První česká „Instant Apps“ je od nás

První česká „Instant Apps“ je od nás
2017-08-07T12:37:11+02:00
• 7. 8. 2017
11

Minulý rok Google představil na vývojářské konferenci IO novinku Instant Apps (okamžité aplikace). Ve své podstatě se jedná o aplikace, které není potřeba instalovat, přesto se spustí na vašem zařízení. Představa Googlu je velmi jednoduchá – přinést lepší uživatelský prožitek bez nutnosti hledání, stahování a instalování aplikací.

Dalo by se říci, že slouží pro ochutnávku plnohodnotné aplikace. Zatímco minulý rok byl projekt představen, na letošní vývojářské konferenci jsme se dočkali 50 dalších titulů, které jsou dostupné jako Instant Apps.

Google nápověda k okamžitým aplikacím

U nás v redakci nepíšeme jen články o mobilních novinkách, zabýváme se i vývojem například vlastní aplikace pro Android. Rádi se držíme nových trendů, a proto jsme se rozhodli, že vytvoříme Instant Apps i z naší plnohodnotné verze. Oficiálně jsme vypustili do světa první českou Instant Apps již minulý týden, abychom ji otestovali v ostrém provozu. Nyní vám ji představujeme.

Okamžitá aplikace Dotekomanie.cz

Instant Apps ve své podstatě obsahují jen to nejnutnější, co je potřeba k zobrazení obsahu. Nejedná se tedy o plnohodnotnou aplikaci. V našem případě tedy slouží pro zobrazování článků, přičemž podporujeme i možnost se přihlášení a vložení komentářů.

První aktivování

Než přejdeme k ukázce, je nutné zmínit, že je potřeba v nastavení telefonu takové aplikace povolit na konkrétním zařízení. Abyste tak učinili, musíte jít do Nastavení, dále vyhledat položku Google a v ní kliknout na Okamžité aplikace. Zde se nachází přepínač. Po aktivování se vás mobil dotáže na účet, kde chcete povolit Instant Apps – případně uvidíte seznam účtů. Po výběru se zobrazí dialogové okno, kde stačí kliknout na tlačítko aktivovat.

Pokud nevidíte položku Okamžité aplikace ve vašem zařízení, tak nemáte podporovaný smartphone. Toto nelze ovlivnit, vše si řídí Google sám. Na svých stránkách uvádí, že podpora je omezena na nejpoužívanější smartphony. Následně by mělo dojít k rozšiřování – nevíme ale kdy se tak stane.

První spuštění

Při testování jsme se setkávali s názory, že uživatelé nechtějí, aby se jim něco automaticky stahovalo do mobilního zařízení. Zde se ale nemusíte bát, že by se naše okamžitá aplikace stáhla jen tak do mobilu. Když kliknete na odkaz vedoucí na náš web, smartphone vám nabídne, jestli chcete otevřít článek v okamžité aplikaci nebo ve webovém prohlížeči. Daná volba je uložena v zařízení a při dalším otevření článku se buď spustí okamžitá aplikace nebo webový prohlížeč.

Při spuštění okamžité aplikace budete mít v notifikacích oznámení, že ji používáte. Skrze notifikaci můžete otevřít článek ve webovém prohlížeči, nebo zobrazit informace o okamžité aplikaci.

Naše okamžitá aplikace obsahuje jen to nejnutnější, proto se do zařízení stáhne minimální balíček dat. Při jakémkoliv dalším používání se stahuje jen článek a případné obrázky. Mnohdy se tak jedná o jednotky nebo desítky KB, což je i 10-20x menší objem dat než při otevření článku v samotném webovém prohlížeči.

Plnohodnotná aplikace

Z naší okamžité aplikace můžete kdykoliv přistoupit do Obchodu Play a stáhnout si plnohodnotnou verzi. Ta již disponuje všemi funkcemi a není nijak omezena, ani na zařízení.

logo-app Dotekománie.cz Michal Mroček Zdarma ANDROID

Za vývojem plnohodnotné i okamžité aplikace stojí vývojář Michal Mroček.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Vaclav Panenka

16. 1. 2018, 19:50

Mě se vaše aplikace na Andoidu 8 v Xiaomi A1 nezobrazuje v Nastavení Google, ale v Nastavení – Aplikace, mezi ostatními aplikacemi.

Přemysl Vaculík

VIP 16. 1. 2018, 20:16

Instaloval jste ji, nebo se jen tak objevila v mobilním telefonu?

Funguje to ještě?
Protože když to zkouším znova, tak se mi žádný odkaz na dotekomanii už v instant apps neotevírá.
V minulosti, když jsem to měl aktivované, tak odkaz, který vedl na dotekomanii se otevíral v instant apps.
Po čase to zkouším znova a nic.
Jediné co je jiné je to, že minule to bylo na Android 7, teď na Android 8.
Ani to zaškrtavátko tam teď není, jen rovnou výběr jednoho z možných účtů anebo Žádný. Samozřejmě mám vybraný konkrétní účet.

Přemysl Vaculík

VIP 19. 9. 2017, 12:59

Dobrý den,
stále funguje, ale počet zařízení je omezen a také je zde závislost na Google Služby. Bohužel to ovlivňuje jen Google a my do toho nemůžeme zasahovat.

Na LG G3, Android 6, jsem zapnul a aktivoval Okamžité aplikace ale po zadání Vašeho webu mi nenabídne žádné možnosti a spustí stránku Dotekomania. Notifikace neindikuje zapnutí. Diky za radu.

Přemysl Vaculík

VIP 7. 8. 2017, 14:34

V okamžité aplikaci se otvírají odkazy. Například když otevřete odkaz z Googlu+.

Adam Zlatohlavek

7. 8. 2017, 16:18

Mně se taky nic nezměnilo. Jdu na odkaz do článku v Chrome Nexus 5x Android O a instant aplikace jsem v nastavení povolil.

Přemysl Vaculík

VIP 7. 8. 2017, 16:21

U Androidu O je tak trochu problém s Google Play Services. Google je evidentně nemá zcela dokončené. Zatím Instant Apps fungují až po továrním restartu.

Jirka Dittrich

7. 8. 2017, 19:47

Ono to funguje až při tapnutí na článek.
N6 7.1.

Ján Valkovič

7. 8. 2017, 12:59

Na N5 s LineageOS som musel stiahnuť a nainštalovať „Google Play services for Instant Apps“, potom to fungovalo bez problémov
http://www.apkmirror.com/apk/google-inc/google-play-services-for-instant-apps/

Přemysl Vaculík

VIP 7. 8. 2017, 13:03

Taková možnost je, ale nechci k ní nabádat. Při stažení nevhodné verze může dojít k problémům.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat