Samsung Galaxy Note 3 – nejvýkonnější pádlo s tyčinkou v sobě recenze

Samsung Galaxy Note 3 – nejvýkonnější pádlo s tyčinkou v sobě [recenze]
2013-10-27T12:00:06+02:00
• 27. 10. 2013
1

Na začátku září byl oficiálně představen Samsung Galaxy Note 3 a o několik týdnů později se dostává už i na český trh. Poslední přírůstek do této rodiny vychází ve třech barevných variantách – White (bílá), Black (černá) a v poslední řadě je tady i Pink verze (růžová). Tento telefon bývá označován jako obrovské pádlo, ale když ho budete mít pár dní v ruce, tak si na jeho velikost zvyknete a ještě vám bude v ruce chybět.

DSC_0191

OBSAH BALENÍ

Domů mi přivezli krabičku, která není o moc větší než samotný telefon. Je stejně jako krabička nejnovějšího zástupce z rodiny Galaxy S a jeho modifikacemi potištěna světlým dřevěným motivem. Hned po otevření, jako podstatě u každého balení, na vás vykoukne samotný smartphone.

DSC_0176

Pod ním najdeme manuál a obyčejná sluchátka, která se dodávají ke každému Samsung telefonu. Mají na sobě tedy i ovládací panel s kolíbkou hlasitosti a s tlačítkem pro příjímání hovorů či na pozastavení hudby. Samozřejmě se dodávají s náhradními špuntíky jiných velikostí.

DSC_0198

Kvůli S Penu se zde objevila i taková menší „opravářská“ sada. Najdeme tady kleště, pomocí kterých vytáhneme z S Penu dotykovou „tuhu“. Vytáhnutí je jednoduché a není to ani fyzicky náročné. Také dostanete pár náhradních dotykových tuh, které se do S Penu jednoduše nacvaknou. Celkově jich je pět plus ten jeden, co je od zakoupení v S Penu. Osobně netuším, jak přesně by jste mohli rozbít tenhle kus plastu, ale očividně to jde.

DSC_0200

Nechybí nabíječka s USB kabelem, na kterém najdeme jednu zvláštnost. Na konci není obyčejný microUSB samec ve verzi 2.0, ale v novější verzi microUSB 3.0. Konektor v telefonu je však plně kompatibilní se starší microUSB. Samsung dává do balení příslušenství pouze v jedné barvě. Vše je tedy bílé, ale mě osobně to nevadilo, jelikož testovací model jsem měl také v bílé barvě.

DSC_0204

KONSTRUKCE & DESIGN

Měl jsem možnost porovnat dvě varianty tohoto telefonu. Tedy bílý a černý model. Musím uznat, že Note 3 se mi mnohem více líbí v bílé barvě. Možná je to jen můj názor, ale radši bych se k této variantě přiklonil. Za prvé máte dodávané příslušenství ve stejné barvě a za druhé vypadá mobil elegantněji než v ostatních dvou variantách – černé a růžové. Konstrukce těla se velice povedla. Musím uznat, že na telefon, který má i plast na svém těle, je velice pevný.

Na vrchní straně telefonu najdeme samozřejmě Gorilla Glass třetí generace. Tedy zatím nejnovější verzi ochranného skla, která se používá na různá zařízení. Na bocích je kov, který ozdobují malé drážky kolem celého těla. Vzadu je hlavní designový prvek, kterým se firma pyšnila při představování telefonu. Samozřejmě že se jedná o imitaci kůže.

Právě tato část je z podobného plastu, jaký můžeme najít i na jiných modelech této firmy. Je tedy stále pružný a nemusíte se bát, že byste ho nějak zlomili. Musím ale uznat, že napodobenina kůže se velice povedla. V rukou cítíte i strukturu plastu, která se velmi podobá obyčejné kůži. Aby Samsung přidal ještě něco málo k pravosti, tak na bocích zadního krytu jsou vymodelované i švy, které jakože drží kůži k telefonu.

DSC_0184

Kdybych si nemohl na mobil sáhnout a pouze bych se na něj mohl podívat z přiměřené dálky, těžko bych poznal rozdíl. Jinak pokud si myslíte, že telefon je obrovský, tak máte více méně pravdu. Jeho rozměry jsou 151 × 79 × 8,3 mm, ale váha nepřesahuje 170 gramů. Přesněji mluvíme o 168 gramech, které podle mého názoru vyhovují takto velkým telefonům.

Pokud přemýšlíte o ovládání jednou rukou, hned vám řeknu, že pokud nemáte obrovské ruce, rovnou ne to zapomeňte. S Pen se schovává v těle telefonu a podle mě jde i těžko vytáhnout. Musel jsem se naučit ten správný gryf, který mi potom pomohl S Pen bez problému vytáhnout. O funkcích S Penu se více dočtete níže.

DSC_0196

Jak už jsem psal výše, vrchní strana telefonu je kryta nejnovější verzí ochranného skla Gorilla Glass. Co však chrání a co tedy najdeme na přední straně zařízení? Samozřejmě je to displej a jak jsme u top modelů Samsungu zvyklí, mluvím o Super AMOLED Full HD displeji o velikosti 5,7 palce. Jeho barvy jsou famózní.

Nikdy jsem nedržel v ruce něco tak velkého, co mělo černou barvu opravdu černou. Ostatní barvy jen zářily a já se v podstatě při prvním zapnutí telefonu jenom usmíval. Nad ním najdeme 2MPx kamerku pro videohovory. Vedle ní je reproduktor na volání a samozřejmě zde najdeme i různé čidla a senzory. Například senzor okolního světla a taky senzor přiblížení.

DSC_0189

Na levé straně je výtečně skryta LED dioda, která, když nebliká či nesvítí, nejde vůbec vidět. Pod displejem jsou tři tlačítka, přičemž jedno z nich je stále hardwarové. Jsou v optimálním „samsunguvském“ rozložení. Tedy zleva doprava – tlačítko možnosti, domů a zpět. Na levé straně telefonu najdeme pouze kolíbku hlasitosti. Na pravé straně je třetí mikrofon a další tlačítko, které slouží k vypnutí displeje či i celého zařízení. Musím uznat, že je škoda, že i pro tyto tlačítka nebyl použít kov, jako je tomu u celého kovového rámečku.

DSC_0180 DSC_0183

Z vrchní strany je otvor pro 3.5mm jack a hned vedle něj je druhý sekundární mikrofon proti šumu. Nechybí infračervená dioda pro dálkové ovládání například televize. Na spodní straně telefonu je hlavní mikrofon a i jediný výstup hlasitého reproduktoru. Mezi nimi je konektor pro microUSB ve verzi 3.0, který je zpětně kompatibilní se starší, teď ještě používanější, verzí.

Následně tady nalezneme i S Pen, který se ale lépe vytahuje zespodu telefonu. Na zadní straně je už zmíněná imitace kůže s nápisem Samsung. Nad tímto vcelku velkém nápisu nejdeme čočku hlavního fotoaparátu a jedno diodový blesk. Tyto dvě poslední zmíněné věci jsou umístěny na mírně vyvýšeném místě a tak rovnou zapomeňte na to, že telefon je úplně plochý.

DSC_0179 DSC_0182

HARDWARE

Myslím si, že nadpis už mluví sám o sobě. Ano, Samsung Galaxy Note 3 je jedním z nejvýkonnějším zařízení tohoto typu vůbec. V těle obrovského zařízení najdete čtyřjádrový procesor Qualcomm Snapdragon 800 MSM8974 s taktovací frekvencí 2.3 GHz. Procesoru sekunduje 3GB operační paměť a grafický čip Adreno 330. Uživatelská paměť se zastavila na skvělých 32 GB, ke kterým můžete přidat i microSD kartu o maximální velikosti 64 GB. Nový benchmark AnTuTu X mi ukázal hodnotu 28419 bodů, avšak v porovnání jsem našel i jiné lidi, kteří tento telefon zkoušely a dostávali mnohem vyšší skóre.

AnTuTu X

Pod zadním plastovým krytem najdeme baterku o velikosti 3200 mAh, slot na výše zmíněnou microSD kartu a slot na microSIM. Samozřejmostí je podpora LTE sítí. Kapacita baterie je natolik velká, že telefon při normálním používání, což zahrnuje zapnutou WiFi, občas i mobilní internet i jeho sdílení, pár telefonátů, SMS zprávy, prohlížení webu a hraních nějakých nenáročných her, vydržel bez nabití i dva dny. Jen jednou za celou dobu zápůjčky se mi podařilo dostat zařízení na kritický stav baterie za jeden den. Bylo to ale neustálé hraní náročných her a přitom zapnutá WiFi. Z tohoto plyne tedy ponaučení. Pokud se snažíte, vše je možné.

DSC_0201

SOFTWARE

Při koupi telefonu dostanete zařízení s nejnovější verzí Androidu 4.3 se známou nástavbou TouchWiz. Já osobně jsem na tuhle nástavbu zvyklý a mám ji radši než čistý Android. V telefonu bylo předinstalována spousta aplikací, ale na některé z nich to byly pouze „odkazy“, které vám nabídnou stáhnutí aplikace.

Musím uznat, že se Samsungu povedlo dát předinstalované aplikace do složek, aby Vám zbytečně při prvním zapnutí telefonu nezaplnily skoro celé menu. Udělal tři dobře zapamatovatelné složky – Samsung, Galaxy Plus a Google. Podle názvu už asi víte, co se v těchto složkách nachází. Abych byl upřímný, některé z aplikací jsem vůbec nepoužíval. Své „favority“ jsem si okamžitě dal na plochu a používal jsem jejich zástupce. Ostatní předinstalované aplikace jsem odinstaloval či zakázal. Tímto jsem dostal pár volných MB na vnitřním úložišti.

slozky

Systémová klávesnice je dostatečně velká a psalo se mi na ní více než příjemně. Telefon už není potřeba dávat na bok a skvěle se s ním píše i při normálním držení. Gesto pro ukázání všech tlačítek oznamovacího panelu je stále stejné. Tlačítek tam najdeme přesně 22 a myslím si, že jsou skvělé. Často jsem využíval i například možnost Více oken, ve kterém se vám displej rozdělí na dvě půlky, a tak můžete dělat více věcí zároveň. Také si například můžete zapnout aktivní přenositelný bod či NFC. Je tam toho spousta a dokonce si myslím, že ne všechny budete používat. Na ploše telefonu se však objevilo i nové gesto, které se spouští pomocí přejetí jednoho prstu po displeji zdola nahoru.

2013-10-26-10-51-01

Tímto gestem se vám otevře aplikace, kde najdete tři kategorie – Osobní, Sociální a Zprávy. V osobní kategorii najdete například poslední vyfocené fotografie, poslední přehrávanou hudbu či i události z kalendáře. V sociální kategorii si připojíte účty z některých sociálních sítí (nenašel jsem tam Facebook) a budete tyto sítě prohlížet společně. V poslední kategorii Zprávy najdete poslední informace ze zahraničí ale i od nás, které jsou však psané pouze v angličtině.

Tohle mi přijde jako škoda, protože přece jen někteří lidé anglicky neumí a myslím si, že by si tady mohli dlouhou chvíli počíst. Samozřejmě v každé kategorii si můžete vybrat, co tam chcete vidět. Nejlépe se to vysvětluje asi na kategorii Zpráv, kde si vyberete, jestli chcete vidět novinky z technologií či novinky z burzy.

zpravy socialni osobni

Rád bych se také zmínil o aplikacích přímo od firmy Samsung. Většinou před vlastním jménem aplikace najdeme velké písmeno S. Přesněji mluvím o S Překladač, S Voice, S Health, S Vyhledávač, Samsung Link a WatchON. Každá z těchto aplikací byla dostupná už i na jiných telefonech od firmy Samsung, a tak si nemyslím, že by bylo potřeba je tady nějak „rozpitvávat“. Jsou tu však ale i další aplikace, které stojí za zmínku. Například zabezpečení pomocí aplikace Knox či SketchBook for Galaxy.

Při představování samotného zařízení byla právě představena i zabezpečující aplikace Knox, která vám rozdělí Android na dvě pracovní místa. Osobně jsem tuhle věc nevyužil, ale myslím si, že kdybych potřeboval rozdělat svůj mobil na dvě jakoby samostatná zařízení, je tohle dobrá volba. Druhou zmiňovanou aplikaci – SketchBook for Galaxy, zřejmě nemusím tolik vysvětlovat. Jedná se o aplikaci, která vám umožní více možností ke kreslení. Můžete si vybrat mezi tužkou, fixem a další velkou škálou možností. Vše jde nastavit a vy si budete bavit kreslením a sdílením vašich výtvorů.

DSC_0192

S PEN

V těle obrovského zařízení se nachází malé pero neboli stylus. Ten sám o sobě můžete používat jako normální prst. Toto ovládání je pomalejší, ale na druhou stranu je přesnější. Samozřejmě není určen jen pro normální ovládání, ale pro psaní a samozřejmě má nějaké ty funkce. Když se přiblížíte k nějaké složce, tak vám ukáže náhled této složky. Také se s ním můžete bezdotykově posouvat například na webových stránkách či v SMS zprávách. Vše funguje jak má a s tímto ovládáním jsem neměl jediný problém.

DSC_0195

Na stylusu nalezneme  i tlačítko, pomocí kterého se vám spustí AirComand neboli Bezdotykový příkaz. Musíte být s S Penem však blízko obrazovky, ale nedotýkat se jí. AirComand se spustí i při vytáhnutí stylusu z telefonu. Když tedy splníte jednu z těchto podmínek, tak se vám na displeji zobrazí bezdotykové menu s pěti položkami – Akční poznámka, Tvůrce alba výstřižků, Psaní po displeji, S vyhledávač a Okno pera. Teď si každou funkci popíšeme pěkně popořadě.

Akční poznámka slouží k rychlému zápisu informací. Například když vám někdo diktuje co nakoupit či emailovou adresu, stihnete si ji mnohem rychleji zapsat pomocí teto poznámky. Tyto poznámky si můžete ihned uložit a poté si je prohlížet, ale můžete je ihned spojit s nějakou akcí. Například když napíšete telefonní číslo, můžete na něj rovnou zavolat či poslat SMS zprávu. U emailové adresy jde i poslat zprávu. Bohužel nepodařilo se mi napsat znak zavináče, proto jsem ho vždy musel ručně dopisovat.

2013-10-26-11-11-28

Tvůrce alba výstřižků je skvělý pro uchovávání důležitých informací jako například obrázků, videí ale i prostého textu. Výstřižky jsem používal k uchovávání receptů, které jsem později chtěl použít znovu. Ne jen že jsem si zanechal text a obrázek, ale funkce okopírovala i webovou stránku, ze které jsem to „vystřihl“. Myslím si, že je to skvělá funkce, na kterou když nezapomenete, tak se dá skvěle využít.

2013-10-26-11-13-49

Psaní po displeji jsem nepoužil snad ani jednou. Myslím si, že je to dokonce zbytečné, jelikož to jde dělat i jinak. Je to dobré pro rychlé a snadné uložení screenshotu, ale jinak jsem ho použil jen pro vyzkoušení. Čtvrtou bezdotykovou funkcí je S vyhledávač. Ten slouží pro prohledání jak internetu, tak i celého zařízení. Pokud tedy budete hledat různé soubory v zařízení,tohle vám pomůže s jejich lokalizací.

2013-10-26-11-14-40

Poslední pátou funkcí, kterou spustíte pomocí S Pen, je Okno pera. Tuto funkci jsem používal zřejmě nejčastěji. Při prohlížení internetu či psaní poznámky jsem potřeboval rychle spočítat nějaký příklad, ale nechtěl jsem přepínat mezi aplikacemi. Právě proto jsem použil tuto funkci, kterou když zapnete, tak budete muset nakreslit na displej zhruba velikost okna, jakou chcete či potřebujete. Poté si tam otevřete nějakou z nabízených aplikací, pro tento případ použijeme kalkulačku. V nakresleném obdélníku se vám zobrazí aplikace, kterou jste si vybrali, a ta se vám dá do popředí celého systému. Právě proto jsem tuhle funkci používal rád a hodně. Také je tu povedené to, že spuštěná aplikace v tomto módu jde minimalizovat, vypnout či jde přejít do plného zobrazení.

FlashAnnotate

FOTOAPARÁT

Na zadní straně telefonu najdeme 13MPx čočku fotoaparátu, pod kterou se nachází jedna velká přisvětlovací dioda. Režimů fotoaparátu je tady spousta, ale telefon vám vše popíše a vy si nemusíte dělat starosti tím, že nebudete vědět co kdy použít. Mě osobně zaujal režim Golf, který vás bude snímat jen pohybující se věc kolem jedné osoby.

Abychom tady měli i nějaká fakta, telefon dokáže fotit v rozlišení 4128 x 3096, fotky jsou však ve formátu 4:3. Já jsem používal o málo nižší rozlišení 4128 x 2322, které však bylo širokoúhlé – tedy ve formátu 16:9. Další novinkou, která se zde objevila, je nahrávání videa v rozlišení 3840 x 2160, tedy 4K. Pokud doma vlastníte jeden z mála modelů televizorů či monitorů, který zvládá tohle rozlišení, můžete se těšit na úžasný zážitek. V jiném případě vám plně postačí nahrávání ve Full HD rozlišení.

Nahrál jsem video ve vyšším rozlišení, ale pokud si jej přepnete do nižšího, tak si myslím, že nepoznáte rozdíl, jelikož tyto displeje nejsou velice rozšířeny. Přední 2MPx kamera pro videohovory natáčí  video ve Full HD a fotky jsou v rozlišení 1920 x 1080 pixelů. Ta umí detekovat a rozpoznávat obličeje a má jednu funkci. Ta se jmenuje překrásná tvář. Rozdíl mezi vypnutou a zapnutou funkcí poznáte na pořízených fotkách ihned. Když jsem se koukal sám na sebe (své fotky), tak mé rty se leskly a tvář byla taková „napudrovaná“. Bohužel nechápu, co tam ta funkce vůbec dělá, jelikož ani má přítelkyně to nechtěla použít.

FOTKY A VIDEO

20131020_122104

20131023_171034 20131020_160614

20131023_171638 20131026_114007 20131026_113820 20131026_113945

20131023_171218

Fotografie 13 MPx

20131023_171207

Fotografie 9 MPx

 4K video

ZÁVĚR

Tento telefon je obrovský, což naznačuje velikost Super AMOLED displeje o velikosti 5.7 palce s rozlišením Full HD. Kvůli tomu, že patří do rodiny Note, tak k němu samozřejmě patří S Pen. To má také nějaké funkce, které byly popsány výše. Galaxy Note 3 je jedno z nejvýkonnějších mobilních zařízení vůbec. Je vybaven čtyřjádrovým procesorem, 3GB operační pamětí a GPU Adreno 330. Fotoaparát dokáže nahrávat videa ve 4K, což podle mě zatím nevyužijete.

DSC_0202

Samsung Galaxy Note 3 trochu předešel svou dobu. Vůbec bych se nezlobil, kdyby tyhle schopnosti telefonů přicházely až příští rok. Bohužel marketing je marketing a ten kdo dříve přijde na trh s něčím novým, je zřejmě vítěz. Samozřejmě, že tento mobil musím doporučit, jelikož mě po týdnu používání už nepřišel o něco větší než jiné telefony. Mám k němu ale i pár výhrad, které by šly udělat i jinak a lépe.

Přesněji mluvím o umístění reproduktoru a o vytahování S Penu. Reproduktor jsem si často nechtěně zakrýval prstem, což ztlumilo zvuk. Vytahování S Penu se mi mnohem více líbilo na minulém modelu, jelikož byl S Pen zakřivený do tvaru Note II. Bohužel na tomto modelu je S PEN na konci pouze zaoblen a je ze začátku problém s jeho vytahováním. Tedy tak dlouho než si na to dokážete zvyknout.

Za zapůjčení telefonu Samsung Galaxy Note 3 pro účely této recenze děkujeme obchodu Alza.cz, kde jej můžete zakoupit za prodejní cenu od 18 990 Kč.

logo_se_sloganem

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Zaměstnán v IT oboru v Praze. Zajímám se o svět moderní techniky. Vlastním a jako primární telefon používám Ulefone Power, ke kterému používám tablet Apple iPad Air 2. Dříve zastánce Androidu, nyní se chystám na přechod na systém iOS.

Komentáře

Vojtěch Šebesta

3. 11. 2013, 13:36

Stejně jako s4 se mi obsolutně nelíbí. Přeplácané prostředí, nepoužitelné fce, u tohoto modelu i veliký rozměr. Proč samsung neudělá něco, co bude působit luxusně, něco ve stylu googlu nebo applu. Jednoduchého, ale praktického. Nexus 4 například. Všechny „highend“ modely os samsungu na mě působí jako hračky pro děti a korejce, co si uhlopříčkou kompenzují velikost jejich..jejich velikost.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat