Nahradí mobilní data běžný internet? úvaha

Nahradí mobilní data běžný internet? [úvaha]
2014-04-06T20:41:04+02:00
• 5. 4. 2014
4

Nečekaně se mi naskytla příležitost vyzkoušet mobilní internet na hranici jeho sil. Stalo se to, když jsem ukončil kabelový internet a nový provider ještě nedokončil práce na přípojce. Náhle jsem se ocitl bez internetu. Měsíc před tímto plánovaným ukončením smlouvy jsem měl mobilní data u operátora Bonerix, potažmo O2, na mobilní data 1 GB za 195 korun, což byla slušná nabídka (dnes 1.5 GB za 195 Kč).

Sledoval jsem využívání prostředků a došel jsem k závěru, že tento datový balíček je pro mne zbytečný, jelikož využiju sotva polovinu. To bylo ještě v době, kdy jsem měl kabelový internet. Měsíc, kdy jsem právě o něj přišel, jsem začal s mobilními daty limitovanými na 200 MB za cenu 95 Kč, místo původního 1 GB, a tehdy to celé začalo.

cable

Telefon je základem konektivity a posloužil hlavně jako modem. Bez rychlého internetu rázem přicházíte o videa, takže Youtube se automaticky stává nedostatkovým zbožím. Podobně je na tom hudba uložená v cloudu, protože osobně používám Google Music. Naštěstí je možné skladby uložit do zařízení, čímž se problém na rychlé WiFi v práci vyřešil.

Na můj Nexus 5 jsem nemohl nahrát všechny skladby, které mají několik gigabajtů a prostoru v telefonu je v tomhle ohledu málo. Co však neovlivníte, je desktop, který není možné dostupnými prostředky k mobilnímu internetu připojit. Díky tomu automaticky přicházíte o aktualizace a PC se v dnešní době stává nepoužitelné.

Všechny věci, které na něm provádím, souvisí s internetem. Na prstech jedné ruky bych spočítal, kolikrát jsem ho během těch tří měsíců bez internetu zapínal. Situace je o něco jednodušší na notebooku, který se připojí na WiFi přes tethering nebo bluetooth sdílené připojení na telefonu.

rychlosti

Věci to moc nepomohlo, protože zatímco venku se telefon často drží na rychlejší síti HSDPA, doma chytám pouze Edge, a to je rychlost hodná vytáčenému připojení, viz. tabulka rychlostí jednotlivých standardů. O to víc je úsměvné, když vám operátor pošle zprávu o snížení rychlosti. Balíček 200 MB jsem vyčerpal během první hodiny nového měsíce.

Nevím, jak přesné měření operátoři používají, ale první informace o překročení FUP mi přišla při využití dat kolem 350 MB. Po každých dalších 300 MB chodí SMS zpráva opakovaně a během měsíce jich přišlo přes deset. Měsíčně jsem se dostal ve využití dat na hodnotu 3.2 GB, abych mohl aspoň trochu fungovat. Bez rychlého a stabilního internetu to prostě nejde a teď z jakých důvodů?

bts

Čekám na signál, ale ten stále nepřichází. To jest každodenní rutina v moravskoslezském kraji u Vodafone, O2 a T-Mobile. Výpadky mobilních dat nebo samotný telefonní signál padá často jako aplikace na jablkách. Ať je to doma, cestou do práce nebo jen vytáhnu paty z domu. Jednotlivé BTS si vás přehazují jako horký brambor.

Nejvíce času jsem připojen na Edge, který je dostačující pro načtení textových informací v Google+ a Twitter. Jestli si počkáte několik desítek vteřin, budou příspěvky doprovázeny obrázky! E-mail si vyřídíte bez obtíží. Na aktualizace aplikací o velikosti několika megabajtů zapomeňte, stejně jako na instalaci nových.

Počasí funguje obstojně, ale různé informační kanály, včetně naší aplikace Dotekománie čekají na stahování nepřirozeně dlouho, kdy máte chuť aplikaci zavřít, a to je ta naše zvláště k datům šetrná. To je vše, co se dá dělat s mobilním internetem na Edge síti v telefonu.

Screenshot_2014-03-31-10-00-24 Screenshot_2014-03-23-16-17-59

Situace je lepší u sdíleného připojení přes tethering, čímž jsem dokázal připojit notebook k Wifi síti telefonu. Kupodivu odezva načítání je rychlejší, a pokud se zadařilo a svítilo sluníčko (vliv na to však nemělo, pozn. autora), někdy telefon chytal blízko okna HSDPA! Ty dny jsem mohl slavit a zavítat na stránky s bohatším obsahem, ale mnohokrát to nebylo. Rozdíl v rychlosti je stejně zanedbatelný, když vám operátor sníží rychlost.

V rámci mezí se načte Google, Dotekomanie, CSFD a jim podobně jednoduché weby, i když stále mluvíme o desítkách sekund. Hodně špatné to bylo u aktualizací Windows, které potřebovaly na stažení 60 MB balíčku téměř celý den, včetně zmíněných výpadků. Velkou neznámou pro mobilní data je internetové bankovnictví a zaplatit měsíční výdaje paradoxně operátorovi za tyto služby, si vezme několik hodin, než se podaří načíst webovou aplikaci na transakci.

Stále jsem se musel v kalendáři ujišťovat, že je rok 2014, a ne začátek 20. století. Obecně nákupy na mobilní síti nedoporučuji provádět, protože nevíte, zda se formulář skutečně odeslal.

world

Blížíme se ke konci a je na čase souhrn tří měsíců bez rychlého internetu. Z toho, co jsem napsal, mi vyplývá, že operátoři nejsou v tom našem kocourkově vůbec připravení, a proto je nutné do budoucna eliminovat FUP, jelikož je to jen obtěžující funkce, kterou stejně netolerujeme, za vše mluví, že s FUP 200 MB jsem využil 3.2 GB dat tak nebo tak.

Další nedostatek je zcela nedostatečné pokrytí, ať se bavíme o mobilním signálu nebo mobilním internetu bez ohledu na technologii. Tohle je prostě facka uživateli, který si platí za služby, a vůbec se mi revoluce, která začala na tuzemském trhu, nezdá dokončená. O tom, že někdy svůj telefon připojím na LTE, si můžu nechat zdát, ať si babky v televizi říkají, co chtějí. Možná by měl někdo do Ratměřic poslat vzkaz o existenci páté generace mobilního připojení.

Kdyby tyto bloky padly, nebylo by tahání kabelů do domácností nutné. Naštěstí mé čekání na nového providera je u konce a já si konečně otevřu prohlížeč a neuvidím prázdnou stránku. Za třicet let se tomu jednou zasmějeme na LTE síti, kdy svět bude mít 10 G, jen co je pravda. Dokázali byste si představit být bez internetu nebo na mobilním delší dobu? Zanechte nám komentáře, vaše příběhy a strastiplné zážitky :)

„Zážitky z mobilního internetu se mohou lišit podle vaší polohy a jeho využívání“

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Lukáš Vaculík

Zajímá se o dopad technologií na společnost. Zabývá se především smartphony, tablety, počítači. Kromě toho jezdí ve volném čase na kole, občas hraje hry, fotí a píše články. Pracuje jako technický inženýr pro finskou IT společnost.

Komentáře

Ladislav Vondráček

6. 4. 2014, 23:26

Před pár týdny jsme se stěhovali a než zavedli nový internet, vyzkoušel jsem si na pár dní připojení přes mobilního operátora na vlastní kůži. Rychlost na 3G vůbec není špatná a pro práci na PC mi stačila. Pravda, streamování kvalitního videa jsem raději nezkoušel. Ale co mě opravdu překvapilo a ranilo byl fakt, že byť ve velkém městě (Liberec) a na sídlišti často 3G spadlo na EDGE. To bylo neúnosné.
Takže pokud by operátoři zvedli FUP na rozumnou hranici a zkvalitnili pokrytí, tak si dokážu představit fungovat jako digitální nomád. Do té doby si raději budu místa vybírat podle dostupnosti wi-fi.

Rostislav Pokorný

5. 4. 2014, 22:00

Rychlost po vypršení FUPu je asi na úrovni vytáčeného připojení. To jste pak musel ty 3GB stahovat pět a půl dne v kuse.

Lukáš Vaculík

6. 4. 2014, 8:09

To sedí…, ono to je vždycky na kávičku nebo zajít si do obchodu :)

Rostislav Pokorný

6. 4. 2014, 9:19

Já s Vodafone poFUP rychlostí 20 kbps jsem asi na 1/3 vytáčeného připojení :-D … To by bylo cca na 15 dní konstantní rychlostí.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat