Moto G5 Plus – pracant ze staré školy recenze

Moto G5 Plus – pracant ze staré školy [recenze]
2017-06-12T08:30:20+02:00
• 12. 6. 2017
2

Smartphony Moto najdeme v několika kategoriích, přičemž si každý najde ten vhodný v rámci celé škály. Série G byla zprvu určena pro ty, kdo chtějí zejména levný, ale dobrý smartphone. První generace prošla našimi testy a musíme uznat, že až na několik nedostatků se jednalo o relativně zajímavé zařízení. Dnes se podíváme na nejnovější model Moto G5 Plus, který by mohl s největší pravděpodobností konkurovat Moto M.

Moto G5 Plus se řadí do kategorie střední třídy. Má funkce a vlastnosti, kvůli kterým vynikne mezi ostatními. V tomto ohledu si Motorola (Lenovo) nechala záležet, byť po designové stránce se asi nejedná o nejelegantnější zařízení.

Lesklý design

Moto G5 Plus nabízí kovový design, ale v trochu jiném podání, než jsme zvyklí. Zpravidla jsou kovové části vybroušené a hned po hmatu je poznat, že se jedná o kov. U této novinky se šlo trochu jinou cestou. Rám kolem displeje je nejen zakulacen, ale také jej vyleštili, což tak trochu ubírá z prvního dojmu.

Při prvním uchopení jsem měl pocit, že se jedná jen o pochromovaný povrch, ale po delším používání jsem nabyl dojmu, že mám v ruce kovové a bytelné zařízení. Rám je více zakulacen a nenajdete zde ostrou hranu, pokud nepočítám samotná tlačítka. Ta jsou také kovová a lehce dostupná. Nacházejí se na pravé straně. Uprostřed strany je vypínací tlačítko a nad ním je kolébka hlasitosti.

Vypínací tlačítko má odlišný povrch, jsou na něm drážky. Bohužel nejsou moc výrazné a skoro nehmatatelné, jen nehtem. Od kolébky hlasitosti se i tak liší, ale nijak výrazně. Stisknutí je přesné a výrazné, přičemž mají minimální vůli a neviklají se.

Spodní hrana obsahuje konektor na sluchátka a stařičké microUSB, což je ohromná škoda. Doufal jsem, že Moto sáhne u tohoto modelu po modernějším USB C. Považuji to za dosti citelné mínus. Dále se zde nachází mikrofon. Horní strana již obsahuje jen šuplíček na SIM karty, případně na microSD kartu.

Zadní strana je tvořena převážně kovem, ale v horní a dolní části se nacházejí plastové části, pod kterými se nacházejí antény. Jsou zvláštně zakomponovány s důrazem na lepší začlenění. Rozdělují zadní stranu a skoro to vypadá, jako by byl hlavní telefon v ochranném pouzdře.

Dominantou na zádech je samozřejmě foťák, která je značně vystouplý. Kroužek je kovový a mírně vystouplý, takže při položení na povrch se skleněná část přímo nedotýká plochy, tudíž je zde menší pravděpodobnost, že dojde k poškození. Skleněná část ukrývá kromě foťáku a LED diod pro přisvícení také sérii senzorů napomáhající k ostření. Uprostřed zadní strany je také výrazné logo, které lze nahmatat.

Přední strana obsahuje čtečku otisků prstů pod displejem. Kromě této bezpečnostní funkce zvládá gesta nahrazující standardní sérii ovládacích tlačítek. Nad displejem najdeme na pravé straně foťák a uprostřed je výrazný reproduktor, pod kterým je logo značky Moto.

Samotný displej nabízí Full HD rozlišení, které je na 5,2 palců dostatečné a výsledný obraz je velmi jemný. Na přímém světle chvíli trvá, než se nastaví pro vhodnou viditelnost, ale neměl jsem problémy se čtením. U sledování videí jsem byl spokojen i s podáním barev, byť bych uvítal o něco živější nastavení.

Celkově je zpracování na výbornou. Nikde jsem nenašel, že by něco trčelo, nelícovalo, nebo se prohýbalo. Mobil je i pocitově velmi pevný.

Netradiční reproduktor

Možná si myslíte, že jsem zapomněl zmínit hlavní reproduktor, ale není to tak. Moto G5 Plus totiž obsahuje jen jeden, a to přímo nad displejem. Druhý zde není, takže ten jeden jediný neslouží jen na telefonování, ale také zastupuje funkci hlasitého reproduktoru.

Netradiční použití oceňuji, jelikož při přehrávání videí jde zvuk přímo na vás. Sice se to nedá srovnat se stereo reproduktory jiných mobilů, ale je to lepší než poslouchat zvuk z boční nebo zadní strany zařízení.

Co se týče jeho síly, je to nejvíce znát na notifikacích. Jsou dostatečně hlasité, a to i v momentu, že máte Moto G5 Plus v kapse u kalhot. Kvalita zvukové reprodukce není ohromující, ale dostatečná a na příležitostné sledování filmů zcela postačující.

Voda neuškodí

Moto G5 Plus se může sice chlubit kovovým zpracováním, ale to již není nic výjimečného, když se najdou také mobily i v těch nejnižších kategoriích s podobným zpracováním. Naštěstí bylo při konstrukci myšleno i na zvýšenou odolnost.

Výrobce nevybavil Moto G5 Plus plnou certifikací IPxx, ale naštěstí použil aspoň vodě odpudivou nano technologii. Díky tomu smartphonu nevadí náhodného polití, postříkání nebo slabý déšť. Ponoření do vody již může poškodit zařízení. Ve výsledku nebude vadit například procházka v déšti, ale na fotky pod vodou zapomeňte.

Není trhačem asfaltu

Moto G5 Plus nabízí poměrně slušnou hardwarovou výbavu. O výkon se stará Snapdragon 625, jenž má k dispozici osm jader a maximální taktovací frekvence je 2,0 GHz. O grafiku se stará čip Adreno 506. Testovaný model byl dále vybaven 3 GB operační paměti a 32GB úložištěm. Tuto sestavu jsme podrobili standardním testům. První výsledky jsou z benchmarku Antutu.

Výsledné skóre se zastavilo na 63 074 bodů. Jak je vidět na druhém snímku obrazovky z tohoto benchmarku, řadí se Moto G5 Plus ke slabšímu průměru. Tomu odpovídají i další testy, kde si lze hlavně všimnout menších rychlostí úložiště.

 

Sice výsledky jako takové nemusí být uspokojivé, ale za celou dobu používání jsem nezaznamenal problémy s výkonem. Systém je odladěn na výbornou. I přes tyto slabší výsledky může překvapit například záznamem videa v rozlišení Full HD s 60 snímky za sekundu, což již jen tak nenajdete v této kategorii mobilů.

Specifikace Moto G5 Plus

  • displej: 5,2 palců, Full HD, Gorilla Glass 3
  • procesor: Snapdragon 625, 2 GHz, 8 jader
  • RAM: 3 GB
  • úložiště: 32 GB + microSD
  • Foťáky:
    • zadní – 12 MPx, dual pixel, PDAF, f/1.7
    • přední – 5 MPx, f/2.2
  • čtečka otisků prstů
  • rozměry: 150,2 x 74 x 9,7 mm, 155 gramů
  • WiFi 802.11 a/b/g/n (2.4 GHz + 5 GHz), Bluetooth 4.2, NFC, LTE, GPS, A-GPS, GLONASS
  • Android 7.0 Nougat
  • baterie: 3000 mAh + rychlé nabíjení

Baterie

Kapacita baterie je 3000 mAh, což není špatný údaj, ale na trhu najdeme lépe vybavené smartphony. Díky dobré optimalizaci systému a absenci těžké nadstavby, není spotřeba vůbec výrazná. Ani jednou jsem nebyl zklamán s výdrží. Při běžném používání, kam musím počítat i spárované chytré hodinky, jsem se dostal s výdrží na jeden plnohodnotný den s tím, že před usnutím zbývalo přibližně 30 % energie.

Standardně jsem se dostal na 4+ hodiny SOT (Screen on Time – doba aktivního displeje). Pakliže byste chtěli, samozřejmě vám může energie dojít velmi rychle. Jestliže budete Moto G5 Plus používat střídmě, můžete se dostat i na dva dny používání.

Když k tomu připočtete funkci ambientního displeje (zobrazuje informace na mírně rozsvícením displeji po krátký čas), je výsledek velmi dobrý.

Nabíjení to umí rozpálit

Při používání smartphonu jsem nezaznamenal, že by se jakkoliv přehříval nebo výrazně zahříval. Ani náročnější aplikace nezapříčinily růst teploty zařízení. To se ale nedá říci o rychlé nabíjení. Moto zde použilo technologii Turbo Charge, která je celkem agresivní a dokáže mobil velmi zahřát.

Z grafu výše můžete vidět, že první chvíle nabíjení jsou velmi dramatické, ale jakmile se blíží kapacita k 80 %, dochází ke snižování hodnot. Za prvních 40-50 minut nabijete G5 Plus na 80 %, pak trvá půl hodiny na kompletní doplnění energie. Během tohoto rychlého nabíjení se zvýší teplota nad hodnotu 40 °C, což není moc příjemné, když jej uchopíte.

Nechybí Moto úpravy

Moto smartphony se vyznačují zejména čistějším systémem Android. Pár úprav se zde najde, ale zpravidla jsou tyto mobily dovybaveny aplikacemi, které nabízejí bonusové funkce. Díky tomu je vše jako v případech Nexus nebo Pixel smartphonů. Do notifikací nebylo zasahováno, ani nastavení neprošlo změnami.

U většiny mobilů instaluji Google launcher, který mi nabízí jednoduchost a hlavně Google Now karty, které často používám. Bohužel chybí podpora této aplikace pro Moto G5 Plus, ale to mi tentokrát nevadilo. Motorola si postavila svůj launcher, který se dost podobá tomu od Googlu. Navíc obsahuje Google Now karty, tudíž jsem byl spokojen.

Všechny bonusové funkce lze najít v aplikaci Moto. V tomto případě se nám zde nabízejí dvě kategorie, přičemž první se týká gest. Ty si můžete povolit nebo je nechat vypnuté, vše je na vás. Mezi možnostmi se najde například gesto pro rychlé zapnutí foťáku, svítilny a tak podobně.

Druhá kategorie se týká displeje. Moto G5 Plus není vybaven AMOLED panelem, najdeme zde běžnější IPS panel, ale i tak jsme se dočkali ambientní funkce. To znamená, že v případě notifikace se na chvíli zobrazí informace na displeji. To lze aktivovat také zvednutím mobilního telefonu.

Funkce byla přidána hlavně z toho důvodu, že zde chybí notifikační dioda. To ale nijak nevadí a velmi rychle jsem si zvykl. Ostatně jsem nepocítil absenci diody.

Nejen čtečka

Byl jsem poměrně skeptický ohledně čtečky otisků prstů, která se nachází pod displejem. Naštěstí nemusí sloužit jen pro odemykání zařízení. Lze aktivovat i gesta. Jedno krátké stisknutí simuluje domácí tlačítko. Gesto zprava doleva nahrazuje šipku zpět. Opačné gesto pak ukáže seznam naposledy spuštěných aplikací.

Nemusel jsem si dlouho zvykat. Vše je poměrně dobře implementováno a naučil jsem se se čtečkou pracovat velmi rychle. Navíc při aktivaci gest zmizí ve většině případů běžný ovládací panel – ukazoval se jen při spuštění klávesnice.

Co se týče rozpoznávaní otisků, nemám ani jednu výtku. Nebylo potřeba zadávat jeden prst několikrát. Čtečka pracuje velmi dobře a je jí jedno, jak prst přiložíte. Vždy jej rozpozná.

Fotky mohou překvapit

Hlavní fotoaparát nabízí zajímavé specifikace. Samotný senzor má 12 MPx a pro zaostřování používá fázovou detekci (PDAF). Kromě toho může foťák zaujmout světelností f/1.7, což je hodnota, kterou zpravidla najdeme u letošních top modelů. Ve střední třídě se jedná spíše o raritu.

Moto G5 Plus nabízí ve focení velmi dobré výsledky. Někdy automatický režim HDR přežene softwarové úpravy, ale s tím se dá vypořádat. Budete si muset zvyknout na menší dynamický rozsah, což jde vidět hned na prvním snímku.

   

Ve většině případů umí poskytnou velmi dobré výsledky. Jen je nutné zvážit HDR režim, který si například neumí poradit s pohybujícími se objekty. To jde vidět u posledních snímků květů, kde se do hry vložil vítr.

 

Světelnost foťáku vybízí k nočnímu focení, ale výsledky nejsou nijak uspokojivé. Někdy můžete docílit kvalitnějšího snímku, ale za úplné tmy se projeví nedostatky výbavy.

U možností natáčení videa jsem byl na druhou stranu velmi mile překvapen. Moto G5 Plus je vybaveno elektronickou stabilizací videa a HDR funkcí. Výsledek můžete vidět v krátké ukázce.

Kromě toho je zde možnost zaznamenávat video ve Full HD s 60 snímky za sekundu. Celkem překvapivá vlastnost, když vezmete v potaz, že něco podobného neumí některé letošní top modely. Zde je malá ukázka.

Navíc je ve výbavě i možnost pořizování zpomalených videí. Konkrétně je podporované rozlišení HD se 120 snímky za sekundu.

Základní aplikace je rychlé a intuitivní a nabízí i manuální režim, kde je možné nastavit i zaostření. Uvítal bych jen rychlejší reakce při manipulování s hodnotami.

Zhodnocení Moto G5 Plus

Moto G5 Plus umí zaujmout. Rozhodně jsem nezůstal chladným a oblíbil jsem si několik vlastností. Designově se nejedná o nijak výjimečné zařízení a vystouplý foťák na zadní straně není v dnešní době nutností. Přední strana nabízí dobrý displej s Full HD rozlišením, ale silnější rámečky nejsou už žádané.

Zklamáním je microUSB konektor. Zde bych uvítal modernější USB C. Jeden reproduktor se u mobilu jen tak nevidí. Motorola to zvládla poměrně dobře a vystačí na příležitostné poslouchání. Možná by to chtělo modernější technologii jako Dolby Atmos nebo něco podobného.

Hardwarově mě mobil nezklamal. Dostatečně výkonný a rychlý, navíc doplněný o čistější Android, kterému sekundují dodatečné funkce skrze speciální aplikaci.

Moto G5 Plus se dá považovat za fotomobil ze střední třídy. Už jen fakt, že umí pořizovat Full HD video s 60 snímky za sekundu něco vypovídá o vybavenosti. S dostatečnou trpělivostí umí foťák podat velmi dobré výsledky.

Pokud bych si měl vybrat mobilní telefon v cenové hranici kolem 7 000 Kč, zvolil bych právě Moto G5 Plus. Částečná odolnost vůči vodě, čistý Android, dobrý foťák a dostatečná kapacita baterie – tímto by mě Motorola přesvědčila k nákupu. Nebyl bych nadšený z absence USB C a designu, ale to je již otázka v kusu.

Klady

  • čistý Android
  • voděodolná úprava pomocí nano technologie
  • baterie
  • foťák

Zápory

  • jen microUSB
  • rámečky kolem displeje

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

mám dojem, že můj příští telefon bude Moto.

Jakub Cabal

12. 6. 2017, 11:11

Škoda, že v EU není dostupná varianta 4/64. EU​ verze bohužel nemá kompas, ale místo něj má NFC. Raději bych chtěl ten kompas.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat