Operátoři ušetřili na poplatcích za kmitočty, ale nijak se to neprojevilo

Operátoři ušetřili na poplatcích za kmitočty, ale nijak se to neprojevilo
2017-03-20T17:11:43+02:00
• 20. 3. 2017
3

Nedávno došlo k menší přestřelce mezi spotřebitelskou organizací Telefonující.cz a Asociací provozovatelů mobilních sítí (APMS). Telefonující.cz uveřejnili zprávu, že jsou české tarify předražené až o 79 %, na což reagovalo APMS tím, že jedním z problémů jsou příliš velké poplatky za využívání kmitočtů.

V některých ohledech jsou české poplatky vyšší, ale například v jiných zemích (třeba Irsko) musí operátoři platit ještě více. Pakliže se soustředíme na hlavní důvod, co se týče poplatků za kmitočty, tak ČTÚ odhaduje, že tvoří přibližně 1 % provozních nákladů.

APMS chce navodit odbornou diskuzi, která by se například zaměřila na výši poplatků. Jinka řečeno, chtějí se zasadit o lepší uzpůsobení trhu, což se dá chápat jako snaha o snížení. Dalo by se říci, že po snížení poplatků bychom se mohli dočkat snížení cen za služby.

Už dávno dochází ke snižování

V tomto roce došlo k rozhodnutí, které vedlo ke snížení poplatků za kmitočty nad 2,2 GHz, což sníží náklady na provozování mobilních sítí. Bohužel zatím nemáme vyjádření, jak se toto snížení projeví v rámci cen za služby, zejména s ohledem, že se jedná o jeden z cílů APMS.

Kromě této snahy jsme si nechali vypracovat přehled, kolik mobilní operátoři museli zaplatit na poplatcích za uplynulou dobu a kolik přibližně zaplatí v tomto roce. ČTÚ nám v tuto chvíli nemůže poskytnout odhad na tento rok, ale na druhou stranu nám poskytli informace za roky 2015 a 2016.

V roce 2015 zaplatili všichni tři operátoři za používané kmitočty celkem 1,167 miliardy korun. V roce 2016 došlo k razantnímu snížení. Tehdy operátoři zaplatili 1 miliardu. Z toho nám vychází, že operátoři ušetřili na poplatcích celkem 14 %, přičemž tato suma se dá rozdělit mezi jednotlivé subjekty podle toho, kolik procent spektra vlastní. Dá se ale říci jedno – všichni tři ušetřili.

Jak bylo řečeno, i v tomto roce došlo na snížení poplatků za některé kmitočty, takže se dá odhadovat, že i letos ušetří.

Snižování bez efektu?

Nyní se ale musím ptát – když ušetřili až 14 %, kde se projevila sleva nebo snížení cen za služby? Pokud znovu dojde ke snížení poplatků, pocítí to běžní zákazníci? Zde jsem velmi skeptický. Pravděpodobně samotné snížení poplatků nepovede ke snížení cen, nebo k nabídce rozsáhlejších služeb.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Elvis Cotlar

26. 3. 2017, 16:54

se mi libi jak 14% z licencnich poplatku je uvedeno jako RAZANTNI SNIZENI a kdyz se tak stane na strane tarifu, tak to je „drobna zmena“…😂😂😂… ale to je celkem jedno, chapu, ze lidi maji radi pohadky a tam vzdy vitezi David nad Goliasem a novinarina v dnesni dobe je neco mezi sci-fi a konspiracnimi teoriemi…

Ale k veci, ano samotne poplatky za vyuzivane frekvence jsou jen mensi casti CELKOVYCH nakladu a ty hezky rostou pokud se k tomu pripoctou naklady na LTE/UMTS/GSM licence a ostatni naklady na vybudovani a provoz site (a nejen ji) … akurat je mozna potreba pripomenout, ze se jedna o rocni poplatek, takze v uhrnu to taky neni az tak malo…

Jinymi slovy, je to jenom jedna mala cast problemu, kterou muze resit a vyresit CTU a tak mu byla dana prilezitost… uvidime jak se k tomu postavi.

Tomas Douda

20. 3. 2017, 20:37

Na tom všem je asi nejzajímavější těch 1% nákladů. Pokud je to pravda, tak tento poplatek při celkové ceně skoro nehraje roli. Zlevnění 14% z 1% nákladů se těžko může projevit ve finální ceně. Ale na druhou stranu zase operátoři nemohou poplatkem za frekvence zdůvodňovat ceny tarifů, jak se o to snaží.

Přemysl Vaculík

VIP 20. 3. 2017, 20:45

No právě, teď si musí vybrat. :D

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat