Android slaví 8 let

Android slaví 8 let
2015-11-05T16:55:43+02:00
• 5. 11. 2015

Už to je osm let od prvního představení mobilního operačního systému Android. K oznámení došlo 5. listopadu 2007, přičemž v ten samý den vzniklo konzorcium OHA – Open Handset Alliance. V rámci OHA jste mohli naleznout firmy jako Google, HTC, Intel, LG, Motorola, NVIDIA, Qualcomm, Samsung, Texas Instruments a další.

475399-android-marshmallow

Pokud dnes vyslovíte název Android, tak si mnohdy představíte Google jakožto společnost, která za ním dnes stojí. Abych byl přesnější, tak dnes se jedná jen o divizi větší firmy Alphabet. Avšak Android vzešel ze stejnojmenné firmy, kterou Google koupil v roce 2005 za 50 miliónů dolarů. Před touto akvizicí se ani nepočítalo, že by se systém Android (založený na linuxovém jádře) dostal vůbec do mobilů. Byl totiž zprvu určen do foťáků.

Google získal s firmou Android také pomyslného otce systému, kterým byl Andy Rubin. Ten již nepracuje v Googlu – odešel ke konci roku 2014.

t-mobile-g1

Ačkoliv došlo k představení Androidu v roce 2007, k uvedení prvního mobilu došlo až o rok později. Tehdy jsme se dočkali dnes už legendárního smartphonu T-Mobile G1 od HTC. Tehdy jsme se také poprvé setkali se zvláštním značením jednotlivých verzí systému. Google si totiž potrpěl na názvy sladkostí – Cupcake, Donut, Éclair, Froyo, Gingerbread, Honeycomb, Ice Cream Sandwich, Jelly Bean, KitKat, Lollipop a Marshmallow.

Samsug-Galaxy-Nexus-ANDROIDS

Dnes Android najdeme i v chytrých hodinkách, autech, brýlích a televizích. Jedná se o dominantní mobilní operační systém na celé planetě. Uvidíme, kam se dostane za další několik let.

Zdroj: mobileburn.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat