YouTube soudí webové stránky, které stahují hudbu z videí

YouTube soudí webové stránky, které stahují hudbu z videí
2016-10-07T07:45:23+02:00
• 7. 10. 2016
3

Největší video stránka na světě YouTube soudí stránku youtube-mp3.org, která svým uživatelům převádí videa z YouTube do mp3 formátu. A YouTube u této žaloby není samo, k němu se připojily velké společnosti jako Sony Music, UMG a Warner Bros.

Obdobných stránek na stahování mp3 souborů z YouTube jsou stovky, například v ČR je pravděpodobně nejznámější mp3s.nadruhou.net. Zmíněná stránka yotube-mp3.org je souzena proto, že je pravděpodobně největší na světě, jelikož měsíčně ji navštíví 60 miliónů osob.

logo_oficial_de_youtube

Podle oficiálního prohlášení byla žaloba předložena dotčené stránce. Konverze videí do mp3, neboli rippování, není legální cesta k převodu videa do mp3, a to proto, že daný obsah umělec sdílel pouze se společností YouTube, která brání jeho vlastnická práva, takže se jedná o porušení práv a podmínek používání YouTube.

Jaké budou sankce?

Podle odhadů youtube-mp3.org stojí celkem za 40 % všech nelegálně konvertovaných a stažených videí. Žalující strany požadují po soudu posouzení, zda byl porušen právní řád, a pokud se dojde k výsledku, že porušen byl, tak požadují 150 000 amerických dolarů za porušení každého autorského práva, anebo požadují veškerý finanční obnos, který si provozováním stránky vydělali.

Podle právníka Google Harrise Cohena se jedná o ničení ekosystému hudebníků a ti by měli být za svoji práci spravedlivě odměněni, a nikoli okrádáni tím, že si někdo stahuje nelegálně písničky z YouTube.

Jeden ze správců stránky, Filip, napsal vyjádření k této situaci a žádá po svých uživatelích pomoc. Ve stanovisku se argumentuje tím, že Google vůbec nehledí na potřeby uživatelů, kteří tuto službu využívají, a navíc prý Google sám dělá takové věci, jako jsou například Google Books či Google News. Tyto služby podle Filipa přebírají obsah z jiných stránek, a to bez jejich svolení, proto se ptá, kam se ztratila politika Google s heslem „Don´t be evil“ (nebuďme zlí).

Jak situace dopadne, není možné předem určit, avšak pokud Google bude u soudu úspěšný s tímto webem, s největší pravděpodobností budou následovat i weby další. Každopádně už nyní není možné konvertovat písničky. Ty, co byly již dříve konvertovány jinými uživateli, tak jsou uložené v databázi a můžete si je stáhnout. Nově přidané skladby už však není možné stahovat.

mp3org

Zdroje: ubergizmo.com, 9to5google.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Karel Čapka

Absolvent mediálních studií a žurnalistiky. Zajímám se o moderní technologie, sociální sítě a mám rád focení. Vždy si najdu chvilku na čtení a baví mě učit se novým věcem. Zajímají mě moderní dějiny, politika, geografie, Formule 1 a vlastně ode všeho něco.

Komentáře

lubomir saravec

7. 10. 2016, 17:17

antikomunista nepřítel lidu

Natsu Wolfox

7. 10. 2016, 10:16

rekl bych ze jste se prepsaly stranka stale funguje :)

Ján Valkovič

7. 10. 2016, 22:53

Google im zablokoval YT API, ale uz to obisli, cize funguje dalej

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat