Správci souborů pro váš Android

Správci souborů pro váš Android
2013-01-01T11:00:34+02:00
• 1. 1. 2013

Pokud již používáte nějaký čas telefon s Androidem, nebo jste jeho čerstvými majiteli díky vánoční nadílce a zatím jste neřešili správu souborů uložených v telefonu, určitě se dříve nebo později budete potýkat s problémem, jak vaše soubory spravovat, kopírovat a mazat co nejelegantnějším způsobem. Situaci by vám měly ulehčit aplikace na tuto činnost zaměřené. Na Play Store je rozhodně z čeho vybírat a rozhodl jsem se vám představit pár nejpovedenějších, které by ve vašem telefonu rozhodně neměly chybět.

ES File Explorer

Velice povedenou a jednou z nejoblíbenějších aplikací co do hodnocení na Google Play je ES File Explorer. Aplikace je zdarma a nabízí mnoho užitečných funkcí. Díky této aplikaci můžete pohodlně procházet soubory v telefonu a zobrazovat je v přehledném rozhraní. Soubory lze díky vestavěným funkcím mazat, kopírovat, přesouvat a editovat. Zároveň je můžete díky vestavěnému nástroji komprimovat a ušetřit tak mnohdy drahocenné místo.

Aplikace také umožňuje připojení k síťovému úložišti přes protokol FTP, SFTP a SMB, nebo můžete do aplikace připojit úložiště v cloudu. Podporovaná úložiště jsou Dropbox, BOX, Sky Drive, Sugarsync, Google Drive, Yandex Disk, Ubuntu One a S3 od Amazonu.

Aplikace ES File Explorer je hodně povedená, přehledná, ale nenabízí tolik pokročilých funkcí. Je ale zdarma a za to patří autorům veliký dík, protože za nulovou cenu nabízí poměrně hodně muziky.

logo-app ES File Explorer File Manager ES APP Group Zdarma ANDROID

Solid Explorer

Mojí aktuálně nejoblíbenější a používanou aplikací pro správu souborů je Solid Explorer. Tato aplikace zujme na první pohled svým skvěle vyvedeným uživatelským rozhraním. Pokud se zakousnete více do hloubky, zjistíte, že nabízí opravdu mnoho funkcí pro správu souborů a mnoho dalších vychytávek.

Velice příjemnou funkcí je zobrazení ve dvou oknech v případě landscape módu. Pokud jste tedy zvyklí na styl souborových manažerů z PC, jakými jsou například TC či Salamander, budete spokojeni. Další povedenou funkcí je grafické zobrazení využití vnitřní a externí paměti a dalších statistik jako například typy souborů, Top 20 nejpoužívanějších souborů a další.

Solid Explorer rovněž nabízí možnost připojení přes různé protokoly k síťovým úložištím. Podporovanými jsou FTP, SFTP a SMB. Rovněž je přítomna podpora cloudových úložišť, která sice nejsou zastoupena v takovém rozsahu jako u ES File Exploreru, ale ta nejdůležitější jsou zahrnuta – Dropbox, BOX, Google Drive a Sky Drive. Tato aplikace se nabízí jako TRIAL verze. Rozhodně se za cenu 39 Kč vyplatí.

logo-app Solid Explorer File Manager Krzysztof Głodowski Zdarma ANDROID

X- plore File Manager

Třetím povedeným správcem souborů, který jsem se rozhodl zařadit, je aplikace X-plore. Tato aplikace se od těch ostatních liší svým grafickým zobrazením souborové struktury, která je řešena jako strom. Kliknutím na jednotlivé položky se rozbalují její podadresáře. Je to příjemné, jelikož stále vidíte návaznost na nadřazené složky a vy tak máte větší přehled o tom, kde se právě nacházíte.

X-plore stejně jako Solid Explorer nabízí pro přehlednější správu souborů a práci s nimi dvě okna, mezi kterými se můžete pohodlně přepínat. Ve výčtu funkcí nesmí chybět možnost připojení síťového úložiště přes protokol FTP a SFTP a SMB. Stejně jako aplikace ES File Explorer i X-plore nabízí možnost připojení síťového úložiště manuálně, nebo automatickým skenováním sítě. X-plore také podporuje sqlite, Picasu a prohlížení archivů ZIP a RAR.

Pokud používáte pro vaše data některé z cloudových úložišť, můžete připojit Dropbox, Google Drive, BOX, Sky Drive, Sugar Sync, WebDav a Yandex Disk. Z hlediska množství funkcí se řadí X-plore mezi ty nejlepší. Někoho možná odradí příliš členité a možné lehce nepřehledné rozhraní, ale tuto aplikaci považuji za opravdovou špičku už jen proto, že je zdarma.

logo-app X-plore File Manager Lonely Cat Games Zdarma ANDROID

Toto jsou dle mého pohledu tři nejlepší aplikace pro správu souborů ve vašem telefonu či tabletu s Androidem. Pokud používáte jinou a oblíbili jste si ji, určitě se o ni podělte s ostatními.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jakub Sobotka

Působí v IT a svět IT a mobilních technologií byly vždy jeho vášní. Ve volném čase rád sportuje, čte, nebo se toulá přírodou. Ač uživatel Apple platformy, velmi dobře si rozumí i s Androidem.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat