Sony Xperia Z2 Tablet – ještě tenčí a lehčí recenze

Sony Xperia Z2 Tablet – ještě tenčí a lehčí [recenze]
2014-04-29T09:50:50+02:00
• 29. 4. 2014

Už když jsem testoval minulý rok předchůdce Xperia Tablet Z, můj titulek zněl tenký a lehký krasavec. Letošní model Xperia Z2 tablet je v tomto ohledu ale ještě tenčí a ještě lehčí. Je to až k nevíře, že v takovém těle se Sony podařilo schovat více než slušnou výbavu. Nemusel ale výrobce dělat kvůli tak tenkému tělu nějaké kompromisy? Nebo se jedná o ultimátní bezchybné zařízení?

IMG_3351

Obsah balení

Tablet dorazí v bílé krabici ne o moc větší než samotný zařízení, pokud nebudeme hledět na tloušťku. Uvnitř krabičky se nic překvapivého nenachází. Mimo samotného zařízení zde nalezneme pouze microUSB kabel s adaptérem do zásuvky. To doplňuje nutná sada uživatelských příruček. Nic nadstandardního v balení není, dokonce ani sluchátka.

IMG_3546 IMG_3549

Konstrukce

Samotný design tabletu se od předchozího modelu téměř nezměnil. Na první pohled byste je od sebe pomalu ani nerozpoznali. Při detailnějším pohledu jsou vidět nepatrné změny. U Tabletu Z se po čase začala oloupávat guma na hranách přístroje. Tomu je zde díky zaoblenějším hranám konec a ty zadní rovnou přecházejí v záda zařízení. Boky jsou potom nově vyrobeny z hliníku oproti plastu u minulé generace.

IMG_3394 IMG_3412

Celkově je konstrukce zařízení velmi povedená, nikde nic nevrže a vše je precizně slícováno. Vzhledem k tloušťce pouhých 6,4 mm jsem se z počátku trochu obával, aby se tablet třeba nezlomil. Zpracování je ale na vynikající úrovni a mé obavy byly zbytečné. Přední stranu kryje samozřejmě sklo, tu zadní potom materiál typu soft-touch. Díky tomu se tablet velmi dobře a příjemně drží a jen tak nevypadne z ruky. Menší nevýhodou je potom vcelku výrazné zachytávání otisků, tedy spíše všeobecně nečistot.

Na dnešní trend stále tenčích rámečků kolem displeje u Sony trochu zapomněli. Rámeček kolem displeje je totiž možná až příliš široký. Tablet se dá opravdu pohodlně držet bez zakrývání displeje, na druhou stranu dobře by se uchopil i s tenčím rámečkem.

IMG_3409 IMG_3403

;Pokud je něco, co vás při prvním uchopení přístroje upoutá, je to jeho váha. Xperia Z2 Tablet je totiž na svoji velikost neuvěřitelně lehký. Váha u WiFi varianty činí celkem 426 gramů, což sice například v porovnání s iPadem Air jen o 43 gramů méně, i tak je pocitově mnohem lehčí. Jeho váha mě do konce testování nepřestala udivovat, při držení ho totiž skoro v ruce ani necítíte. Držení jednou rukou díky tomu také není sebemenší problém.

Jednou z věcí, kterou se Sony všude chlubí, je samotná odolnost tabletu. Jeho certifikace od minulé generace povýšila, a to na stupeň ochrany IP58. První číslice značí částečnou odolnost vůči vniknutí prachu, druhá potom vodotěsnost do hloubky 1,5 metru po dobu 30 minut. Tablet si tak jde vzít třeba do vany či do bazénu. Jak můžete vidět na obrázcích v recenzi, přístroj jsme také potopili.

 IMG_3407 IMG_3399

Na čelní straně nalezneme mimo displeje také 2MPx kamerku pro videohovory a senzor okolního osvětlení. Na dolních okrajích si lze všimnout menších otvorů pro dva reproduktory. Jejich zvukový výstup je na velmi vysoké úrovni. Na zádech přístroje se v levém horním rohu nachází fotoaparát, bohužel bez přisvětlovací diody. Pod ním je integrován čip NFC. Všechny konektory jsou potom právě díky voděodolnosti schované pod krytky po stranách.

Na horní straně nalezneme situovaný microUSB konektor, slot na microSD karty a v případě LTE varianty také slot na SIM kartu. Uprostřed je zde schovaný ještě senzor infračerveného portu a mikrofon. Na levém boku se nachází výrazné odemykací tlačítko typické pro téměř všechny Xperie posledního roku. Pod ním je umístěna kolébka pro regulaci hlasitosti. Spodní straně dominuje uprostřed konektor pro dokovací stanici a úplně vlevo je umístěn také 3,5mm jack pro připojení sluchátek.

Displej

Smarphony od Sony, třeba Xperia Z, se v minulosti zrovna nemohly chlubit displejem. Tato situace ale nepanovala u tabletů, už loňský Tablet Z měl velmi povedený displej. Novinka ale přichází ještě s lepším zobrazovacím panelem. Úhlopříčka 10,1 palce, jemnost 224 PPI a rozlišení 1920×1200 se nezměnilo, použitá technologie již ano. Jedná se o IPS TRILUMINOS  panel s označením Live Colour LED. Toto vylepšení přináší větší barevnou hloubku a gradaci.

IMG_3300

Mimo to se zde výrobce integroval softwarové vylepšení obrazu s názvem X-Reality, což je obdoba dřívějšího Mobile Bravia engine. V praxi je displej opravdu špičkový. Pozorovací úhly, podání barev či kontrast to vše bych ohodnotil na jedničku s hvězdičkou. Do té doby, než vyjdete ven na slunce. Zde nastává totiž problém, i přes maximální nastavení jasu uvidíte spíše sebe než něco na displeji. Tento fakt lze dobře pozorovat i na snímku výše či úvodním obrázku, kde je právě nastavený maximální jas. Jako příčinu této menší chyby bych viděl absenci vrstvy OptiContrast, která se u minulé generace starala o odstraňování odlesků a umožňovala používání tabletu i na přímém slunci.

Mimo to je v nastavení možnost aktivovat funkci „Ťuknutím odemknout“, která zajistí aktivaci displeje dvojklikem na něj. To je ale již známá věc i z jiných zařízení.

Hardware

Uvnitř tabletu tepe to nejvýkonnější řešení na trhu. Tedy to, které se dočkalo již masivní produkce a tím čipem mám na mysli Snapdragon 801. Zde nastává propastný rozdíl ve výkonu oproti Tabletu Z, který byl vybaven jen Snapdragon S4. Dnes recenzovaný kousek disponuje konkrétně čtyřjádrovým řešením Qualcomm MSM8974AB s frekvencí 2,3 GHz. To doplňuje jak jinak než čip Adreno 330. Jak ukazují benchmarky, výkon zařízení je srovnatelný s ostatními top modely výrobců.

Screenshot_2014-04-21-11-59-25 Screenshot_2014-04-21-12-00-53

Operační paměť dostala do vínku kapacitu 3 GB. Ačkoli třeba tablet Galaxy Note PRO 12,2 tuto kapacitu plně využíval, zde u Sony je po startu zabráno něco málo přes 1 GB a při běžném používání jsem nezaplnil více než 2 GB RAM. Zde se ukazuje velmi dobrá optimalizace systému. Interní úložiště nabízí kapacitu pouze 16 GB, lze jej ale rozšířit paměťovými karty microSD až do velikosti 128 GB.

Z oblasti datové konektivity tablet podporuje Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, WiFi Direct a u varianty se SIM kartou také 3G HSDPA a LTE Cat 4. Samotný dosah a rychlost sítě WiFi je i díky podpoře standardu 802.11ac na vysoké úrovni. Samozřejmostí je pak Bluetooth ve verzi 4.0, čip NFC pro bezkontaktní platby či párování, FM rádio a také infraport pro ovládání televizorů a dalších zařízení.

Pro sdílení obsahu na televizi poslouží buď DLNA, drátové MHL 3.0 nebo bezdrátový Miracast. Zařízení zajisté obsahuje GPS a GLONASS čip pro fixaci vaší pozice. K dispozici je i akcelerometr, gyroskop, kompas a podpora USB On the Go.

Výdrž baterie

Díky velmi tenkému tělu se muselo někde šetřit, a to na baterii. Výrobci se podařilo do přístroje zakomponovat baterii o kapacitě 6000 mAh. To není mnoho, některé smartphony nabízejí kapacitu poloviční s mnohem menším displejem. Zobrazovací panel tohoto modelu je totiž největší žrout energie. Navzdory těmto faktům není výdrž baterie vůbec špatná. Při  běžném používání zařízení jsem nabíjel obden. Pokud bych toto měl vyjádřit v hodinách, dostával jsem se na hodnoty kolem 8-9 hodin při surfování na internetu a práci s dokumenty. Pokud jsem však na tabletu hrál či prováděl náročné operace na výkon, výdrž se zkrátila na hodnotu kolem 5-6 hodin. Nabíjení trvá kolem 6 hodin.

IMG_3405

Software

Operačním systémem je jak jinak než Android. Zde se nachází ve své nejnovější verzi 4.4 KitKat s nadstavbou od Sony. Ta naštěstí není tolik agresivní jako třeba TouchWiz a dle mého subjektivního názoru nabízí velmi líbivý design. Ve verzi 4.4 výrobce nadstavbu trochu poupravil, odstranil zbytečné linie a systém je čistší a plošší. Nová je také živá tapeta na pozadí, která při pohybu mezi plochy postupně mění barvu. Celkově běhá systém velmi dobře a žádné zpomalení či zaseknutí jsem během testování nepozoroval.

Screenshot_2014-04-17-17-03-18 Screenshot_2014-04-20-14-26-35

Oproti předchozí generaci nalezneme tři softwarové klávesy pro ovládání ve středu a notifikační lištu nahoře. Ta je po vzoru čistého Androidu rozdělena na dvě části. Při vytažení na levé části obrazovky získáte samotné notifikace a na pravé části se nachází rychlé přepínače. Ty lze v nastavení dále organizovat. Jelikož by tyto softwarové klávesy a notifikační lišty zabíraly při přehrávání videí či hraní her zbytečné místo, automaticky se skrývají. Pro jejich zobrazení je poté nutné přejet gestem shora či zespoda.

Už od verze 4.3 jsou v systému dostupná schémata, která umožňují celkem razantně změnit vzhled systému. Jak takové schéma vypadá, můžete například vidět na prvním obrázku níže. Co jsem opravdu nepochopil, je rozložení prvků v nastavení. Pokud Android znáte, víte, že na větších tabletech je nastavení ve dvou sloupečcích. Zde tomu tak ale není a je to naprosté plýtvání místem.

 Screenshot_2014-04-23-09-37-19 Screenshot_2014-04-23-09-37-00 Screenshot_2014-04-20-14-26-55 Screenshot_2014-04-20-14-27-17

Systém stále také umí takzvané miniaplikace neboli malé plovoucí okénka přes rozhraní. Při přepínání aplikací se vám zobrazí jejich seznam. V základu jich zde nalezneme pouze pár, další lze však doinstalovat z Obchodu Play. Těchto miniaplikací můžete mít otevřeno maximálně pět najednou. Během testování dorazila na tablet aktualizace aplikací Album a přehrávače WALKMAN. V nové verzi obsahují vysouvací boční panel po vzoru Googlu. Toto řešení chválím. U druhé zmiňované je již tradičně k dispozici je editor ID3 tagů a pokročilý ekvalizér. Mimo to zde nalezneme i vylepšení zvuku S-Force a ClearAudio+.

Sony do systému integrovalo také povedenou aplikace Dálkové ovládání na ovládání televizí a další elektroniky pomocí infraportu. Z dalších předinstalovaných stojí rozhodně za zmínku plná verze kancelářského balíku OfficeSuite Pro včetně možnosti editace dokumentů, dále Smart Connect, jež vykoná přednastavenou činnost při určité události, plná verze hry Blocky Roads, souborový manažer File Commander či Pixlr Express.

Screenshot_2014-04-23-09-44-08 Screenshot_2014-04-23-09-45-14

Fotoaparát

Fotoaparát má rozlišení 8,1 MPx a chlubí se čipem Exmor RS. Kvalita výsledných fotografií ale není zrovna nejlepší a tablet fotí pomalu hůře než jeho předchůdce. Fotoaparát nabízí opravdu mnoho funkcí – HDR jak pro fotky tak pro video, režim rychlého snímání, rozpoznání scény, panoráma, detekci úsměvu, detekce obličeje, různé efekty a režim rozšířené reality. Natočené video má rozlišení 1080 p při 30 snímcích za sekundu.

DSC_0067 DSC_0053 DSC_0031 DSC_0034

DSC_0029 DSC_0035 DSC_0081 IMG_20140417_172058

AR_EFFECT_20140419121128 AR_EFFECT_20140419121139

Zhodnocení

Sony Xperia Z2 Tablet se jedním slovem povedl. Jeho dílenské zpracování je na vysoké úrovni, nízká hmotnost a tloušťka je velmi příjemné plus. Voděodolnost jistě mnoho uživatelů také ocení, stejně tak jako vysoký výkon. Co se trochu nepovedlo, je nový displej. Nabízí sice špičkové barevné podání a pozorovací úhly, jeho viditelnost na slunci je ale špatná. Jako menší mínus považuji také delší dobu nabíjení. Naopak překvapí velmi dobré stereo reproduktory. Cena zařízení se pohybuje kolem 13 500 korun za WiFi variantu, což za takovýto kousek není zas tak špatné. Pokud menší nedostatky překousnete, dostanete za tuto cenu totiž špičkové zařízení.

IMG_3297

Klady

  • výkon
  • hmotnost a tloušťka
  • dílenské zpracování
  • reproduktory
  • voděodolnost
  • cena

Zápory

  • dlouhá doba nabíjení
  • velmi průměrný fotoaparát

Graf ceny produktu Sony Xperia Z2 SGP511E3/B poskytuje server Heureka.cz

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Miroslav Růžička

Redaktor a moderátor na našem YouTube kanálu a nadšenec do moderních technologií, který na našem webu působí již od roku 2013. Mobilní telefony ho ale zajímají již od dětství.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat