USB typ C bude bezpečnější

USB typ C bude bezpečnější
2016-04-14T07:15:23+02:00
• 14. 4. 2016
1

Prvním běžně prodávaným zařízením s konektorem USB typ C je Nokia N1 a trvalo dlouho, než jsme se dočkali další elektroniky s touto novinkou. V tomto už bylo představeno několik smartphonů s tímto konektorem – HTC 10, Huawei P9 a další. Bohužel je zde riziko nevhodných kabelů a třeba nabíječek.

Problém spočívá spíše v levnější elektronice, nebo u těch produktů, kde chce výrobce ušetřit na nákladech. Z tohoto důvodu použije jinou elektroniku (rezistory), které mohou způsobit v některých případech poškození smartphonu, tabletu nebo notebooku.

USB typ C

Například Amazon začal třídit nebezpečné produkty s USB C, a dokonce vznikla komunita varující před nevhodnými zařízeními. Naštěstí se ozvala skupina USB Implementers Forum a představila vylepšení pro standard USB C.

Základ spočívá v kryptografické (128bit) autentifikaci mezi mobilním zařízením a kabelem, nabíječkou atd. Nová metoda tedy první ověří, jestli je vše kompatibilní a podléhá verifikaci, a následně umožní přenos dat nebo nabíjení. Pokud byste tedy narazili na nevhodný kabel, smartphone nedovolí nabíjení nebo jakoukoliv komunikaci.

Bohužel novinka bude implementována do kabelů později, současné nenabídnou autentizaci. Co se ale týče například smartphonů, tak bude možné provést změny softwarově. Takže bude stačit aktualizace systému.

Zdroj: androidpolice.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Lukáš Biel

14. 4. 2016, 10:06

Ještě že takovou věc nemusím řešit, nakoupil jsem asi 8 kabelů z číny v ceně 40-80Kč a všechny fungují s mým N5X na výbornou

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat