Google Mapy 9.32 – offline režim a mnoho dalšího

Google Mapy 9.32 – offline režim a mnoho dalšího
2016-07-08T08:25:07+02:00
• 8. 7. 2016

Google se snaží své služby a aplikace aktualizovat co možná nejčastěji a přinášet smysluplné funkce. Poslední dobou si můžeme všimnout, že byla pozornost vývojářů upnuta především na Mapy, kde jsme se dočkali novinek jako notifikací o místech okolo nás, dopravní situace v našem okolí nebo na naší cestě a v neposlední řadě můžeme zmínit zásah do fungování místních průvodců.

V nové verzi aplikace se objevují další a další indicie (strings – kusy kódy), s nimiž můžeme nějakým způsobem pracovat. Dříve jsme se například dozvěděli o možnosti přidat další body na trase, tentokrát se však jedná o možnost téměř úplného navigování bez pomoci celulárních dat (offline režim) a funkce „odstranění“ míst, kde jsem nikdy nebyl – což se občas stane.

Nikdy jsem tam nebyl

Screenshot_2016-07-08-07-05-42 Google Mapy Screenshot_2016-07-08-07-06-10

Ano, přesně tak se jmenuje nová kolonka v možnostech pro místní průvodce. Velmi často se totiž stává, že navštívíte nějaké místo, kde je čirou náhodou i sídlo firmy nebo její pobočka, a Google Mapy to následně vyhodnotí jako fakt, že jste tam byli. V tom případě se naskýtají možná řešení. Buď místo odstranit, bohužel už se pak ale znovu nikdy neobjeví, ignorovat jej, což nakonec může vést k velké nepřehlednosti mezi všemi místy, nebo zadat falešnou recenzi.

To ale není velmi dobrá cesta. I proto se vývojáři Googlu rozhodli přidat jednu malou, ale důležitou část. Pokud tak zvolíte „nikdy jsem tam nebyl“, místo bude zapomenuto a pokud se na dané adrese objevíte znovu, můžete vytvořit recenzi novou.

Nový offline režim

Google Mapy mají zásadní nedostatek, kterým je právě offline režim. Ten nefunguje úplně spolehlivě, minimálně tedy navigace nefunguje vůbec. Musíte být buď připojeni na Wi-Fi nebo používat připojení k síti operátora – to ale stojí nemalé peníze. Pokud tak občas jezdíte podle Google Map, můžete si všimnout poměrně velkého nárůstu přenesených dat a to se nikomu nelíbí. Nová verze by si s tímto ožehavým problémem měla poradit.

Navigování tak může fungovat naprosto bez nutnosti být připojen k internetu, což je velké plus pro vývojáře. Je však pravdou, že v kódu byly nalezeny i informace o tom, že bude stále nutné využívat připojení k síti. Proč? To je jednoduché. Vzhledem k tomu, že si můžete stáhnout offline část některého místa, aplikace se například dotazuje, zda jsou informace aktuální – Expirace stáhnutých míst totiž vyprší po 30 dnech. Dále se mohou odesílat kontrolní data, zjišťování aktuální trasy – zda není zapotřebí přepočítání, nebo aktuální dopravní informace.

Area Traffic Notifications

Předchozí veze obsahovala kód, který nesl název „Live notifications“. Z toho jsme mohli usoudit, že se dočkáme oznámení v reálném čase, co se týká informací ohledně dopravy či infrastruktury na naši cestě. Tato část byla ovšem nahrazena novou, jež je mnohem podrobnější a lze tak odvodit mnohem více. Již dříve se bohužel jednalo o experimentální funkci, která ani nakonec nemusí být vypuštěna na veřejnost. Stejně jak tomu je i nyní.

Oznámení ohledně důležitých informací v našem okolí tedy budou, ale pouze v určitém okruhu. Bohužel se nikde nepíše, jak velký okruh má být nebo jaké informace budou přinášeny uživateli. Co víme, je zatím to, že vše bude doručeno v reálném čase – zde bude zapotřebí mít zapnuté připojení k internetu. Bohužel tato část aplikace nebude moci býti offline, jelikož informace se aktualizují.

Místní průvodci vidí počty zobrazení

Screenshot_2016-07-08-07-40-44 Screenshot_2016-07-08-07-40-33 Screenshot_2016-07-08-07-40-23

Už delší chvíli mohou průvodci vidět počty zobrazení fotografií. Pokud tak na mapách od Googlu budete vyhledávat určité místo, velmi často narazíte na fotografie od jiných uživatelů. Počty zobrazení ovšem nejsou tak důležité. Za nějaký počet vás neposunou dále, ani nedostanete žádné odměny. Existují tak dva důvody, proč se počty zobrazují.

První může být informování uživatele o tom, jak populární jsou fotky, které přidal. Na to však navazuje soutěživost, která je naší součástí už od počátku věků. Google tak bude ukazovat uživatelům, jak populární jsou jiné fotky. Snaží se tak povzbudit uživatele k větší aktivitě a přidávání vlastnoručně pořízených snímků.

Google Mapy – další indicie

Mezi další minoritní novinky, pro něž však nemáme dostatečné informace nebo nejsou tak důležité, patří lepší překlad názvů v místním jazyce. Google Mapy budou i nadále zobrazovat název jak originální tak i ten, který je v jazyce uživatele. Ovšem lepší překlady se hodí vždy, což chce Google podpořit a dodat uživatelům, co možná nepřesnější informace.

Ještě nám jsou připomínány jakési karty, jež mají obsahovat speciální informace. Zatím není jasné, které to budou, ale odhady říkají, že se karty budou objevovat během dne s vyzváním včasného odjezdu nebo připomenutí událostí, které se mají opakovat.

Nakonec bych rád zmínil, že některé výše popsané funkce nemusí být dostupné v konečně verzi. Jedná se totiž o beta verzi aplikace, na níž se neustále pracuje a lecčeho se nemusíme nakonec dočkat. Mnohé informace jsou odhadovány z kódů, které byly nalezeny v aplikaci.

Zdroj: androidpolice.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Student zabývající se tvorbou grafiky, a to jak webových stránek, webových či mobilních aplikací, tak i marketingových produktů. Ve volném čase píše články, testuje nebo recenzuje různá zařízení, která se mu připletou pod ruku. Kontaktní email - pavel.mares@dotekomanie.cz.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat