AMD se pouští do patentového sporu proti několika společnostem

AMD se pouští do patentového sporu proti několika společnostem
2017-02-15T20:46:29+02:00
• 15. 2. 2017

zdroj: PureOverClock.com

V minulém měsíci se společnost AMD rozhodla podat stížnost k americkým úřadům proti porušení patentů v oblasti grafických procesorů. Stížnost je směřována proti produktům společností LG, MediaTek, Sigma Designs a Vizio. Údajné porušení se týkalo celkem tří patentů. Dva tyto patenty původně vlastnilo ATI a byly vytvořeny na začátku nového tisíciletí. Pod posledním z nich je pak podepsáno samotné AMD.

zdroj: PureOverClock.com

Je nicméně zajímavé, že obviněné společnosti ve většině případů dostávají své grafické čipy od třetích stran. AMD volí tento trochu netradiční způsob především z toho důvodu, že u zmíněných společností se může odkázat na konkrétní produkty a konkrétní provinění. Pokud by se společnost zaměřila na samotné dodavatele, hůře by se jí prokazovalo, jakým způsobem dochází k porušení dotčených patentů.

Samotné AMD se nicméně zdráhá tvrdit, že právní kroky podniká proti konkrétním produktům. Společnost chce použít produkty pouze jako důkazní materiál. Podle dostupných informací AMD nemá potíže pouze s porušením patentů. Výrobci se nelíbí také to, že produkty poškozují oprávněné držitele licencí patentů AMD.

Problém se týká procesoru Helio P10 z dílny MediaTek. Právě tento procesor využívá grafický čip Mali T860MP2, za kterým stojí společnost ARM. Druhým problémovým procesorem je Sigma SX7. Tento procesor nalezneme například v televizorech. I u tohoto procesoru se výrazně na výrobě podílela společnost ARM. Porušení patentů se tak může týkat kromě mobilních zařízení také několika televizorů.

AMD požaduje po amerických úřadech, aby se produkty, které porušují zmíněné patenty, přestaly vyrábět a zároveň se zastavil jejich veškerý prodej v USA. Je také vhodné zmínit to, že zrovna AMD nepatří mezi ty společnosti, které se k soudům v otázce porušení patentů přímo hrnou. Tento případ je ojedinělý i díky tomu, že je na něj prakticky na začátku upozorněna veřejnost.

Uvidíme, jak velkou mediální pozornost si celý tento případ vyslouží. Zřejmě asi nepřiláká takový zájem, jako když se v roce 2005 utkalo u soudu AMD a Intel. Zatím to také vypadá, že se celý spor může táhnout dlouhé roky. To ostatně není u podobných případů ojedinělé. My vás samozřejmě o dalším vývoji budeme informovat.

Zdroj: anandtech.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jiří Smrž

Fanoušek operačního systému Android, ale se zkušenostmi i s iOS a Windows Phone. Ve volném čase se rád věnuje sportům a sledování filmů nebo seriálů.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat