O2 pokryje do konce léta půlku Prahy LTE sítí aktualizováno

O2 pokryje do konce léta půlku Prahy LTE sítí [aktualizováno]
2013-04-23T14:30:29+02:00
• 23. 4. 2013

Aktualizováno 23. 4. 2013

Dnes se na webových stránkách Telefónicy objevila tisková zpráva potvrzující naše informace. LTE síť bude dostupná v Praze 1,2, 4 a 10 od 15. května tohoto roku. Pro připojení stále budete potřebovat speciální datovou SIM kartu, která je dostupná v prodejnách společnosti. Do budoucna operátor plánuje na své LTE síti spustit i možnost posílat SMS a uskutečňovat hovory, tzn. bude dostupná pro všechny zákazníky bez nutnosti zakupovat si další SIM.

Se speciální SIM kartou je potřeba mít i speciální datový tarif. Zveřejněny byly již minulý rok, ovšem pro rekapitulaci se jedná o:

tarify

Pokrytí by se mělo neustále rozšiřovat a na příklad v červenci by mělo být dostupné na Letišti Václava Havla. Praha ovšem není jediné město, kde se letos dočkáme LTE. V říjnu bude následovat druhá největší česká metropole – Brno.

Rychlosti sítě jsou limitovány šířkou pásma. O2 zatím využívá své staré frekvence, ovšem stahovat půjde maximálně až rychlostí 75 Mbps (9,4 MB/s) a nahrávat rychlostí 37 Mbps (4,5 MB/s). V souvislostí s nasazováním LTE dochází také k modernizaci 3G sítě a opět od 15. 5. 2013 by měla být v celé síti dostupná technologie HSDPA (max. downlaod 14,4 Mbit/s),  v některých lokalitách pak HSPA+ (max. download 21,6 Mbit/s) nebo HSPA+ 42 (max. download 43,2 Mbit/s).

Původní článek

Klidné telekomunikační vody na českém trhu právě zastihla bouře a není mírná. Po neomezeném volání, jehož hlavním účelem je uvázat co nejvíce zákazníků, přichází i první plány na výstavby LTE.admin-ajax Petr Slováček, člen vrcholného managmentu české Telefónicy, měl dnes přednášku v rámci akce Back to ČVUT a jedním z témat bylo LTE a jeho budoucnost. Během samotné přednášky se objevil velice zajímavý obrázek, který nám poskytl Radek Zajíc.

O2 LTE Praha pokrytí

Jedná se o mapu plánovaného LTE pokrytí O2 v Praze na konci léta 2013. Síť samozřejmě prozatím poběží v pásmu 1800 MHz, přičemž se po aukci dočkáme pravděpodobně i 800 MHz. Více informací o právě probíhající výstavbě najdete v článku Letošní boj o LTE započal. Telefónica odstartovala jako první.

Originální snímek je mírně rozmazaný a zvýrazněnou oblast jsem se pokusil přibližně promítnout do mapy od Googlu. Nejedná o přesnou kopii, ale lépe se z ní čtou údaje.

o2 LTE pokryti

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Android programátor, co se zajímá o nejrůznější mobilní technologie a sítě.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat