Android O – rychlejší boot, delší výdrž, lepší zabezpečení

Android O – rychlejší boot, delší výdrž, lepší zabezpečení
2017-05-18T09:28:22+02:00
• 17. 5. 2017
3

Google dnes odstartoval svou každoroční konferenci Google I/O, na níž představil mnoho novinek a především oznámil, s jakými inovacemi přijde nová verze jejich operačního systému – Android O. Letos se změny týkají především výkonu, stability a bezpečnosti. Kolem těchto témat se točila celá prezentace novinek v Androidu O.

Fluid Experiences

Google přichází s novými funkčními koncepty, přičemž prvním z nich je „Fluid Experiences“. Celé se to týká jakéhosi zjednodušení a zpříjemnění používání systému. Přináší intuitivní funkce, které výrazně zpohodlní používání smartphonu. Novinkou je třeba picture-in-picture režim, který lze využít u videí. Pokud se během sledování potřebujete věnovat činnosti v jiné aplikaci, lze si video připnout do libovolného rohu, přičemž nadále bude přehráváno a vy se můžete při sledování věnovat například psaní zpráv či jiným záležitostem.

Další šikovnou vychytávkou je funkce zvaná „Notification Dots“. Pokud některá z aplikací obdrží notifikaci, jste na to kromě notifikační lišty upozorněni i na ikoně aplikace pomocí malé barevné tečky. Krom toho lze dlouhým podržením na ikoně zobrazit notifikaci přímo na ploše, podobně jako lze nyní vyvolat menu s odkazy aplikací v Androidu Nougat.

Chytré kopírování a vkládání

Dále se zapracovalo na výběru textu. Díky implementaci strojového učení rozpozná systém například, že chcete vybrat název restaurace či jiného místa a automaticky po dvojitém poklepání zvýrazní celý text, který byste jinak vybírali ručně pomocí hraničních bodů výběru. Podobně pak funguje i výběr emailových adres, telefonních čísel či dokonce adres. Systém si je také vědom vybraného obsahu a podle toho doporučí aplikaci pro další akce. Například lze vybrané číslo rovnou vytočit nebo při výběru adresy jedním kliknutím přejít do map, zobrazit trasu a zahájit navigaci.

Při nastavování nového telefonu je největším utrpením uživatele neustálé zadávání přihlašovacích údajů do aplikací. Přitom v prohlížeči jsou tyto úkony zjednodušeny díky automatickému vyplňování uložených údajů. Android O proto nabídne synchronizaci těchto údajů mezi prohlížečem Chrome a aplikacemi, takže při přihlašování do aplikací vám bude automaticky nabídnuto uživatelské jméno a následně i vyplněno heslo.

Vitals

Dalším segmentem, na kterém Google zapracoval, je celková efektivita systému, jeho rychlost a především zabezpečení. Telefony s Androidem jsou nejčastějším terčem útoků, a tak Google vytrvale pracuje i na zabezpečení systému. Mnoho hrozeb přichází z Obchodu Play a s tímto má nyní pomoci bojovat služba Google Play Protect.

Cílem Google Play Protect je chránit systém před útoky ze Storu. V aplikaci Obchodu Play bude přítomna utilita umožňující proskenovat aplikace v telefonu a odhalit případné bezpečnostní chyby.

Důraz byl kladen i na celkovou optimalizaci systému – bootování má být nyní až dvakrát rychlejší a podobně vylepšené bude i spouštění aplikací. Díky Vitals se prodlouží i výdrž baterie a požitek z používání systému bude zase o něco lepší.

Bez jakéhokoliv zásahu vývojářů se pak zrychlí i běh a výkon aplikací. Toho všeho se podařilo docílit pouhou optimalizací systému. Pro uživatele to má tu výhodu, že nemusí čekat na zásah od jednotlivých vývojářů, stačí nainstalovat novou verzi Androidu.

Dále došlo na optimalizaci procesů na pozadí. Dosud mohly aplikace snadno využívat abnormálně mnoho systémových zdrojů, což neblaze ovlivňovalo výkon systému. Proto jsou v Androidu O pro procesy na pozadí aplikované limity, které zamezí zbytečně častému přístupu k lokačním službám či omezí vyhledávání Wi-Fi sítí. Toto je taktéž jedno z opatření pro zvýšení výdrže baterie.

Android O je ode dneška dostupný v rámci Android Beta Program a lze jej nainstalovat na kompatibilní zařízení, jimiž jsou Nexus 5X, Nexus 6P, Nexus Player, Pixel C, Pixel, Pixel XL. Zatím nepadla ani zmínka o případném názvu nového systému, a tak si zatím musíme vystačit s písmenkem a o jménu nadále spekulovat.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

David Pilař

Student IT, softwarový tester a nadšenec do technologií všeho druhu. Ve volném čase poslouchá hudbu, fotí telefonem a rád se projede na kole.

Komentáře

Hihihihi, díky za článek, ale opravdu „se pak ZRYCHLÝ i běh a výkon“? :-)

Daniel Černín

18. 5. 2017, 7:13

Prý by se toho mělo dosáhnout pouhou optimalizací systému. Pouhou optimalizací češtiny by se pak dalo i číst bez toho, aby takovéto hrubky praštily do očí :-D

David Pilař

18. 5. 2017, 7:53

Čeština zoptimalizována, díky za upozornění :)

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat