Naše tělo jako baterie. I to může být budoucnost

Naše tělo jako baterie. I to může být budoucnost
2017-07-29T09:03:48+02:00
• 29. 7. 2017

zdroj: NCSU, The Verge

Slabá výdrž na jedno nabití je zcela jistě největší problém pro dnešní chytrá zařízení. Tento problém se ale týká také dalších oblastí, například zdravotnictví. Řada přístrojů, které udržují pacienty při životě, jsou závislé na baterii. Dokážeme si asi představit, jak může být výměna takového zařízení velmi náročná a komplikovaná. Co takhle, kdyby tento problém s nedostatkem energie vyřešilo naše samotné tělo?

Ano, taková otázka se může zdát velmi futuristická, nicméně existuje celá řada projektů, které se právě touto otázkou zabývají. Primární oblastí, na kterou se tyto projekty zaměřují, je právě zmiňované zdravotnictví. A to z důvodů, které jsem uvedl v úvodu článku. Ostatně touto problematikou se zabývá i jedna ze společností Elona Muska.

Již nyní vědci přišli na různé způsoby, pomocí kterých by bylo možné přístroje dobíjet. Jedním způsobem je využití tzv. piezoelektrického jevu. Velmi zjednodušeně jde o způsob, kdy látka dokáže generovat elektrické napětí při její deformaci. Jakmile je vytvářen tlak na určitý materiál, může teoreticky dojít k nabíjení.

Druhý způsob je mnohem jednodušší. Stačí se pouze hýbat. Zařízení, která získávají energie v okamžiku, kdy se osoba hýbe jsou sice zajímavá, pro zařízení v oblasti zdravotnictví ale nejsou moc praktická. A proto existuje třetí, a zřejmě také dnes nejčastěji využívaný, alternativní způsob získávání energie – skrze lidské teplo.

V tomto případě se jedná o Peltier-Seebeckův jev, kdy dochází k přímé přeměně rozdílu teplot na elektrické napětí. Tento způsob využil pro své zařízení například tým vědců na North Carolina State University (NCSU). Tým pod vedením Daryooshe Vashaee vynalezl kovovou destičku, která dokáže této přeměny využít. Stačí jí mít připnutou na košili.

zdroj: NCSU, The Verge

Problém, se kterým se tým z NCSU setkal bylo to, že dokáže získat pouze nepatrný zlomek energie. Rozdíly teplot, se kterými zařízení přichází do styku, jsou minimální. Proto při přeměně teploty na elektrické napětí musí být zařízení velmi efektivní. Výsledkem tedy prozatím je to, že kovová destička byla schopna generovat energie v microwattech. A to, alespoň prozatím, je bohužel nedostatečné.

Další možností, jak můžeme získávat energii pomocí našeho těla, je třením. V tomto případě hovoříme o triboelektrickém jevu, při kterém některé materiály získávají elektrický náboj poté, co přijdou třením do kontaktu s jiným materiálem. I na tento způsob energie se některé skupiny vědců zaměřují.

Pro tento typ získání energie je velmi důležitý výběr vhodného materiálu. Musí se jednat o takový materiál, který je velmi ohebný, ale zároveň dokáže triboelektrický jev praktikovat. U jednoho podobného zařízení se vědcům podařilo generovat dokonce několik málo wattů, pomocí kterých dokázali rozsvítit i jednodušší žárovky. Samozřejmě, pouze na okamžik.

Rozhodně nebudeme tvrdit, že naše tělo se stane zdrojem energie pro chytrá zařízení nebo pro zdravotnická zařízení ze dne na den. Tato oblast si ale rozhodně minimálně zaslouží naší pozornost. Je zcela pozoruhodné, jak rychle dokážou týmy ve své práci postupovat. Ocenit také musíme způsoby, které vědci pro svá zařízení využívají.

Zdroj: theverge.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jiří Smrž

Fanoušek operačního systému Android, ale se zkušenostmi i s iOS a Windows Phone. Ve volném čase se rád věnuje sportům a sledování filmů nebo seriálů.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat