Moto M – kovově čistý Android recenze

Moto M – kovově čistý Android [recenze]
2017-03-09T17:00:50+02:00
• 9. 3. 2017

SAMSUNG CSC

3

Za poslední rok se společnost snažila dát do pozadí název společnosti Motorola a prosadit označení jejich smartphonů jako Moto by Lenovo. Nyní se ukazuje, že to nebyl zrovna nejlepší nápad – aspoň to vyplývá z vyjádření CEO Motoroly.

Naštěstí se jedná jen o název a Lenovo nijak závažně nezasáhlo do nastolené strategie legendární společnosti. Stále se na trh dostávají mobily s takřka čistým Androidem a kvalitním zpracováním. Zpravidla se ve smartphonech Moto objevovaly funkce, které byly zaměřeny na ovládání než na nějaké grafické změny nebo úpravy.

Kromě top modelové řady Moto Z najdeme na trhu levnější modely, mezi které můžeme zařadit i Moto M, jenž byl uveden na trh koncem minulého roku. Tak trochu se vymyká zaběhnutým sériím a snaží se nabídnout slušné specifikace, velký displej a relativně přijatelnou cenu.

Moto M

Na českém trhu se tato novinka prodává teprve chvíli. I proto je cena o něco vyšší v porovnání s konkurencí se stejnými specifikacemi. Na druhou stranu, pakliže jste milovníky čistého Androidu, může se jednat o zajímavé zařízení.

HEUREKALenovo Moto M Dual SIM na Heureka.czLenovo Moto M Dual SIMCena od 2 490 KčHlídat cenu (jen pro přihlášené)

Kvalitní zpracování

Moto M se řadí mezi modely s kovovou konstrukcí, která neobsahuje ostré hrany. Jediným prvkem, který je ostřejší, je vystouplá část kolem foťáku na zadní straně. Obsahuje také LED blesk pro přisvícení, například při focení. Ač při držení nikterak nevadí, tak je jasné, že smartphone díky tomu dostal nepříjemnou vlastnost – kolébání na stole.

Pod touto částí se nachází zapuštěná čtečka otisků prstů. Tu najdete pohmatu velmi rychle a dá se říci, že je umístěna na dobré pozici vůči velikosti zařízení. Tyto dvě součásti jsou jedinými hmatatelnými místy na zádech. Ač je konstrukce z kovu, tak se Motorola nevyhnula plastovým proužkům kvůli anténám. Jsou viditelné, ale nedokázal jsem je nahmatat. V tomto případě se vše povedlo a přesně lícují se zbylou konstrukcí. Možná nehtem o ně zavadíte, ale po hmatu jsem si jich nevšiml.

Pravá strana zařízení obsahuje uprostřed tlačítko pro zapínání a vypínání displeje, případně mobilu. Má zdrsněný povrch pro lepší nalezení. Nad ním se nachází kolébka hlasitosti. Odhaduji, že se jedná o kovová tlačítka, bohužel jsou na můj vkus až příliš volně vložena, mírně se viklají. Co se týče jejich používání, tak jsou jednoduše k nalezení a docela dobře umístěná. Stiskávání je jisté a výrazné.

Na levé straně se nachází jen šuplíček pro SIM kartu, který lze vysunout jen za použití dodávané „jehly“. Do něj můžete vložit nano SIM kartu společně s další, nebo můžete klidně použít microSD kartu. Bohužel nelze použít dvou SIM karet a microSD karty najednou, takže se budete muset rozhodnout pro jednu nebo druhou verzi.

Horní strana obsahuje konektor na sluchátka, který nenarušuje design a neřeže do prstů. Vedle se nachází otvor pro mikrofon. Spodní strana obsahuje USB C konektor pro nabíjení, po jehož stranách jsou otvory. Bohužel zde nenajdeme stereo reproduktory. Levá část obsahuje mikrofon a pravá reproduktor.

Právě ten mě dost překvapil. Jeho hlasitost je na vyšší úrovni, než bych očekával. Pakliže nastavíte hlasitost na maximum, lze pocítit jeho sílu v konstrukci celého zařízení, hlavně na zádech. Má trochu vyladěné basy, ale nečekejte zázraky – je jen jeden. Co se týče notifikací, slyšel jsem zvuk za každých okolností.

Motorola implementovala na podporu zvuku technologii Dolby Atmos s doprovodným softwarem. Musím uznat, že při sledování Youtube videí jsem zaznamenal výhody vylepšení, ale stále bylo poznat, že se zvuk šíří jen z jedné strany zařízení.

Pod displejem se nachází na dnešní dobu výrazně větší prostor obsahující jen logo Moto. Horní strana obsahuje kamerku, senzory, notifikační diodu a výrazný prostor pro sluchátko. Bohužel se časem asi zanese, jelikož zde není jakákoliv ochranná mřížka, která by zabránila dostání se nečistot přímo dovnitř.

Radost pohledět

Smartphony jsou většinou vybaveny HD nebo Full HD displeji. V případě Moto M bylo zvoleno vyšší rozlišení, což není neobvyklé v této cenové hladině. Na první pohled jsme nabyl dojmu, že se jedná o AMOLED technologii. Černá barva je věrohodná a zařízení umí zvýraznit saturaci barev. Avšak dle specifikací se jedná o IPS displej s jemností 401 ppi.

Na žádné straně neprosvítá podsvícení a panel nabízí kvalitní obraz. Na přímém slunci je velmi dobře čitelný, pokud opomenu přímý odraz slunce. I softwarově je velmi dobře podpořen – tím myslím automatické nastavování jasu v závislosti na okolním prostředí. Sice by to chtělo ještě nějaké vyladění, ale jedná se jen o drobnost.

Přední sklo je velmi dobře hladké a prst po něm klouže jedna radost. Jelikož se nejedná o zcela rovný panel, který je po stranách mírně zakřivený, nebude vás nic řezat do prstu po okrajích. Bohužel jsem narazil na menší nepříjemnost s okrajem. Při přesunování ikon na ploše trochu hůře registroval přiblížení prstu k hraně, ale při trochu pečlivém posunování prstu šlo docílit všeho. Jedná se ale jen o drobnost, která nijak nevadí v používání mobilu.

Výkonu akorát

Moto M je mým prvním mobilem s procesorem Helio P10. Respektive, ještě jsem nikdy netestoval zařízení se SoC od společnosti Mediatek. Už jen podle výsledku benchmarku je jasné, že nelze očekávat zázračně velký výkon, ale jedná se jen o bodové ohodnocení.

Při používání běžných aplikací jsem nezaznamenal velká zaváhání nebo záseky. Ty se sem tam projevily, pokud jsem spouštěl více náročnějších aplikací, ale jednalo se jen o výjimečné události. Procesor reaguje celkem svižně na své zařazení do nižších kategorií.

Pro základní práci postačuje, dokonce si troufne i na hry, které běží celkem plynule, ale je znát, že není určen pro hry. Načítání a zpracování her mu dělá trochu potíže – vše trvá o něco déle, ale zde musím dodat, že porovnávám se Snapdragony 6xx a 8xx.

Čtečka je dobrá, ale…

Čtečka otisků prstů je dostatečně rychlá, přičemž pro rozeznání jednoho prstu nepotřebuje jej nepotřebujete načíst několikrát při registraci, aby docházelo k bezproblémovému rozeznávání.

Při vytahování zařízení z kapes se mi málokdy stalo, že by se mi mobil podařilo zároveň odemknout. Musel jsem vždy přiložit prst ještě jednou, abych jej odemkl. Nevím, jestli se jedná o funkce, nebo jsem prstem příliš rychle přejel po čtečce.

Pro odemykání zařízení je tento senzor vhodný, bohužel jsem narazil na problém s využitím. Jak vidíte na snímku obrazovky níže, nemohl jsem čtečku otisků prstů použít. Aplikace pro ni nebyla optimalizovaná. Na toto jsem narazil prvně i zařízení Moto.

V oblasti mobilní konektivity jsem nenarazil ani na jeden problém. WiFi podporuje i standard AC, takže můžete využít vysokorychlostní připojení. U LTE nechybí všechny české frekvence. Bohužel zde najdete jeden nedostatek. Chybí podpora NFC. Takže se budete muset obejít bez rychlého spárování s jinými zařízeními nebo možností bezkontaktních plateb.

Specifikace Moto M

  • displej: 5,5 palců (1920 x 1080 pixelů), IPS
  • procesor: 1,8 GHz Octa-core MediaTek Helio P10, Mali T860MP2 GPU
  • 3GB RAM
  • úložiště: 32 GB + microSD
  • Android 6.0.1 (Marshmallow)
  • Dual SIM (nano + nano)
  • Foťáky:
    • zadní – 16 MPx, PDAF
    • přední – 8 MPx
  • čtečka otisků prstů
  • 3.5mm audio jack, Dolby Atmos
  • rozměry: 151.35×75.35×7.85mm
  • 4G VoLTE, WiFi 802.11 ac, Bluetooth 4.1 LE, GPS, NFC, USB Type-C
  • baterie: 3050 mAh + rychlé nabíjení

Baterie nezklame

O energii se stará akumulátor s kapacitou 3050 mAh, což je adekvátní hodnota na tuto třídu. Dovolím si tvrdit, že při střídmém používání se dostanete na dva dny používání, možná i více. Podrobil jsem ho náročnějšímu dni používání, kam jsem zařadil i hraní her. Právě u nich se nejvíce zapotí slabší procesor, což se odráží na spotřebě. Jelikož musí běžet na plné obrátky, tak si uzme celkem dost energie.

Z grafu výše můžete vidět skoky, které značí použití náročnějších aplikací. Rovnější průběh patří normálním aplikacím, jako je třeba email, kontrola notifikací, případně čtení.

Co se týče nabíjení, tak dodávaný adaptér podporuje rychlou dodávku energie. Z grafu vlevo jde vidět, že se neprovádí nějaké specifické režimy doplňování energie. Jen ke konci dojde ke zmírnění nabíjení. Z 15 % jsem se běžně dostal na 100 % za hodinu a 40 minut. Za hodinu nabíjení je baterie plná přibližně na 80 %. V tomto ohledu se tedy nekoná nějaké zdlouhavé nabíjení.

Ořezáno na kost

Výhodou smartphonů od Motoroly je čistá podoba systému Android. Zpravidla se dočkáme nějaké funkce navíc, jako je třeba gesto pro rychlé spuštění foťáku a podobně. V tomto případě došlo k rozhodnutí, že Moto M nebude nic podobného obsahovat. Pokud by mi někdo ukázal snímky obrazovek, odhadoval bych, že se jedná o Nexus 5. Ani jedna viditelná úprava, žádný doplněk, a to ani v nastavení. Není zde nic navíc.

Na jednu stranu se jedná o pozitivní zprávu, ale celkem mě mrzí, že došlo na vynechání některých možností. Gesto pro spuštění foťáku mohli implementovat, stejně jako ambientní displej – úsporné zobrazení notifikací na displeji.

Co se týče základní výbavy v oblasti aplikací, tak se použily aplikace přímo od Googlu. Avšak je zde vidět dohoda s Microsoftem, která zapříčinila předinstalované nejen kancelářské aplikace od tohoto softwarového giganta. Potěšující informací může být fakt, že se jich můžete velmi jednoduše zbavit, což jsem ihned udělal. Nejsem milovníkem zbytečného bloatwaru, ale v tomto ohledu nemám ani jednu výtku, jelikož se šlo všeho zbavit.

Mírným překvapením pak byl bonus vzešlý ze spolupráce Motoroly/Lenova a Googlu. Dostal jsem možnost zálohování fotografií v originální kvalitě na dobu dvou let zdarma. Samozřejmě po této době si budete muset zakoupit placenou službu, nebo přepnout na zálohování ve vysoké kvalitě.

Megapixely to nezahrání

Hlavní foťák se chlubí rozlišením 16 MPx, od kterého bychom mohli očekávat, že výsledné snímky budou dost kvalitní. Mezi dalšími specifikacemi najdeme například světelnost f/2.0 a také fázové ostření obrazu (PDAF), což by také mohlo naznačovat lepší snímky.

Bohužel jsem mírně zklamaný s ohledem na specifikace, ale v dané cenové kategorii asi nelze očekávat zázraky. Při focení musíte mít pevnější ruku, jelikož i menší pohnutí zapříčiní rozmazání výsledného snímku. Co se týče focení za zhoršených světelných podmínek, tak fotografie obsahují poměrně velké množství šumu.

Podle počtu megapixelů bych očekával, že zde bude možnost natáčení ve 4K, ale výbava podporuje maximálně jen Full HD při 30 snímcích za sekundu. Senzor by zvládl vyšší rozlišení, ale SoC nemá dostatek výkonu pro zpracování takového toku dat.

Největším zklamáním v dodávané aplikaci je funkce HDR. Neočekával jsem, že při použití dojde jen ke zvýšení jasu snímku. Sami posuďte na fotkách níže. První je bez použití HDR, druhá již byla pořízena s HDR. Chybí zde lepší softwarové zpracování.

 

Předinstalovaná aplikace nabízí sice profesionální režim, ale i po nastavení například zaostření se ozve automatický režim a zasáhne do nastavení. Nabízí se pár efektů a například možnost vylepšení selfie. Co se týče nastavení, tak je relativně nepřehledné a sparťanské. Jednoduše řečeno, Moto M nepatří mezi fotomobily, a to ani ve své třídě.

 

I v tomto případě platí, že čím víc světla dostanete do senzoru, tím budou fotografie lepší. Při troše práce můžete docílit slušných snímků, za které se nemusíte stydět.

Zhodnocení Moto M

Moto M je tak trochu zvláštní kousek z dílny Motoroly. Nedisponuje bonusovými funkcemi, na které jsme zvyklí, ale na druhou stranu se drží strategie čistého systému Android. Na trhu nenajdeme mnoho mobilů bez grafických úprav systému od výrobce, díky čemuž se staví Moto M do popředí. Cenovým konkurentem může být o něco starší Moto G4 Plus, který seženete za podobnou cenu, ale museli byste se spokojit s plastovým provedením, menším úložištěm a pamětí RAM.

Na modelu M oceňuji kvalitní zpracování, výborný displej, dostatečnou výdrž na jedno nabití a čistý Android. Bohužel mě zklamal 16MPx senzor pro focení a absence NFC například pro bezkontaktní placení. Pakliže by se cena snížila pod hranici 6 000 Kč, mohl bych Moto M klidně doporučit nenáročného uživateli, který vyžaduje větší displej a dobrou konstrukci.

Klady

  • displej
  • zpracování
  • rychlé nabíjení
  • hlasitý reproduktor

Zápory

  • absence NFC
  • průměrný foťák
  • procesor se nehodí na hraní her

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Ján Valkovič

10. 3. 2017, 17:11

Moto M je iny pretoze bol urceny pre Aziu, resp. nebol urceny pre Europu a USA, povedali priamo pri predstaveni Moto M na Slovensku.

Radim Stehlík

9. 3. 2017, 21:26

Fotí to pořád tak tragicky jako ostatní Lenova? Zvažoval jsem jestli počkat, ale když jsem viděl „svižnost“ MTK P10 na Youtube a trhání i při pohybu v telefonu, tak jsem rád, že jsem zvolil Honor 6X. Škoda že tak pěkný telefony, které Lenovo umí, zabijou foťákem co se nedá použít.

Přemysl Vaculík

VIP 9. 3. 2017, 21:31

Foťák má papírově dobré specifikace, ale asi to brzdí procesor. Pokud by byl obsažen Snapdragon 6xx, asi by to dopadlo lépe.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat