Firefox tablet s MIPS procesorem – určeno pro rozvojové země

Firefox tablet s MIPS procesorem – určeno pro rozvojové země
2015-03-25T15:00:55+02:00
• 25. 3. 2015

Řada velkých společností se v současné době zabývá tím, jak rozšířit internetové připojení i do těch nejodlehlejších krajin. Pro co nejrychlejší rozšíření internetového připojení jsou třeba i cenově dostupná zařízení. V současné době pouze jedna třetina světové populace vlastní nějaké chytré zařízení. A vytvořením jednoho takového zařízení se zabývá i společnost Imagination Technologies, která se zaměřila na vývoj levného tabletu s Firefox OS. A k dispozici máme i video, na kterém se můžeme s uživatelským prostředím seznámit.

Firefox-OS-running-on-MIPS-based-tablet

Přístroj je vybaven 2jádrovým MIPS procesorem. O grafický výkon se stará PowerVR. Jedná se o 9,7palcové zařízení s rozlišením 1024 x 768 pixelů. I z těchto specifikací lze usuzovat, že se tablet ve výkonnostních žebříčcích nebude pohybovat na předních příčkách. Jak jsem ale již zmínil, není to ani jeho cílem. Ostatní specifikace však nejsou vůbec špatné. Zařízení podporuje Bluetooth ve verzi 4.0, Wi-Fi 802.11 b/g/n. Napájí se standardně pomocí micro USB konektoru. Zaujmout může například přítomností mini HDMI porty. Nechybí ani dvojice fotoaparátů. Výrobce uvádí, že zadní fotoaparát dokáže pořizovat videa až ve full HD rozlišení. Lze ale předpokládat, že kvalita nebude vysoká.

Ačkoliv se jedná o zařízení, které je prezentováno s operačním systémem Firefox OS, přístroj si poradí i s operačním systémem Android. Uvádí to zástupci Imagination Technologies. Z videa je patrné, že reakce přístroje jsou pomalejší. Zpomalení si všímáme i v animacích. Je ale nutné podotknout, že se tablet nachází prozatím ve fázi vývoje, takže na samotné ladění budou mít vývojáři jistě dostatek času.

Firefox-OS-running-WebGL-demo-on-tablet-MIPS-PowerVRFirefox-OS-home-screen-MIPS-PowerVR

Z dostupných informací víme, že cena tabletů s těmito hardwarovými specifikacemi by se měla pohybovat pod 100 dolary (~2 513 Kč).  Otázkou zůstává, zda se toto řešení v rozvojových zemích uchytí. I uvedená cenovka pro řadu osob z těchto zemí může být překážkou.

Zdroj: androidheadlines.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jiří Smrž

Fanoušek operačního systému Android, ale se zkušenostmi i s iOS a Windows Phone. Ve volném čase se rád věnuje sportům a sledování filmů nebo seriálů.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat