Xiaomi oficiálně vstupuje na český trh

Xiaomi oficiálně vstupuje na český trh
2017-08-03T10:15:05+02:00
• 3. 8. 2017

Možná se vám zdá, že jste něco podobného četli již před nějakou dobou. Do jisté míry máte pravdu, ale tehdy se jednalo o marketing místních firem, přičemž samotná společnost Xiaomi zde neměla oficiální zastoupení. V minulém týdnu některé české weby informovaly, že se v naší zemi otevřel první Mi Zone obchod skrze oficiálního autorizovaného prodejce.

Xiaomi v Česku

Ačkoliv jsme nedostali do naší redakce tiskovou zprávu, začali jsme se zajímat, co je na tom vlastně pravdivé. Přímo jsme kontaktovali společnost Xiaomi a podařilo se nám získat několik odpovědí na klíčové otázky.

Je Xiaomi oficiálně na české trhu?

První otázka je zřejmá a velmi jednoduchá. Naštěstí se nám dostalo jednoznačné odpovědi, která uvádí, že Xiaomi oficiálně vstoupilo na český trh skrze partnery – pro Xiaomi vše budou zařizovat české firmy. V tuto chvíli tak činí skrze jednoho partnera, kterým je společnost Beryko s.r.o.

Má současný partner exkluzivitu?

Zajímalo nás, jestli Xiaomi uzavřelo s Berykem exkluzivní partnerství spojené s obchody Mi Zone a Mi Store. Výrobce nám sdělil, že firma jako taková nemá jakoukoliv politiku v omezování se na jednoho partnera na konkrétním trhu.

Jinak řečeno, pravděpodobně se v dohledné době objeví další česká společnost, která bude na stejné úrovni spolupracovat s Xiaomi. Díky tomu by se mohly rozšířit například Mi Zone obchody.

Plánuje Xiaomi otevření Mi Store v Česku?

V tuto chvíli je v České republice pouze jeden Mi Zone obchod. Pro bližší představu – jedná se o pultík v nákupním centru Flora v Praze, kde jsou vystaveny mobilní telefony a jiná zařízení. Takže se nejedná o kamenný obchod. Dalo by se říci, že takový pultík se může kdykoliv přesunout.

Označení Mi Store se dává již kamenné prodejně. V tuto chvíli není v Česku obchod Mi Store, ale Xiaomi nám sdělilo, že se plánuje vybudování takové prodejny. Bohužel není znám datum, kdy by se tak mělo stát. Xiaomi pouze plánuje otevření.

Dočkáme se české verze stránek Xiaomi.com?

V nedávné době se naši sousedi v Polsku dočkali lokalizované webové stránky Xiaomi, která je dostupná na adrese www.mi.com/pl/. Výrobce nám poskytl informaci, že se plánuje lokalizace i pro český trh. Sice nám nebylo sděleno, kdy se tak stane, ale dle vyjádření by to mělo být velmi brzy. Takže ještě před Vánocemi budeme moci navštívit stránky www.mi.com/cz.

Pozvolný vstup na český trh

Ze současných aktivit jde pozorovat, že Xiaomi je velmi opatrné, co se týče vstupu na český trh. Nečiní tak přímo, ale skrze partnery. V tomto případě se jedná pouze o jednu firmu, ale v dohledné době mají přibýt další. Všem partnerům dá možnost používat oficiální označení autorizovaného prodejce, s čímž souvisí i design, grafika a další materiály.

Partneři tak zajišťují kompletní služby pro Xiaomi, což se týká i servisu pro zařízení tohoto výrobce. Zatím tedy nelze očekávat, že by přímo v České republice byla pobočka samotného výrobce. Bude záležet, jak dopadnou další jednání a co všechno se rozhodne Xiaomi dodat svým partnerům.

Na druhou stranu je tento krok Xiaomi velmi efektivní. Výrobce nemusí vytvářet infrastrukturu, najímat zaměstnance, zajišťovat prostory a podobně. Vše nechá v rukou partnerů. Pakliže by obchody Mi Zone a Mi Store nebyly rentabilní, partneři je jednodušeji zruší, což nebude Xiaomi stát zbytečné následné náklady.

V tuto chvíli se tedy mnoho nezměnilo. Pouze se budete setkávat s Mi Zone a Mi Store obchody, které budou vedeny českými firmami. Je docela možné, že se pozmění nabídka produktů a mírně se upraví ceny s ohledem na to, že české firmy budou dostávat například smartphony přímo od Xiaomi, a ne jen skrze přeprodejce.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat