Android N je k dispozici ještě před Google I/O

Android N je k dispozici ještě před Google I/O
2016-03-09T19:01:03+02:00
• 9. 3. 2016
4

Každý rok očekáváme, že se Google pochlubí na své vývojářské konferenci I/O novinkami ohledně systému Android. Zpravidla se dočkáme i termínu, kdy bude uvolněna vývojářská verze nazývaná Developer preview. Tentokrát ale došlo ke změně a Google vydává Android N ještě před samotnou konferencí. Navíc dodává, že se nejedná o finální verzi a není určena pro běžné použití.

kViAh3M

Největší novinkou Androidu N se stává již tak dlouho očekávaná podpora více aplikacích na jedné ploše. Aby tato novinka fungovala správně, budou muset vývojáři upravit své aplikace a definovat minimální rozměry pro běh aplikace. Dokonce bude součástí i režim obraz v obraze.

pip-active

jmrBpQB

Dále se potvrzují nové notifikace, respektive notifikační panel. Samotná upozornění ztratila vzhled karet a nově jsou více úsporná – zobrazují se v seznamu. Je přidána podpora pro rychlé odpovídání přímo z notifikační lišty, díky čemuž nebudete muset odcházet z aktuálně otevřené aplikace.

P6Gr8Gr

Android N nabídne upravený Doze mód, který má šetřit energii v momentu, kdy se smartphone nepoužívá. Takže při vypnutém displeji je většina aplikací uspána a jen občas dojde k synchronizaci. Samozřejmě aplikace s vysokou prioritou nebo notifikace mohou zařízení probudit. Další změny se odehrávají pod kapotou. Dochází k nasazení OpenJDK a kompilátoru Jack.

gUqszrr

Aby nebylo novinek málo, do Androidu N se dostává režim úspory dat. Novinka omezuje spotřebu dat na pozadí, přičemž dovoluje lepšímu řízení spotřeby samotným vývojářům.

datasaver

V rámci tohoto představení se dozvídáme také o novém projektu Android Beta Program, který bude dostupný na stránkách g.co/androidbeta. Díky němu by mělo být snadnější získat Android N. Avšak stále zde bude možnost skrze developer.android.com/preview.

mw-splitscreen_2x

Android N je určen pro Nexus 6P, Nexus 5X, Nexus 6, Pixel C, Nexus 9, Nexus Player a Android One.

Čtěte: Novinky v Androidu N

Zdroj: arstechnica.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

tuším, že vím, kam tak brzkým uvolněním asi míří. když se člověk podívá na aktuální statistiku android verzí, vidí, že předchozí M má jen něco málo přes dvě procenta zařízení. tímto krokem dávají vývojářům a především výrobcům pár kroků napřed se připravit na aktualizaci. jak s tím naloží, uvidíme…

Dočká se i „starý“ Nexus 5?

Přemysl Vaculík

VIP 9. 3. 2016, 21:22

Zatím to tak nevypadá, ale nechme se překvapit, až dojde k oficiálnímu uvolnění.

Petr Matula

9. 3. 2016, 22:19

No já naopak zahlédl že jen preview nevydají, ale ofiko Nko bude. Ale to bylo i s N4. Každopádně netřeba smutnit, dočká se jistojistě do pár hodin po uvolnění v podobě AOSP ROM.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat