Google Mapy – navigování přes více bodů i pro iOS aktualizováno

Google Mapy – navigování přes více bodů i pro iOS [aktualizováno]
2016-07-30T06:55:07+02:00
• 30. 7. 2016

Aktualizováno 30. 7.

Před měsícem Google zavedl možnost navigování přes více bodů na zařízeních s Androidem. Nyní se tato novinka dostává i na zařízení s iOS. Jedná se o identickou funkci a je k dispozici ve verzi 4.21.0.

logo-app Google Maps - GPS Navigation Developer Zdarma iOS

MWP2

Aktualizováno 30. 6.

Rozbor beta verze aplikace Google Mapy naznačoval příchod navigování skrze několik bodů. To je sice možné již nyní ve webové verzi, ale v aplikaci se na to čekalo velmi dlouho. Nyní se ukazuje, že někteří uživatelé již mají tuto novinku k dispozici v androidí verzi.

nexus2cee_screenshot_20160629-074352 nexus2cee_Screenshot_2016-06-29-15-54-21-1

Bohužel nelze získat tuto novou možnost aktualizováním aplikace. Vypadá to, že Google uvolňuje funkci vzdáleně pro uživatele a vše je řízeno přes servery. Nelze tedy ani odhadnout, kdy se dočkají všichni uživatelé Google Map.

Původní článek 24. 6.

Google Mapy je jedna z nejpoužívanějších aplikací a služeb vůbec. Google se ji snaží hnát kupředu a dodávat funkce, které by se uživatelům hodily, ale i ty, jež jsou hlásány z komunitní strany jako chtěné. Dne se tak podíváme na rozbor APK souboru aplikace Google Mapy pro Android N preview – díky redakci Android Police. Už víme o tom, že podpora ukládání offline map na SD kartu přišla, ale nyní se toho dozvídáme mnohem více.

nexus2cee_image-7

Jako první se podíváme na funkci „multiple waypoints“, neboli více bodů na trase. O tuto funkci je žádáno už bůhví kolikátým rokem a nyní se zdá, že k nám konečně jde vstříc. Dříve sice bylo možné přidat bod na trase, ale jen jeden. Z mobilního zařízení to nešlo vůbec. Bylo nutné si trasu naplánovat na počítači a následně ji odkazem poslat do mobilního zařízení. To vskutku není příliš vábná cesta.

Ačkoliv se přímo v APK nikde nevidí, že by tato funkce měla 100% být v nové verzi, více bodů a další náznaky to potvrzují a můžeme si tím být do značné míry jistí. Vůbec nikde se však nepíše, kolik přesně bodů je limit. Mám však za to, že až bude nová verze dostupná pro některé uživatele, dozvíme se to velmi rychle.

Varování o dopravě

Však to sami znáte. Po delším čekání, pokud tedy nejste z Prahy, se dostanete do autobusu, tramvaje či trolejbusu, a co na vás nečeká. Ano, zácpy, kolony a bouračky. Málo toho není. Google tak, skrze svou aplikaci, chce informovat uživatele o možných problémech na jejich trase. Ačkoliv podobná funkce již existuje, je z velké části nedodělaná. Lze ji příliš jednoduše přehlédnout a prakticky ani nevíte, že jste informováni.

Google Now je totiž schopné sledovat trasy či linky veřejné dopravy tak, aby byl uživatel perfektně informován. Tuto část je nutno brát trochu s ohledem na lokaci. V USA tato funkce může být úžasná, bohužel u nás to nebývá tak slavné a určitá omezení nedovolí aplikaci zajistit uživateli všechna data.

Tato funkce by mohla být zatím jen experimentální a nic nenasvědčuje tomu, že by se mohla nakonec dostat do veřejné verze aplikace. Což je na jednu stranu škoda. Ale Google očividně nechce nedodělanou funkci házet mezi uživatele s tím, že se to časem dodělá.

Oznámení o plánech budov (letiště)

Google Mapy vás sice dokáží navést po různých cestách všude možně, i když někdy dost podezřele, a dokonce špatně. Nicméně víte o tom, že Google má i plány budov, obchodních center a velkých areálů? Toto není výsada jen velkých zemí. Někdy si na mapách zkuste všimnout, že Google Mapy „vidí“ i do budov. A co s těmito informacemi chce Google dělat? Samozřejmě vám je předat.

Mnohdy může být složité se někde vyznat a přeci jen ony pomocné panely někdy spíše spletou, než aby pomohly. Google Mapy vás tak chtějí informovat o tom, co je okolo vás a v budoucnu i doprovázet po různých místech – ne k nim či okolo nich. Mám na mysli přímo v nich. To může být užitečné, pokud chcete například rychle najít obchod nebo místo odletu, které hledáte.

Drag and Drop a další

Funkce, jež, v rámci možností, funguje dobře na počítači, jaksi chybí v té mobilní. Je přitom velmi jednoduché vzít jeden bod a přetáhnout ho jinam. I toto vývojáři hodlají napravit a my bychom se konečně mohli dočkat této funkce. Stejně jako mnoho dalších funkcí, o nichž víme z mobilní verze. Aplikace se totiž mají k sobě funkcemi více a více podobat, což je jistě velké plus.

Zdroje: androidpolice.com, androidpolice.com, theverge.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Student zabývající se tvorbou grafiky, a to jak webových stránek, webových či mobilních aplikací, tak i marketingových produktů. Ve volném čase píše články, testuje nebo recenzuje různá zařízení, která se mu připletou pod ruku. Kontaktní email - pavel.mares@dotekomanie.cz.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat