Samsung Galaxy Note PRO 12.2 – větší než obvykle recenze

Samsung Galaxy Note PRO 12.2 – větší než obvykle [recenze]
2014-04-20T14:59:31+02:00
• 20. 4. 2014
2

Dnes se v recenzi podrobně podíváme na v současnosti největší tablet s Androidem na trhu. Samsung Galaxy Note PRO 12,2 přichází na český trh v těchto dnech a kromě obrovské velikosti nabízí špičkové parametry téměř ve všech ohledech. Ačkoli se může zdát, že se jedná o zvětšený model Note 2014 Edition, není tomu úplně tak. Dvanáctipalcová varianta nabízí totiž upravené rozhraní s nejnovější verzí TouchWiz a míří spíše do korporátní sféry.

IMG_2900 (1)

Obsah balení

Balení tohoto velikána nijak nevybočuje od ostatních modelů Samsung. Tím mám na mysli především jeho rádoby dřevěný vzhled. Tím chce asi společnost ukázat, jak moc je ekologická. Uvnitř balení tabletů již tradičně nenalezneme žádná sluchátka a ani zde se změna nekoná. Výrobci asi předpokládají, že je již máme od telefonu. Obsah tvoří zhruba metr dlouhý kabel microUSB 3.0 pro připojení k počítači. V kombinaci s dodávaným adaptérem do zásuvky tvoří nabíječku. Balení doplňuje uživatelská příručka a náhradní hroty pro stylus S-pen včetně nářadí pro výměnu.

IMG_0172 IMG_0171 (1)

Konstrukce

Je to gigant. To byly mé první dojmy po vyndání z krabice. Tablet je skutečně velký, níže naleznete na fotografiích pro zajímavost srovnání s iPadem mini. Samotná velikost Galaxy Note Pro 12.2 přesně odpovídá rozměrům papíru velikosti A4. Do tašky či batohu se vám stále bez problémů vejde. Celkové rozměry činí 204 mm na výšku a 295.6 mm na šířku. Rámečky kolem displeje s úhlopříčkou displeje 12,2 palce jsou široké akorát na pohodlné držení.

IMG_2952 IMG_2920

Tloušťka zařízení činí příjemných 7,95 mm. Ačkoli hmotnost se zastavila na hodnotě 750 gramů, což je na tablet vysoká hodnota v negativním slova smyslu, v praxi to tak zlé není. Právě díky velké velikosti je totiž váha rozložena na větší plochu a subjektivně mi tablet ani těžký nepřišel.

Konstrukce je na vysoké úrovni, nikde nic nevrže a vše pevně lícuje. Zadní strana je pokryta stejným materiálem, jako třeba Note 3 od stejného výrobce, a má imitovat kůži. Materiál je to velmi příjemný na dotek a ani na něm nějak výrazněji neuplývají otisky či další opatlání. Boky zařízení lemuje plastový stříbrný rám, který připomíná kov. Čelní stranu potom kryje sklo, které už si na nic hrát nemusí. Celé zpracování má ještě jednu výhodu. Tou je relativně velká odolnost vůči mikroškrábancům a i větším škrábancům. Během testování se totiž na zařízení neobjevil ani jeden.

 IMG_2837 IMG_2834

O tom, z jakého materiálu jsou záda přístroje, již řeč byla, co na nich ale nalezneme, o tom ještě nepadlo ještě ani slovo. Uprostřed nahoře se nachází osmimegapixelový fotoaparát překvapivě i s přisvětlovací diodou. Ta se u tabletů moc často nevidí. Pod ním nalezneme logo výrobce a ještě níže jen nezbytné certifikace. Tablet totiž nenabízí snímatelný zadní kryt.

Celkově je zařízení orientované k používání především v režimu na šířku. Na obou bocích z tohoto pohledu jsou reproduktory. Ty hrají opravdu velmi dobře a i hlasitě. Jelikož jsou umístěny výše, tak si je naštěstí rukou nezakryjete. Pravý bok dále doplňuje konektor pro připojení micro USB 3.0. Ten supluje díky standardu MHL i absenci HDMI. Do toho lze ale i připojit standardní starší microUSB. Nakonec obsah tohoto boku doplňuje slot na paměťové karty microSD do velikosti 64 GB.

IMG_2946 IMG_2940

Levý bok mimo již zmíněného reproduktoru disponuje 3,5mm jackem pro připojení sluchátek. Tlačítko pro aktivaci zařízení a dvojtlačítko pro regulaci hlasitosti se nachází na horní straně vlevo. Mimo to zde přesně uprostřed nalezneme infraport a vedle něho ještě mikrofon. Spodní strana je celá holá.

Předek zařízení obsahuje mimo displeje také celkem tři tlačítka pod displejem. To prostřední je přitom hardwarové a lze ho použít i k probuzení zařízení. Než jeho stisk systém zaregistruje, uběhnou dvě až tři sekundy. Po stranách tohoto „home buttonu“ se nachází senzorové tlačítka. Napravo je to šipka pro krok zpět, napravo zase vyvolání multitaskingu. Ještě na modelu Note 10.1 2014 edition se zde vpravo nacházelo tlačítko pro vyvolání nabídky. Jako plus považuji možnost je ovládat i stylusem. Čelní stranu doplňuje potom již jen 2MPx kamerka pro videohovory, senzor okolního osvětlení a logo Samsungu.

K čemu je tento tablet dobrý?

Jako jediný tablet s Androidem nabízí tento model úhlopříčku 12.2 palce. Záměrně říkám s Androidem, protože u různých konvertibilních zařízení s Windows lze na takto velkou úhlopříčku narazit. Ale zpět k dnes recenzovanému modelu Note Pro. Během testování jsem se snažil najít důvod, k čemu je velký tablet dobrý. A pár jsem jich našel. Velký displej se stylusem S-pen je výborná kombinace. Psát poznámky na velkém displeji je jedna radost. A to i na klávesnici na displeji, ta je totiž opravdu velká.

IMG_2877

Další vhodnou činnostní, kdy jsem velký displej ocenil, je sledování filmů, seriálů a vlastně celkově nejrůznějších videí. K celkovému zážitku u této činnosti přispívá i kvalitní zobrazovací panel a stereoreproduktory. Již na starších modelech bylo možné provozovat dvě aplikace najednou vedle sebe. Zde máte možnost dát si do matice až čtyři aplikace. Praktické využití jsem příliš nenašel, protože jsem stejně vždy využil maximálně dvě aplikace najednou.

Velká zobrazovací plocha je vhodná i na prohlížení internetu. Na co se naopak moc nehodí, je čtení knih. Ne že by to nešlo, ale k tomuto účelu je vhodnější menší tablet. Co mě ještě zklamalo je, že Android neumí s takto velkou plochou moc pracovat. Všechny ikonky a panely jsou totiž nadměrně velké.

IMG_2862 IMG_2878

Displej

Více než dvanáctipalcový displej nabízí rozlišení WQXGA, tedy 2560×1600. Díky tomu je jemnost stále velmi slušných 247 PPI. Samsung již tradičně u tabletů nepoužívá AMOLED displeje a ani zde se změna nekoná. Zobrazovací panel je jen prosté TFT LCD. Navzdory tomu je ale panel velmi povedený, barvy věrné, sice ne ta kontrastní, a pozorovací úhly špičkové.

Menším mínusem může být horší viditelnost na sluníčku, zvláště při zobrazování tmavších odstínů. Při zobrazení černého písma na bílém lze však na maximální jas bez problémů číst. V nastavení jde také nastavit, zda chcete dynamický, standardní režim či režim videoklip. Ve výchozím nastavení toto dělá zařízení automaticky – režim dynamický aktivuje při přehrávání videí a prohlížení obrázků.

IMG_2816

Hardware

Na trhu se nachází tento tablet ve dvou variantách. První nabízí slot na SIM kartu a LTE konektivitu k přenosu dat. Ta je vybavena procesorem Snapdragon 800. Námi testovaná verze pouze s WiFi připojením nabízí procesor Exynos 5 Octa. Ten se zde nachází ve variantě 5420. Celkem je zde k dispozici osm jader, z toho čtyři jsou výkonnější typu Cortex-A15 na frekvenci 1.9 GHz a další čtyři úsporná na bázi Cortex-A7 a frekvenci 1.3 GHz. Tato kombinace se nazývá big.LITTLE. Díky technologii HMP (Heterogeneous multi-processing) již mohou běžet všechna jádra najednou.

Grafickým čipem je zde Mali-T628 MP6. To je oproti Adrenu 330 u Snapdragonu o špetku méně výkonné. Operační paměť má kapacitu 3 GB. Maximálně je však dostupný pro všechny aplikace 2,71 GB. Po startu zařízení ale již 1,5 GB zabere celá nadstavbu Samsungu. Při běžném používání jsem měl většinu času zaplněné 2,5 GB. Přes tuto hodnotu se mi nepodařilo dostat.

2014-03-20-14-30-29 2014-03-20-14-29-01

Celkový chod systému při základním pohybu v systému vzhledem k použitému vybavení není úplně dokonalý. To bych dával za vinu ale spíše neoptimalizovanému softwaru, protože výkonu je opravdu dostatek. A to nejen ve hrách, při multitaskingu čtyř aplikací vedle sebe fungovalo vše bez problému. O tom ale až později. V benchmarcích získalo zařízení skóre na úrovni ostatních špičkových zařízení. V AnTuTu bylo konkrétní skóre 33923 a v Quadrantu 15529. Při větší zátěži se zařízení také trochu zahřívá. A to konkrétně uprostřed zadní části. Vzhledem k velikosti zařízení na toto místo ani nedosáhnete, a tak to nikoho trápit asi nebude.

Vnitřní paměť má kapacitu buď 32 GB, nebo 64 GB. U námi testované 32GB varianty bylo po prvním spuštění k dispozici zhruba 26 GB volného místa. A pokud by vám toto nestačilo, prostor lze rozšířit paměťovými karty microSD až do velikosti 64 GB.

Konektivita

Pro propojení s okolním světem poslouží WiFi 802.11 a/b/g/n/ac. Díky podpoře i standardu ac má velmi dobrý dosah. Note Pro 12.2 dále obsahuje Bluetooth verze 4.0 a infraport. U infraportu ale chybí nějaká intuitivní aplikace, díky které byste ovládli jakoukoliv televizi. Celkem překvapivě potom chybí NFC čip. Je sice pravda, že pro bezkontaktní platby by zde asi moc neposloužil, ale k párování zařízení či zasílání souborů by se stále hodil. Díky vestavěné GPS a GLONASS tablet poslouží i jako navigace. Ze senzorů zde nalezneme akcelerometer, gyroskop a kompas.

IMG_2826

Výdrž baterie

Do takto velkého zařízení se přeci musela vejít i velké baterie. Je tomu tak, nalezneme zde baterii o velmi slušné kapacitě 9500 mAh.Výrobce udává výdrž při surfování na internetu přes WiFi až 13 hodin, při přehrávání videa pak hodin 11. V praxi jsem se na takto velké hodnoty tedy nedostal. Při náročném používání včetně dvou hodin hraní her jsem se dostal na hodnotu 7 hodin.

Pokud jsem tablet trochu šetřil, dostal jsem se na 9 hodin. Přiblížit se k hodnotě 13 hodin lze, pokud aktivujete a používáte tablet v  úsporném režimu. Ten omezí maximální výkon procesoru, použije úsporný režim pro displej a vypne vibrace. Pokud klesne stav vaší baterie pod 5 procent, tak se vždy automaticky sníží jas na nejnižší a nelze používat fotoaparát. Toto omezení způsobí nepoužitelnost ve venkovních prostorech, protože při nejnižším jasu na displeji nic neuvidíte. Baterie se ale velmi dlouho nabíjí, a to zhruba 6 hodin.

Software

Note Pro 12.2 již v základu obsahuje nejnovější Android 4.4 KitKat. Toho si ale ani moc nevšimnete, díky nadstavbě Magazine UX. To je v základu trochu rozšířené TouchWiz, které známe ze starších Samsungů. Nové prostředí již přichází s plochým vzhledem po vzoru ostatních systémů. Toho si všimnete téměř na každém kroku, ikonky mají jednoduší vzhled a grafika systému je napříč aplikacemi sjednocená. To oceňuji, dříve tomu tak úplně nebylo.

 Screenshot_2014-04-09-17-25-05 Screenshot_2014-03-25-13-56-19

Problém ale nastává v plynulosti a rychlosti celého rozhraní. Slovo optimalizace totiž výrobci u tohoto tabletu nic neříká. Jenom samotné posouvání mezi stránkami na ploše se mnohdy kouše. Nějaký ten pád aplikace také není nic neobvyklého. Nejvíce mě asi iritovala velmi dlouhá doba probuzení zařízení. Po stisknutí tlačítka pro odemčení jsem čekal zhruba 5 sekund, než se mi na displeji zobrazila odemykací obrazovka. Věřím, že tyto problémy Samsung v dalších aktualizacích opraví, protože výkonu má zařízení víc než dost.

Zamykací obrazovka obsahuje kromě hodin také karty neboli widgety. Ty lze v nastavení aktivovat, k dispozici je například počasí nebo kalendář. Změnit můžete také efekt odemykání. Na levém obrázku výše vpravo nahoře vidíte, že zařízení zvládá i více uživatelských účtů. To funguje perfektně, každý uživatel má přístup pouze ke svým aplikacím a datům, a to i po připojení k počítači.

Screenshot_2014-04-09-16-42-54 Screenshot_2014-04-09-16-44-28

Domovská obrazovka se skládá z obyčejných ploch s widgety, kterých lze mít až pět, a také s dvěma speciálními plochami. Ty získávají obsah z různých zdrojů díky aplikaci Flipboard. Matice na těchto plochách včetně velikostí jde přizpůsobit, stejně jako jejich obsah. Notifikační lišta nijak nerespektuje výchozí stav v čistém Androidu na tabletech, kde máte při vysunutí vlevo notifikace, a vpravo potom lištu rychlého nastavení. Místo toho máte jednu obří přes celý displej, která kombinuje obojí.

U takto velkého displeje lze dát až čtyři aplikace vedle sebe. Aktivace tohoto režimu probíhá přetažením na obrazovku z pravého okraje. Tím se vám zobrazí seznam aplikací, které jde do těchto okýnek vložit. Pak jen přetažením ikonky na příslušné místo aplikaci spustíte. Prostředním bodem můžete navíc upravovat rozložení, když budete chtít třeba zvětšit plochu pro prohlížeč.

Screenshot_2014-03-21-20-46-06 Screenshot_2014-03-21-20-43-47

Aplikace lze však provozovat i v oknech jako třeba na stolních Windows. Jejich aktivace probíhá při vytažení stylusu zvolení poslední možnostii. Poté nakreslíte velikost okna a vyberete aplikaci. Těch lze mít aktivních až pět najednou. Okna lze dále minimalizovat, maximalizovat či zavřít.

Jednou ze zcela přepracovaných věcí systému Android je klávesnice. V propagačních materiálech se výrobce chlubí psaním jako na počítači. Klávesnice obsahuje mimo standardní tlačítka také Caps Lock, Tab, Delete, šipky a Ctrl. Poslední jmenovaná poslouží především k použití zkratek kopírovat, vyjmout a vložit. Psaní na ní je velmi pohodlné, dokážu si však představit klávesy ještě větší na úkor zmenšení těch přidaných po bocích. Samsung navíc dodává k tabletu zdarma plnou verzi kancelářského balíku Hancom Office.

Screenshot_2014-04-09-17-05-08 Screenshot_2014-04-09-16-49-43

Při dvojstisku tlačítka domů aktivujete hlasovou asistentku S-Voice. Ta se snaží kokurovat Siri. Funkcemi je na tom velmi podobně, avšak její hlas zní příliš roboticky. Počasí vám navíc vždy řekne pouze ve Fahrenheitech. Dostupné je zde ale také Google Now dlouhým podržením stejného tlačítka. Systém obsahuje také hromadu různých gest. Například při přejetí dlaní zprava doleva pořídíte snímek obrazovky nebo přikrytím ruky na obrazovku ztišíte zvuk. Další gesta se zaměřují na zvětšování obrázků, většinou je ale rychlejší použít klasické ovládání.

Mimo aplikací od Googlu jich Samsung integroval opravdu mnoho. S překladač poslouží jako hlasový překladač, dále zde nalezneme povedený videoeditor, Dropbox, Evernote, NYTimes, Bussines week+ a třeba i Twitter. Mimo to máte k dispozici zdarma půlroční předplatné určitých deníků a novin. Pro korporátní sféru výrobce předinstaloval e-Meeting, který vám umožní sdílet data a psát poznámky do otevřeného dokumentu se svými spolupracovníky. Díky Remote PC můžete zase vzdáleně ovládat svůj počítač. Výrobce také obsáhl možnost šifrovat účty, nastavení, aplikace či data na PIN nebo heslo.

Screenshot_2014-04-09-16-17-51 Screenshot_2014-04-09-16-17-36

S Pen

S perem S Pen se setkáváme již od prvního modelu Galaxy Note. Zde ale dostává díky velké úhlopříčce jiný rozměr. Displej reaguje na stylus již ze vzdálenosti zhruba 1 cm a díky tomu neustále vidíte jeho hrot. Toto také slouží například v galerii pro náhled obrázku. Stylus samotný se vytahuje z pravého horního rohu a obsahuje jedno tlačítko. Po jeho stisku se vyvolá nabídka, ve které můžete udělat rychlou poznámku, snímek obrazovky či otevřít aplikaci v okně.

IMG_2923

Psaní poznámek probíhá přes aplikace S Note. V té si můžete vytvořit několik poznámkových sešitů, které posléze vyplňujete. Jako velký plus považuji možnost položit si ruku na displej a přitom pohodlně psát stylusem. Ten reaguje i na tlak a napsané poznámky rukou jdou převést na klasické písmo, jako byste psali na klávesnici. Poznámky můžete synchronizovat s Evernote.

Screenshot_2014-04-09-16-47-51

Mimo aplikace S Note nalezneme v tabletu předinstalovaný také Sketchbook od Autodesku. Ten nabízí spoustu různých štětců a umí také pracovat s vrstvy. Na malování je navíc velký displej opravdu skvělý.

Screenshot_2014-04-09-16-34-09 Screenshot_2014-04-09-16-54-49

 

Fotoaparát

Na tuto část se většinou u tabletů výrobci příliš nezaměřují a osazují tablety velmi průměrnými fotoaparáty. U Note Pro 12.2 tomu tak ale není, nalezneme zde velmi kvalitní čip. Ten má rozlišení 8 MPx s přisvětlovací diodou. Světelnost činí f/2.4. Výsledné snímky jsou opravdu povedené, ostré a dostatečně kontrastní. Aplikace fotoaparátu nabízí také bohaté možnosti – HDR, odstranění objektu ze snímku, snímání rychlého pohybu a další. Díky velikosti tabletu je ale pořizování fotografií ryze nepraktická věc a lidi na vás přitom také budou koukat divně. Video tablet natáčí v rozlišení 1080p při 30 snímcích za sekundu.

20140321_073210 20140408_182624 20140403_151124 20140403_151207

20140407_133631 20140408_182655 20140321_073215 20140404_184149_Richtone(HDR)

Zhodnocení

Samsung Galaxy Note Pro 12.2 bych doporučil všem, kteří chtějí opravdu velký displej. Tablet se hodí rozhodně na psaní poznámek či kreslení. Dobře poslouží také na sledování videa či prohlížení internetu. Pochválit musím také kvalitní konstrukci a displej s vysokým rozlišením. Co se mi naopak moc nelíbilo, je nepříliš optimalizovaný software. Odezva zařízení při některých základních úkolech vázne, naopak při náročných činnostech a ve hrách je výkon více než dostačující. Zamrzí také absence NFC.

Ve své kategorii nemá tento model konkurenci. Žádný jiný model s Androidem totiž takovouto úhlopříčku nenabízí. Proto Samsung zpočátku nasadil opravdu vysokou cenu na 20 tisíc korun za WiFi variantu. Nyní však již tablet zlevnil na cenu 16,5 tisíce korun, což je již mnohem přijatelnější cena. Pokud vás tedy tablet zaujal a věříte ve vydání aktualizace, jež by odezvu systému vylepšila, neuděláte koupí chybu.

IMG_0164

 

Klady

  • výdrž baterie
  • fotoaparát
  • stylus v kombinaci s velkým displejem
  • reproduktory
  • spoustu dodatečného předplatného

Zápory

  • neoptimalizovaný a líný software
  • dlouho se nabíjí
  • absence NFC

alza

Za zapůjčení tabletu Samsung Galaxy Note PRO 12.2 pro účely této recenze děkujeme obchodu Alza.cz, kde jej můžete zakoupit za prodejní cenu 16 490 Kč.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Miroslav Růžička

Redaktor a moderátor na našem YouTube kanálu a nadšenec do moderních technologií, který na našem webu působí již od roku 2013. Mobilní telefony ho ale zajímají již od dětství.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat