5 aplikací ze storu – profesionálnější fotografie

5 aplikací ze storu – profesionálnější fotografie
2016-07-08T07:20:52+02:00
• 8. 7. 2016

Ačkoliv se fotoaparáty u smartphonů pravděpodobně nikdy nevyrovnají zrcadlovkám, stále jsou zde bohaté možnosti, jak fotografie z mobilního telefonu povznést na vyšší úroveň, a to jak z hlediska kvality výsledku, tak kvality při jejich samotném pořizování. Na výsledném snímku má velký podíl použitý senzor, s čímž nejsme my schopni nic udělat. Můžeme si však ukázat několik aplikací, díky kterým bude fotografování s telefonem o něco lepší.

Manual Camera

Tato aplikace už dle názvu cílí především na pořizování fotografií s manuálním nastavením. K tomu využívá takzvané Camera2 API, které Google implementoval již do Androidu 5.0 Lollipop a umožňuje aplikacím využívat manuální nastavení fotoaparátu ve smartphonech. Mezi její největší přednosti patří přehledné, a přesto na funkce bohaté prostředí.

unnamed (7) unnamed (8) unnamed (9)

Nastavit si můžete rychlost závěrky, ISO, vyvážení bílé, hodnotu expozice a pro lepší makro fotografie si můžete manuálně upravit zaostření a nastavit tak pevnou vzdálenost ostření. Díky tomu nebude telefon samovolně přeostřovat během pořizování snímku. Je mimo jiné i rychlá a zvládá ukládat fotografie do formátu RAW (DNG). K dispozici je pro Android a přijde vás na 92 korun.

logo-app Manual Camera GD Software 1,95 US$ ANDROID

Camera+

Nejenže díky ní můžete fotografie pořizovat, ale nabízí i širokou škálu úprav po vyfocení snímku. Při fotografování oceníte nastavení expozice dotykem na vybrané místo, až šestinásobný zoom, pokročilý makro režim a několik módů pro focení.

screen322x572 screen322x572 (1) screen322x572 (2)

Následné úpravy zahrnují například vylepšení barevného podání a intenzity barev, snímky lze dodatečně doostřit a případně u nich pozměnit expozici. Můžete přidat vinětaci, zvýraznit jasná místa nebo naopak trochu více ztmavit stíny.

logo-app Camera+ Developer Zdarma iOS

Camera FV-5

Opět zde máme aplikaci pro Android. Ta podobně jako již zmíněná Manual Camera nabízí širokou škálu možností co se manuálního nastavení týče. Navíc však nabídne režim pro dlouhou expozici a dokáže lépe zachycovat timelapse. Nechybí ukládání do několika různých formátů včetně PNG, JPEG a RAW.

unnamed (4) unnamed (5) unnamed (6)

Pokročilejší uživatelé ocení i věci jako histogram, který se okamžitě při focení generuje a poskytuje tak cenné údaje o záběru. A jak také sám vývojář upozorňuje, aplikace vám neposkytne hromadu různých přednastavených módů a scén, zato nabízí nesčetné možnosti z oblasti manuálních úprav. K dispozici je jak placená, tak i lite verze.

logo-app Camera FV-5 FGAE 3,67 US$ ANDROID logo-app Camera FV-5 Lite FGAE Zdarma ANDROID

ProCamera

Nyní se s aplikací ProCamera vracíme k iOS. Tato aplikace disponuje minimalistickým prostředím, ve kterém se všude možně skrývají pokročilé funkce a nastavení. Čas expozice, ISO, manuální ostření a rychlost závěrky pak nejsou jedinými z funkcí, které jsou zde k dispozici a na své si zde přijde jak začátečník, tak i pokročilý fotograf.

screen322x572 (3) screen322x572 (4) screen322x572 (5)

Jak je již většinou u iOS aplikací zvykem, i zde najdeme mnoho, přesněji řečeno přes 70 různých filtrů a efektů, kterými lze výsledné snímky ještě více ozvláštnit a vytvořit tak originální a unikátní fotografii.

logo-app ProCamera. Developer Zdarma iOS

Cardboard Camera

Na závěr se podíváme na jednu speciální aplikaci, kterou pravděpodobně nevyužije každý, ale zřejmě by si ji každý rád vyzkoušel. Je k dispozici jen pro Android a dokáže pořizovat sférické fotografie. Nenalezneme zde žádné možnosti úprav a nastavení, každopádně už jen schopnost pořizovat VR fotografie je velice zajímavá.

unnamed (2) unnamed (1)

unnamed (3)

Výhodou výsledných snímků je 3D efekt, díky kterému vzdálené předměty vypadají, jakoby opravdu byly v dálce. Naopak blízké předměty působí tak, že jsou k vám při prohlížení fotografie blíže. Virtuální realita je na neustálém vzestupu a pokud už i vy patříte k majitelům nějakých VR brýlí, pak neváhejte a tuto aplikaci vyzkoušejte.

logo-app Cardboard Camera Google Inc. Zdarma ANDROID

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

David Pilař

Student IT, softwarový tester a nadšenec do technologií všeho druhu. Ve volném čase poslouchá hudbu, fotí telefonem a rád se projede na kole.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat