Chytré hodinky Pebble – uživatelská recenze

Chytré hodinky Pebble – uživatelská recenze
2013-07-15T07:42:57+02:00
• 15. 7. 2013
1

Dle mnohých analytiků máme očekávat brzký rozmach chytrých hodinek, ale již nyní se na trhu nachízejíé výrobci, kteří prodávají svá zařízení. Jedním z nich je i Pebble a v podstatě se jedná o projekt, který začal jako startup. V tuto chvíli si může kdokoliv objednat tyto chytré hodinky, ale mnozí ještě stále mohou váhat. Proto jsme požádali našeho čtenáře, který si je pořídil, aby pro nás napsal uživatelskou recenzi. Aleš Ulehla přijal tuto výzvu a zde je jeho pohled na chytré hodinky Pebble.

Pebble a kde si je pořídit

Chytré hodinky Pebble není třeba dlouze představovat. Projekt vznikl díky financování přes platformu Kickstarter a již od začátku si našel mnoho příznivců. V podstatě jsme mohli sledovat, že se i během krátké chvíle tyto hodinky vyprodaly. Dnes je již možné si Pebble předobjednat na stránce výrobce getpebble.com. Bohužel čekací lhůty jsou dlouhé – přibližně za půl roku od předobjednání jsou hodinky připraveny k odeslání. Vyhráno však nemáte. Následná doba cesty k Vám je asi měsíc. Jinou možností, jak si Pebble pořídit rychleji, je eBay. Zde nakoupíte hned a čekání se zkrátí jen na dobu dodání. Ta je dlouhá podle druhu přepravní služby – od týdne po měsíc. Poslední možností je nákup v českém obchodě. Pokud jsou hodinky skladem, jste šťastným majitelem během pár dnů. Ovšem české obchody mají většinou vyprodáno a termín naskladnění je podzim tohoto roku, přesněji listopad.

Cena Pebble

Kolik hodinky stojí? Výše jsem popsal možnosti nákupu a zde podle nich uvádím ceny:

Stránky výrobce getpebble.com150 USD + poštovné
eBayOd 200 USD + poštovné
Obchody v ČRCena cca 3 800Kč + poštovné
AukroCena se vyšplhá většinou na cca 4000Kč + poštovné. Není však výjimku, že se najde prodejce, který si nasadí cenu 7 000 Kč nebo klidně 10 000 Kč

Moje cesta k Pebble

Moje pořízení hodinek bylo podpořeno štěstím. Nejprve jsem zkusil stránku výrobce, ale příliš dlouhá čekací doba mě vrhla do náruče eBay. Na eBayi se mi zdáli hodinky drahé, proto jsem zkusil vyhledat nějaký český obchod. A zde přišlo to štěstí. Úplně náhodou měl jeden obchod hodinky na cestě a doba dodání byla +-14 dní. Neváhal jsem a za 3 týdny byly Pebble hodinky doma. Podle mě měl takovýto nákup několik výhod:

DSC02881

  • Věděl jsem dobu dodání (a nebylo to v řádu měsíců)
  • Věděl jsem konečnou cenu (odpadla hrozba platby cla a DPH)
  • Věřím, že pokud by nastal nějaký problém, byla by reklamace jednodušší

Pebble jsou doma

Jednoho krásného dne mi hodný pan pošťák doručil balíček. Jelikož jsem z různých videí a obrázků věděl, že Pebble krabička je podlouhlá a štíhlá, bylo mi jasné, že v rukou držím dlouho očekávané hodinky. A opravdu, byly to ony. V krabičce jsem našel hodinky a napájecí kabel. Ten se k hodinkám připojuje mini magnetkami a doba nabíjení je přibližně dvě hodiny.

DSC02887

Samotné hodinky jsou celoplastové s pryžovým řemínkem. Podle výrobce je to výhoda v tom, že použitý plast je odolný proti oděrům a škrábancům a nezpůsobuje alergii, např. na kov. Odolnosti nevím jestli věřit, proto jsem si na displej pořídil krycí fólii. Čím jsou Pebble unikátní, je použití e-ink displeje. Přesněji je to Memory LCD. Tento druh e-ink displeje zajišťuje dlouhou výdrž, výbornou čitelnost na slunci a možnost zobrazit animace. Další výhodou je, že pokud nechcete dodávaný pryžový řemínek, vyměníte si jej sami za nějaký svůj. Bohužel jsem narazil na nevýhodu v podobě nevyměnitelné baterie.

Další specifikace:

  • 144 x 168 pixel displej (black and white e-paper)
  • Bluetooth 2.1+ EDR a 4.0 (Low Energy)
  • 4 tlačítka
  • Vibrační motorek
  • 3osí akcelerometr
  • Vodotěsnost do 5 ATM

Rozměry hodinek jsou 50,33 x 32 x 8,44 mm. Tedy nejsou úplně nejmenší. Konstrukcí však na ruce nevypadají příliš robustně. Jsou nenápadné a v dnešní době, kdy je móda nosit velké hodinky, splynete v davu. V celé své kráse se projeví až ve chvíli, kdy máte okolní lidi mnohem blíž u sebe, např. v kanceláři. Navíc, když vám přijde zpráva nebo někdo zavolá a Pebble se rozsvítí a zavibrují, pak máte o zábavu postaráno. Budete je ukazovat všem, všichni budou nadšení a na chvíli budete v kolektivu nejoblíbenější.

DSC02862

Již víme, jak hodinky sluší a co s nepohodlným řemínkem. Teď se koukneme na to, jak vypadají a co se s nimi dá dělat. Horní část hodinek zabírá displej, jak překvapivé. Z horního a dolního boku plandá řemínek. Na levé straně najdeme tlačítko, které se používá pro návrat zpět a konektor napájení s magnetkami pro uchycení napájecího kablíku. Na pravé straně jsou tři tlačítka. Horní tlačítko je pro pohyb nahoru, dolní tlačítko pro pohyb dolů a prostřední tlačítko by se mohlo nazvat Enter, protože pomocí něj se vstupuje do menu a potvrzují se různé volby.

DSC02871

Zmínil jsem se o dlouhé výdrži na jedno nabití. Pomineme-li první chvíle, kdy jsem měl hodinky doma a neustále jsem do nich něco nahrával a mazal a tím jsem je vybil během jednoho dne, tak výdrž při běžném používání a občasném nahrávání aplikací je týden i víc, tzn. opravdu 7 a víc dní, tak jak slibuje výrobce.

Použití Pebble

Když hodinky vytáhnete z krabičky a nabijete, přijde na řadu propojení s telefonem. Nejprve si z Google Play stáhnete a nainstaluje program, který zajišťuje komunikaci mezi telefonem a hodinkami. Program jen od společnosti Pebble Technology Corp. a jmenuje se, a to se podržte,  Pebble. Poté si zapnete hodinky a v jejich menu najdete položku Bluetooth. Tím se hodinky stanou viditelné a je možné je s telefonem spárovat. Jakmile je spárováno, je potřeba v nastavení aplikace Pebble v telefonu zadat, které události se mají do hodinek hlásit.

DSC02876

V této chvíli aplikace podporuje:

  • Email (Gmail nebo jakýkoli IMAP účet)
  • SMS (Android a iPhone)
  • Zobrazení ID volajícího
  • Ztlumení vyzvánění volajícího
  • iMessage (iOS)
  • Události kalendáře
  • Zprávy z Facebooku (u Facebook Messengeru)
  • Twitter
  • Počasí
  • Ztlumení zvuků budíku a časovače

Kromě těchto událostí je také možné ovládat vámi předvolený hudební přehrávač. V této chvíli funguje jen spuštění písničky, stopnutí, přejít na další a předchozí skladbu.

DSC02891 DSC02888

Nedávno výrobce chytrých hodinek uvolnil SDK a dal možnost programátorské veřejnosti vytvářet vlastní programy a úpravy. Existuje mnoho úprav „ciferníku“ hodinek, vytváření takzvaných watchface. Hodinky se každým dnem „učí“ víc a víc funkcí. Dnes je možné najít programy rozšiřující možnosti upozornění, programy pro navigaci, sportování či pro usnadnění denního života.

DSC02860

Na hodinky Pebble jsem si zvykl a staly se mým pomocníkem na každý den. Jejich výhody oceňuji např. při poradách či školeních, kdy nemusím vytahovat telefon a SMS, emaily, zprávy z Hangoutu či Facebooku si přečtu na displeji hodinek. Jako výchozí jsem si nastavil Watchface, kdy mám přehled o aktuálním počasí, počtu zmeškaných hovorů, nepřečtených SMS a emailů. Co mi však zatím chybí, je lepší podpora ze strany tvůrců programů orientovaných na sportovní aktivity. Zatím je možné používat RunKeeper či PeebleBike, ale dle mého názoru nedosahují kvalit Endomonda nebo Sports-trackeru.

DSC02894

Pro Peeble se stále vytvářejí nové funkcionality a vylepšení – to je pozitivní stránka. Ta negativní je, že když se dělá něco nového, tak se občas stane, že ne každá aktualizace přinese jen zlepšení. Pak je jen na programátorech, aby vyslyšeli zákazníky a chyby rychle opravili. A to se zatím týmu Pebble daří.

Graf ceny produktu Pebble Chytré Pebble grey poskytuje server Heureka.cz

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Myslím, že tohle nejsou chytré hodinky, respektive už teď je asi jasné že tu za pár měsíců budou mhononásobně „chytřejší“. Ale někde to začínat musí no… :)

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat