Android N nabídne lepší zabezpečení linuxového jádra

Android N nabídne lepší zabezpečení linuxového jádra
2016-07-30T10:00:11+02:00
• 30. 7. 2016

Je všeobecně známo, že operační systém Android je založený na linuxovém jádru. Google samozřejmě pracuje na vylepšení tohoto jádra. Nová verze operačního systému Android nabídne především lepší zabezpečení celého jádra systému. Konkrétně se změny dají rozdělit do dvou hlavních oblastí – ochrana paměti a vnější ochrana jádra.

android-v6.0-marshmallow-security

Jedna z hlavních bezpečnostních funkcí spočívá v ochraně paměti určené pro uživatelské procesy. Nové funkce umožňují roztřídit jednotlivé segmenty paměti do logických sekcí, u nichž je pak možné nastavit různá oprávnění.

Nově zároveň dochází k omezení přístupu linuxového jádra do uživatelského prostoru. Tím se může zkomplikovat útok ze strany útočníka. Ten bude mít totiž menší kontrolu nad pamětí jádra. V neposlední řadě se zapracovalo na vylepšení ochrany proti přetečení bufferu.

Druhá oblast se zaměřuje na ztížení ovlivnění jádra skrze přepsání kódu. Nejprve byl odstraněn výchozí přístup pro měření výkonnosti systému. Jedná se o nástroj, který je sice cenným pro vývojáře, ale zároveň představuje riziko napadení systému. V nové verzi operačního systému tak bude tato funkce ve výchozím stavu vypnuta. Vývojář se k ní však stále bude moci dostat skrze ADB příkaz.

android-n-lead-resize

Google zároveň omezil aplikacím možnost používat příkazy ioctl. Zároveň bude nově podmínkou podpora Seccomp-BPF. Seccomp je mechanismus umožňující omezit systémová volání. Omezení dostupnosti těchto volání může opět pomoci ke snížení rizika napadení celého jádra systému.

Google samozřejmě pracuje i na dalších bezpečnostních vylepšeních, kterých bychom se v nové verzi mobilního operačního systému mohli dočkat. Je více než zřejmé, že otázka bezpečnosti je číslo jedna.

Zdroj: android-developers.blogspot.cz

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jiří Smrž

Fanoušek operačního systému Android, ale se zkušenostmi i s iOS a Windows Phone. Ve volném čase se rád věnuje sportům a sledování filmů nebo seriálů.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat