LG G3s – menší, ale přesto dobrý recenze

LG G3s – menší, ale přesto dobrý [recenze]
2014-11-25T10:50:57+02:00
• 25. 11. 2014
1

Jako každá firma, která vyrábí a prodává chytrá zařízení, i LG ukázalo zmenšený model své vlajkové lodi. Z názvu, designu, a dokonce z některých hardwarových prvků, dokážeme odvodit, co stálo za předlohu zařízení LG G3s. Jihokorejský gigant představil zařízení ve čtyřech barevných provedeních – zlatý, titanový, bílý a černý.
517652440_927507605_o

OBSAH BALENÍ

V bílorůžové krabičce, která je polepená fotografiemi zařízení, najdeme smartphone, koncovku nabíječky, USB kabel a pecková sluchátka. Sluchátka mají na kabelu tlačítko, kterým přijmeme hovor. Sluchátka slouží i jako anténa rádia, což už tak často ve smartphonech nevidíme. Všechno příslušenství nalezneme v černé barvě. Sluchátka jsou pecková a v uchu sice sedí, ale po delším používání začnou být v uchu nepříjemná a pro delší poslech je pro své dobro raději nahradíte.

DSC_0403

DESIGN & KONSTRUKCE

Jelikož LG G3s vychází z většího LG G3, můžeme tedy čekat, že kromě menší velikosti se design nezměnil. Rozměry se zastavily na příjemných 137,7 x 69,6 x 10,3 mm s váhou 134 gramů. Na přední straně zařízení nalezneme 5″ LCD IPS displej s HD rozlišením – jemnost displeje je tedy 294 ppi. Nad displejem je pár senzorů, kde však chybí jeden ze základních, o tomto „problému“ se dočtete o něco níž, videokamerka s rozlišením 1,3 MPx (1280 x 960 pixelů) a v poslední řadě reproduktor určený k volání. Nakonec na přední straně nalezneme ještě logo firmy, které je pod displejem.

DSC_0388

Na bocích zařízení najdeme pouze pár prvků, které ovšem neslouží k ovládání samostatného zařízení. Na spodní hraně zařízení najdeme microUSB konektor pro nabíjení či připojení k PC a také 3,5mm jack na připojení sluchátek. Dále na spodní a vrchní straně najdeme mikrofon, kde jeden z nich odstraňuje okolní ruch a šum. Na vrchní hraně ještě nalezneme IR diodu pro dálkové ovládání různých televizí a dalších přístrojů, které se dají ovládat pomocí dálkového ovládání.

DSC_0393

Nejvíce hardwarových prvků nalezneme na zadní straně chytrého telefonu. Na vrchní polovině najdeme 8MPx fotoaparát s rozlišením 3264 x 2448 pixelů při focení a maximálním rozlišením 1080p videa s 30 fps, pod kterým se nachází trojice tlačítek. První tlačítko je k zesilování, spodní k zeslabování a prostřední tlačítko je používáno k zamknutí/odemknutí obrazovky či vypnutí/zapnutí smartphonu. Vedle zadní čočky fotoaparátu najdeme LED blesk a laserový systém zaostřování, které si více popíšeme níže. Na dolní polovině nalezneme pouze hlasitý reproduktor, který i při velké hlasitosti má skvělou kvalitu zvuku. Zadní kryt je odnímatelný a pod tímto krytem najdeme slot na microSIM kartu, slot na microSD kartu a odnímatelnou baterii o velikosti 2540 mAh.

DSC_0395

Při větším zmáčknutí těla, trochu skřípe, ale nejedná se o něco hrozného, co by telefonu či vašim uším vadilo. Pokud však telefon chytnete správně, tedy ne silně, žádné skřípání se ozývat nebude. Kvůli zakulaceným zádům, která jsou i upravena proti vyklouznutí z rukou, se smartphone v ruce skvěle drží a  nevypadává.

DSC_0408

HARDWARE

Jako každý smartphone s operačním systémem Android jsem projel telefon benchmark testem – AnTuTu Benchmark v5.2.0. Výsledky telefonu nejsou nějak největší, ale za výsledek 17 431 bodů se nemusí ani stydět. Uvnitř smartphonu tepe čtyřjádrový procesor Qualcomm Snapdragon 400 s frekvencí 1,2 GHz. Operační paměť se zastavila na hodnotě 1 GB a také v těle najdeme 8GB uživatelskou paměť, která jde ovšem rozšířit pomocí microSD karty, až do kapacity 32 GB. O grafickou stránku se postará GPU čip Adreno 305.

benchmark

Pokud se budeme bavit o konektivitě, má LG toho hodně co nabídnout. Uvnitř těla najdeme Bluetooth 4.0, WiFi 802.11 b/g/n, NFC, LTE, GPS, GLONASS, infračervenou diodu a dokonce laserový systém zaostřování, který zrychluje i zkvalitňuje automatické ostření během focení či natáčení videa. Obyčejným okem můžete poznat, že člověk s daným telefonem fotografuje, jelikož vzadu uvidíte malou červenou tečku. Když jsem se pokoušel tento laser zachytit na fotoaparátu, objevila se pouze modrá tečka, která vám však dotvrzuje, že ostření je funkční.

DSC_0392 (2)

Jak už jsem psal výše, jeden z hlavních senzorů, které mají všelijaké starší i novější modely, na tomto smartphonu chybí. Je to senzor okolního jasu. Tento problém tedy znamená to, že jas si budete po celou dobu používání nastavovat vy a žádné automatické nastavování mít k dispozici nebudete. Tento problém se hlavně projeví, když si čtete něco za chůze. Vejdete do stínu a najednou displej hodně září, tak si ho ztlumíte. Za pár kroků stín skončí a vy si budete muset jas na přímém slunci zase zvýšit.

SOFTWARE

V telefonu je už od výroby daný systém Android 4.4.2 Kitkat s LG UI 4.1 nástavbou. Tato nástavba se vyznačuje hlavně pestrými barvami, které se mi velice líbí. Systém mi připadal velice dobrý a ani jednou se mi za celou dobu používání nestalo, že by se úplně zasekl. O menších trháních nemluvím, jelikož ty byly na denním pořádku. Telefon se tu a tam sekl, ale vše bylo ani ne do 5 sekund spraveno a vše jelo dál tak, jak mělo.

Screenshot_2014-09-21-15-28-10 Screenshot_2014-11-11-14-35-46 Screenshot_2014-11-08-14-38-53 Screenshot_2014-11-08-14-39-00 Screenshot_2014-11-08-14-39-18

Velice mě překvapily funkce tlačítek na ovládání zvuku, když je zařízení zamknuté. Vrchní tlačítko spouští aplikaci QuickMemo+, kde si můžete zapisovat různé potřebné informace. Pokud podržíte tlačítko zeslabování, zapne se v telefonu aplikace Fotoaparát, kde rychle vyfotíte spoustu „momentek“. Galerie se vám zpřístupní pouze na ty snímky, které byly pořízené právě od chvíle, kdy jste fotoaparát zapli.

Model LG G3s, stejně jako LG G3, má v těle ukrytou infračervenou diodu. Tato dioda se ovládá přes aplikaci QuickRemote, která je skvěle zpracovaná. Nic vám tam nechybí a vše najdete snadno a rychle. Vyzkoušel jsem IR diodu na všechna možná zařízení (přes televize po rádia), uspěl jsem skoro vždy. Pouze starší televize, moc neznámé značky, se mi nepodařilo připojit.

Screenshot_2014-11-12-10-38-15 Screenshot_2014-11-11-13-31-15

Jak už určitě víte, LG překypuje funkcemi k zamykání displeje. Jeho světoznámý KnockCode jsem používal velice rád. Zaťukání i na vypnutou obrazovku, které vám odemkne zařízení, je velice užitečné a dokáže ušetřit spoustu času. Hlavně když se zamykací tlačítko nachází na zádech smartphonu. Pokud máte telefon nastavený na jiný zamykací princip než KnockCode, poklepáním na displej se  ten rozsvítí a ukáže vám uzamykací obrazovku, na které je datum a čas, notifikace a také možnost odemknutí.

Základní klávesnice je velmi přesná a designově velmi dobře zpracovaná. Občas jsem se nemohl trefit do správného písmena, hlavně kvůli 4. řady klávesnice s číslicemi. Ta jde v nastavení odebrat, což vám ostatní řádky o něco málo zvětší a také předejdete stejnému problému jako já. Šeptání celých slov nefunguje s gramatikou velice zdárně. I když píšu často s gramatikou, slovíčko „že“ se telefon stále nedokáže naučit. Tyto problémy však vyřeší jiné klávesnice (např. Swiftkey).

Screenshot_2014-10-14-14-30-07 Screenshot_2014-11-08-14-14-03 Screenshot_2014-11-08-14-14-35 Screenshot_2014-11-08-14-15-31 Screenshot_2014-11-12-08-48-50

Pokud telefon zrovna používáte, oceníte některé notifikace. Notifikace pro příchozí volání a zprávu se vám objeví v levém vrchním rohu, kde zprávu (pokud není velice dlouhá) přečtete celou. Volání se objevuje uprostřed nahoře, ale musíte se nacházet v nějaké aplikaci, jinak se vám, jako u ostatních telefonů, objeví přes celý displej.

Mezi další předinstalované aplikace patří jak 16 aplikací z dílen Google, ale také nativní aplikace jako Telefon, Zprávy, Kontakty, Kalkulačka, Kalendář, Galerie, Správce souborů, které mají velmi podobný vzhled a liší se pouze barvou pozadí. Následuje také aplikace Počasí, která zobrazuje předpověď počasí se skvělým grafickým zpracováním.

FOTOAPARÁT a ZAMĚŘOVÁNÍ

K focení slouží nativní aplikace Fotoaparát. Jak už jsem psal výše, aplikace nabízí funkci se zamknutým zařízením. Pokud se podíváme do nastavení, uvidíme pouze základní, které však plně dostačuje. Prostředí aplikace je jednoduché a rychlé. Raději se zaměříme na laserový systém zaostřování. Tento způsob zaostřování je dobrý, ale stává se, že i laser se mýlí. Pokud si na zaostření počkáte, efekt z výsledné fotografie vypadá skvěle a dalo by se říct, že vypadá jako fotografie ze zrcadlovek (ne kvalitou, ale zaostřením).

DSC_0407

UKÁZKOVÉ FOTOGRAFIE A VIDEO

20141003_100548 20140929_153752 20141107_084712 20140929_104435

ZÁVĚR

Jihokorejský gigant ukázal v modelu LG G3 vše, co by mohlo přilákat spousty potenciálních zákazníků. Ti, kteří však nechtěli tak velký displej, se mohli připravit na to, že LG G3 bude mít menšího brášku – LG G3s. Tento model nese stejný design a základní funkce. Bohužel najdeme mnoho omezení, kvůli kterým se budete hodně rozmýšlet, jestli je LG G3s správná volba.

Výhody zařízení jsou hlavně ve velké výdrži. Při normálním používání jsem se dostával i na nabíjení obden, čímž mě LG velice překvapilo. Zaostřování fotografií laserovým systémem je rychlé, ale ne vždy stoprocentně funkční. Jednou z neposledních výhod je počet zamykacích systémů, což naznačuje, že LG si uvědomuje to, že hardwarová tlačítka jsou umístěna na zadní straně zařízení.

DSC_0392

Ovšem to, že chybí na fotoaparátu optická stabilizace obrazu či že má menší počet megapixelů jak na předním, tak na zadním fotoaparátu, to by se překousnout dalo. Ale chybějící senzor okolního jasu je věc, kterou vidíte i na telefonech, které se nepohybují v takovémto cenovém rozmezí. Tyto drobnosti vedou zařízení k nedokonalosti, která by takovýto telefon mohla vynést do lepší pozice na trhu.

alza

Za zapůjčení smartphonu LG G3s za účelem této recenze děkujeme obchodu Alza.cz, kde jej můžete zakoupit.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Zaměstnán v IT oboru v Praze. Zajímám se o svět moderní techniky. Vlastním a jako primární telefon používám Ulefone Power, ke kterému používám tablet Apple iPad Air 2. Dříve zastánce Androidu, nyní se chystám na přechod na systém iOS.

Komentáře

Viktor Košíček

25. 11. 2014, 17:03

Ten ruční jas je hodně špatnej vtip…

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat