Google spustil beta program pro službu Voice Access

Google spustil beta program pro službu Voice Access
2016-04-13T07:40:25+02:00
• 13. 4. 2016

Již v loňském roce se spekulovalo o tom, že by Google mohl spustit službu Voice Access. Službu, která má zpřístupnit ovládání telefonu skrze hlasové příkazy. Téměř rok poté spustil Google beta program pro tuto službu. Zájemci se musí nejprve registrovat a následně stáhnout k tomu určenou aplikaci.

Služba Voice Access spočívá v tom, že ke každé interaktivní položce na obrazovce vašeho telefonu přiřadí konkrétní číslo. Majitel s aktivovanou službou pak stačí pomocí hlasového příkazu říct telefonu, co má s daným tlačítkem provést. Lze provádět také úkony jako jsou posuny obrazovky, otevírání notifikací, návrat na domácí obrazovku nebo také dlouhé doteky.

demo

Ukázka Voice Access, zdroj: googleblog.blogspot.com, odkaz na animaci

Google zároveň zpřístupnil nástroj Accesibility Scanner, který má pomoci vývojářům otestovat jejich vlastní aplikace a připravit je na službu Voice Access. Kromě toho má Accesibility Scanner za úkol navrhovat určité způsoby, jak vylepšit přístupnost jednotlivých prvků a částí aplikace. Změny lze ale také spatřit i v nejnovější verzi Android N určené pro vývojáře. Zde Google spustil možnost Vision Settings, které uživatelům umožňuje lépe přizpůsobit svůj telefon. Mohou si tak například vylepšit velikost písma, apod.

Welcome_Alpha

Vision Settings v Developer Preview Android N, zdroj: http://googleblog.blogspot.com

Všechny tyto funkce jsou určeny především pro ty osoby, které svůj telefon nemohou ovládat úplně plnohodnotně pomocí klasického dotykového ovládání. Samozřejmě se jedná pouze o beta program. My si budeme muset ještě počkat, zda se Google zmíní o těchto novinkách podrobněji na blížící se konferenci Google I/O.

Zdroje: googleblog.blogspot.cz, androidpolice.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jiří Smrž

Fanoušek operačního systému Android, ale se zkušenostmi i s iOS a Windows Phone. Ve volném čase se rád věnuje sportům a sledování filmů nebo seriálů.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat