Yotaphone – oficiální představení pro Českou republiku

Yotaphone – oficiální představení pro Českou republiku
2014-06-26T16:57:53+02:00
• 25. 6. 2014

Ruský poskytovatel internetu a výrobce modemů, Yota, všechny překvapil na MWC 2014 představením hybridního telefonu, vyznačujícího se především dvěma displeji. Standardní přední 4.3″ dotykový LCD displej totiž doplňuje ještě stejně velká E-ink zobrazovací plocha na zádech telefonu, která jsou u většiny konkurenčních telefonů nevyužita. Takzvaný Yotaphone se počínaje dneškem dostává i na náš český trh, kde je aktuálně dostupný za jednotnou cenu 13 999 Kč. Jak ale využít dva displeje, když jeden je ještě k tomu všemu na zadní straně?

YotaPhone_2b

Nespornou výhodou E-ink displeje oproti běžným LCD je především nízká spotřeba energie, protože právě elektronický papír spotřebovává baterii pouze během změny zobrazovaného obsahu. Právě díky tomu může být displej neustále aktivní a zobrazovat například notifikace, nejnovější tweety, aktuální čas nebo informace o baterii, a to i bez toho, aniž by byla rozsvícením předního panelu spotřebována část drahocenné baterie. Podle průzkumu společnosti Foxconn totiž spustí svoje zařízení 150 – 200× za den, což už se právě na spotřebě nutně podepíše.

Snímek obrazovky 2014-06-25 v 13.16.12

Dokonce i po kompletním vybití baterie si zadní displej uchová poslední obraz, díky čemuž vás například při použití elektronické letenky nevykolejí nedostatek baterie pro zobrazení QR kódu na letence.  A protože je zadní E-ink displej schopný zobrazit jakoukoli informaci, můžete si na něj například promítnout také část mapy, podle které se můžete řídit i s vybitým zařízením.

Snímek obrazovky 2014-06-25 v 13.16.17

RSS Feed

Snímek obrazovky 2014-06-25 v 13.15.57

Jestli sledujete vaší oblíbenou stránku pomocí některé RSS aplikace, můžete si nové informace nechat posílat na zadní displej, díky čemuž opět ušetříte baterii. Text se navíc na E-ink displejích čte podstatně lépe, protože se jedná o stejnou technologii, jakou známe například z různých elektronických čteček knih. Zobrazovat se vám může například i newsfeed z Facebooku, Twitteru nebo dalších sociálních sítí.

Emotions

Snímek obrazovky 2014-06-25 v 13.16.20

Protože je na obou displejích Gorilla Glass 3, nemusíte mít obavu položit ho i předním displejem dolů. Tím se vám nabídne možnost nechávat si úsporně zobrazovat nové notifikace právě na zadním displeji. Aby ale nebyly jen tak obyčejné, YotaPhone dokáže pomocí klíčových slov identifikovat obsah zprávy a na základě toho zobrazit odpovídající obrázek. Ten je samozřejmě možné změnit, stejně tak jako přidat další klíčová slova. Ke zprávě, kdy vás někdo zve na kafe, se tedy zobrazí adekvátní šálek kávy.

Podle slov Jens-uwe Theumera, viceprezidenta společnosti Yota Devices, zatím nedokáže automaticky rozpoznat češtinu, stejně jako další řadu jazyků, a to kvůli představení tohoto telefonu ve vícero zemích najednou. Slibuje ale, že během několika málo dní uvolní aktualizaci, která už češtinu přinese.

Jestliže vám někdo volá, zobrazí se na zádech telefonu zase jeho fotografie, díky čemuž nejen snáze poznáte o koho jde, má to ale dle slov viceprezidenta Jens-uwe Theumera další využití. Zmiňuje totiž historku z hektického MWC, kdy mu volal jeho šéf, ale zároveň s ním mluvili kolegové. Aby jim vysvětlil, že nemůže mluvit, stačilo se na ně otočit s telefonem a záhy procitli, že musí vyřídit důležitý telefonát.

Personalizace

Snímek obrazovky 2014-06-25 v 13.16.23

Výrobci se snaží dělat svá zařízení co nejtenčí, což se jim velmi úspěšně daří. Mnozí uživatelé si na svá zařízení ale nasazují kryty, které primárně nebyly určeny až tolik pro ochranu zařízení, jako spíše kvůli obrázku na zádech. I pro to se dá využít druhý displej, na který si můžete nechat permanentně zobrazit obrázek, který vás plně vystihuje. Protože se má ale jednat o dlouhodobé zobrazení, i po využití E-ink displeje pro něco jiného vám obrázek nikam nezmizí. Na druhou stranu ho můžete pro prohře vyšeho oblíbeného týmu rychle změnit..

Čtení

Snímek obrazovky 2014-06-25 v 13.16.01

E-ink displej v dnešní době najdeme především v elektronických čtečkách, kde se využívá nejen pro svou nízkou spotřebu, ale také pro dobrou čitelnost. Na slunci se totiž neleskne, takže i za přímého svitu můžete využít YotaPhone pro čtení knih, a to až po dobu 50 hodin.

Snímek obrazovky 2014-06-25 v 13.16.25 Snímek obrazovky 2014-06-25 v 13.16.29
Další využití zadního displeje už záleží na vývojářích, kteří ale stále pracují na nových funkcích. Už teď ale najdeme spoustu vychytávek, mezi které patří například zobrazení obrázku fotoaparátu na zadním displeji při jeho spuštění a záhy po vyfocení fotografie také její zobrazení přímo na zadním displeji. Nečekaným obrázkem tak jistě fotografovaný objekt pobavíte a následným zobrazením se vyhnete mačkání se nad obrazovkou se slovy „Uka, uka!“.

Telefon o rozměrech 133,6 × 67 × 9,99 mm a o váze 146 g je vybaven 2GB RAM a dvoujádrovým procesorem taktovaným na 1,7 GHz. Pořizování fotografií zajíšťují zadní 13MP a přední 1MP fotoaparáty. Ten zadní je ale umístěný tuze netradičně v pravém dolním rohu telefonu, kde ho přirozeně při držení překrývá ruka. Otázka „jak tedy telefon držet při focení vertikálních fotografií“ však nikoho ve společnosti Yota ani na moment nezarážela a odpovědí je držení telefonu třemi prsty po obvodu. Telefon je sice velmi lehký, ale držení mi připadalo velmi nestabilní a nepraktické, protože jsem přes ruku pořádně neviděl, co fotím.

IMG_20140625_121638

Co se úložiště týká, telefon je dostupný pouze v 32GB verzi. Jaké bude ale reálné volné úložiště, to je zatím záhadou. Po softwarové stránce jde o Android 4.2.2 bez větší nástavby od výrobce, která je tvořena snad pouze několika aplikacemi, pomocí kterých si můžete přizpůsobit zadní displej. Baterie, která má podle slov viceprezidenta společnosti, vydržet až den a půl – má však kapacitu pouhých 1800 mAH. Na tak dlouhou dobu se má vyšplhat právě díky využití E-ink displeje namísto rozsvěcení předního displeje.

Kromě tlačítka zapínaní na horní straně telefonu a kolébky hlasitosti budete jakákoli další hledat marně. Telefon totiž místo kapacitních nebo on-screen tlačítek využívá gest na dotykové ploše pod displejem. „Swipenutím“ zleva doprava se vrátíte na hlavní obrazovku a tažením opačným směrem se vrátíte o krok zpět. Pro zobrazení otevřených aplikací stačí dvojitě poklepat ve středu vyhrazené plochy. Přestože se to může zdát vskutku netradčiní, po chvíli zjistíte, že je to velmi intuitivní a brzy si zvyknete.

YotaPhone_7c

Telefon je nyní dovážen do skladů Alzy, Electro Worldu a MobilPohotovosti, kde bude v průběhu několika následujících dní dostupný za cenu 13 999 Kč. Na jeho porobnou recenzi na webu Dotekomanie se můžete těšit už v brzké době.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Redaktor si nevyplnil profil

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat