Google a MIT spolupracují na nástroji pro vylepšení fotografií v reálném čase

Google a MIT spolupracují na nástroji pro vylepšení fotografií v reálném čase
2019-04-16T17:58:26+02:00
• 4. 8. 2017

Popis toho, jak technologie funguje, zdroj: YouTube

Chytré telefony již v dnešní době dokáží pořizovat celkem pěkné fotografie. Přesto se často setkáváme s tím, že jsou fotografie oproti skutečnosti velmi rozdílné. Na tento problém se zaměřil Google společně s MIT. Veškeré úsilí bylo vynaloženo do nástroje, který dokáže automaticky upravit obrázky v reálném čase na vašem telefonu.

Cílem bylo vytvořit technologii, která dokáže v reálném čase upravit fotografii co nejlépe k reálnému obrazu. Technologie je založena na umělé inteligenci a strojovém učení. A právě k těmto oblastem má Google velmi blízko. Možná i proto se rozhodli zástupci společnosti spojit s MIT a na nové technologii se podílet.

Výsledky nové technologie,zdroj: YouTube

Celý systém si nejprve vzal za příklad 5 tisíc vzorků, na kterých sledoval práci 5 různých grafiků. Tyto vzorky byly doplněny o další tisíce fotografií, na kterých byly využity algoritmy určené ke zpracování obrazu (např. HDR). Systém tak nejprve rozpoznával a porovnával, jak snímky vypadaly před úpravou, a jak vypadají po jakékoliv úpravě. Na tomto surovém základu mohl systém začít sám upravovat pořízené snímky přímo v telefonu.

Výhodou technologie je, že je energeticky nenáročná a rychlá. To je odůvodněno tím, že zpracování obrazu se provádí na snímcích s nízkým rozlišením. Na pozadí následně probíhá výpočet. Za použití strojového učení a dalších výpočtů se obraz složí do konečného snímku ve vysokém rozlišení.

Popis toho, jak technologie funguje, zdroj: YouTube

Tým samozřejmě porovnával současnou technologii proti zpracování obrazu přímo ve vysokém rozlišení. V takovém případě bychom pro zpracování v reálném čase potřebovali mít chytrý telefon se zhruba 12 GB operační paměti. Výsledná technologie potřebuje pouze 100 MB operační paměti. Co je však zajímavější. Dnešní technologie, které zpracovávají v telefonech HDR potřebují ke konečnému zpracování mnohem více času než nově právě nová technologie z dílny MIT a Googlu.

Přes všechna tato pozitiva se nicméně tým potýká s limity, které se vztahují k současným omezením v oblasti mobilních technologií. Prozatím bohužel ani nevíme, kdy by mohla být tato technologie uvedena u komerčního produktu. Spolupráce MIT a Googlu nám nicméně dává alespoň naději, že bychom se v budoucnu mohli dočkat přímého uvedení technologie v rámci operačního systému Android.

Zdroje: news.mit.edu, androidauthority.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jiří Smrž

Fanoušek operačního systému Android, ale se zkušenostmi i s iOS a Windows Phone. Ve volném čase se rád věnuje sportům a sledování filmů nebo seriálů.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat