neužijete, tedy pokud budete používat Wi-Fi Asistenta. Pokud jej však chcete vypnout, přejděte do Nastavení -> Mobilní data -> WiFi asistent.

iOS 11: Vyhněte se aktualizacím

Stahování aktualizací aplikací na pozadí nejen šetří data, ale také energii vašeho iOS zařízení. 

Přejděte tedy do Nastavení -> Obecné -> Aktualizace aplikací na pozadí. Po otevření této kategorie se v horní části nachází možnost stahování aktualizací na pozadí, tak ji vypněte.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Zdeněk Koutský

Passionate Senior Editor at Dotekomanie.cz, where tech meets storytelling. Seasoned Sales Director, weaving technology into every success story, and relishing every moment of it!

Komentáře

andika faizz

26. 4. 2019, 19:42

jo

ANDY 1983 Schulz

19. 9. 2018, 13:06

jo

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat