Columbia Univesity – testování HIV s pomocí chytrého zařízení

Columbia Univesity – testování HIV s pomocí chytrého zařízení
2015-02-08T11:01:11+02:00
• 7. 2. 2015

To, že chytrá zařízení lze využít k vědeckým účelům, není překvapení. Ostatně jsme vás nedávno informovali, že se v této oblasti angažuje i Samsung. Ten se zaměřil na zařízení, které bude schopné odhalit u člověka mrtvici. A s novým přírůstkem do oblasti zdravotnictví nyní přišli výzkumníci z Columbia University.

Ti vynalezli jednoduché zařízení, které bude schopné jednotlivci sdělit, zda má syfilis nebo je HIV pozitivní. Tento doplněk bude možné připojit téměř k jakémukoliv chytrému zařízení. Nespornou výhodou tohoto testovacího přístroje je to, že na test nemusíte čekat dny nebo měsíce. Stačí pouhých 15 minut na to, abyste se dozvěděli výsledek. Ale to není jediná dobrá zpráva.

hiv-syphilis-detector

Zatímco zařízení pracující na podobném principu stojí v řádech desítek až statisíců korun, tato novinka vynalezená na Kolumbijské univerzitě má výrobní náklady pouhých 34 dolarů (830 Kč). Testovaná osoba musí nejdříve poskytnout vzorek krve do plastového kolektoru. Následně musí stisknout tlačítko, které uvolní látky schopné detekovat výše zmíněné nemoci. Tento proces není zautomatizovaný jen z toho důvodu, aby celé zařízení bylo šetrnější k baterii tabletu nebo telefonu.


Ukázka funkčnosti testovacího zařízení

Kromě toho si tento testovací nástroj nevezme ani mnoho energie z chytrého zařízení. K němu se totiž připojuje prostřednictvím výstupu pro sluchátka. Tento nový projekt není jediný, kterým se skupina výzkumníků okolo Samuela K. Sia věnuje. Již v minulosti uvedla mChip, což je nástroj o velikosti kreditní karty, který dovede testovat pohlavně přenosné choroby. A i v tomto případě je výrobní cena velmi nízká – 1 dolar (24 Kč). Bohužel mChip ke své funkčnosti potřebuje ještě další soupravu, která stojí 100 dolarů (2 442 Kč).

sia3r

 Samuel K. Sia, Ph.D.  Zdroj: http://orion.bme.columbia.edu/

Novinka v podobě příslušenství pro smartphony prošla již pilotním testováním ve Rwandě, kde zkoumala přítomnost chorob u 96 pacientů. Výsledky bohužel nebyly zcela úspěšné. U některých pacientů byly výsledky opačné. Výzkumníci se ale nyní zaměřili na vylepšení této současné verze a budou také usilovat o to, aby mohl být zajištěn i větší zkušební provoz. Zařízení je v současné době na svém počátku vývoje.

Zdroj: engadget.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jiří Smrž

Fanoušek operačního systému Android, ale se zkušenostmi i s iOS a Windows Phone. Ve volném čase se rád věnuje sportům a sledování filmů nebo seriálů.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat