Motorola Razr I – „Intel powered“ smartphone recenze

Motorola Razr I – „Intel powered“ smartphone [recenze]
2013-01-01T10:25:56+02:00
• 1. 1. 2013
20

Motorla Razr I je vlastně nedávno ohlášený Droid Razr M pouze s jiným procesorem, dostupný pro Evropu a Latinskou Ameriku. Otázka zní, jak dobrý je tento smartphone s procesorem Intel, který je již v zahraničních recenzích více či méně úspěšně porovnáván s iPhonem 5 a papírově mnohem silnějšími zařízeními?

Motorola Razr I prozatím není v České republice dostupná. Můj testovaný kousek byl zakoupen v zahraničí za dotovanou cenu, která (Česká republiko div se) nepřekročila 70 €, samozřejmě s kontraktem. Nedotovaná cena v zahraničí se pohybuje kolem 399 € a docela směle tak konkuruje cenou pro ty uživatele, kteří nepotřebují dvou, čtyř či snad Xjádrové smartphony, jejichž výkon prakticky nevyužijí a jediné, k čemu jim jádra budou, je skoro každodenní večerní nabíjecí cyklus. Cenu v ČR bych podle zkušenosti očekával o malinko vyšší než v zahraničí.

Základní údaje

Základní papírové parametry postrádají tzv. „WOW“ efekt, který je tak důležitý u dnešních vícejádrových super výkonných smartphonů. Avšak po pozorném prozkoumání a několikatýdenním testování budete příjemně překvapeni. Razr I pohání procesor Intel Atom Z2480 „Medfield“ běžící na taktu 2 GHz, jemuž zdatně supluje 1 GB RAM paměti pro běh systému i aplikací, což je dostatečné. Pro jistotu bych rád podotknul, že procesor je skutečně single-core a technologie výroby je 32nm. Razr I je tedy první telefon od Motoroly, který dosahuje taktovací frekvence 2 GHz.

Razr I je dále vybaven velice zajimavým 4,3” „edge to edge“ kapacitním Super AMOLED Advanced displejem s rozlišením qHD 960×540 px a sklem Gorilla Glass. Hustota pixelů u tohoto displeje je 256 dpi a je schopen zobrazit 16 777 216 barev. O grafiku se v případě Razru I stará čip PowerVR SGX54 běžící na frekvenci 400 MHz. Displej je schopen zobrazit barvy velice živě a ostře a černá je v jeho podání opravdu černá. Displej je také velmi dobře čitelný na slunci a automatická regulace jasu funguje vyváženě a dobře.

Standardně Razr I nabízí bez rozšíření SD kartami 8 GB paměti, z nichž je ihned po rozbalení a zapnutí dostupných cca. 5 GB. Co bych také rád zmínil je to, že do tohoto smartphonu budete potřebovat microSIM kartu. Čtečka microSD karet v Razru I umí pracovat s velikostmi až do 32 GB, ale bohužel nezvládá 64 GB karty.

Design

Ohledně designu tohoto telefonu popravdě nevím, jak se správně a s dostatečnou vypovídající hodnotou vyjádřit. Díky příjemným rozměrům 122,5 x 60,9 x 8,3 mm a příjemné váze 126 gramů to není žádné velké pádlo, o kterém vždy víte, že ho máte při sobě. Telefon je pocitově velice lehký a tenký. Osobně mám velmi dobrý „premium feeling“ z kevlarového zadního krytu, který se nedá upatlat otistky prstů a neklouže snad z žádného povrchu. Na tomto krytu, který je skutečně z kevlaru, je jenom logo Motoroly a logo Intel Inside. Kamera a LED dioda se nachází v horní menší části krytu, který již z kevlaru není. Vedle kamery a diody pak najdeme repráček.

Co mne na první pohled zarazilo, je, že telefon má na obou bocích šrouby. Ano, je tomu skutečně tak. Zprvu jsem si myslel, že tyto šrouby, chcete-li šroubky, jsou jen designová záležitost, ale jak jsem se dopátral na internetu, tyto 3 šrouby na každém boku (6 dohromady) jsou skutečně funkční. Nejprve jsem si na to nemohl zvyknout, ale jelikož jsou vyvedeny ve stejné barvě, jako barva boků a potažmo telefonu, člověk je objeví až při bližším pohledu. Po čase si můžete dokonce zvyknout a brát to opět jako součást nestandardního, pro někoho premiového, pocitu od Motoroly, tak jako se to stalo mně. Tento industrializovaný design někoho nadchne, někoho méně a mně osobně se líbí, protože je to prostě něco jiného v době naleštěných, keramických a
skleněných „piano“ krytů.

Na přední straně se pak nahoře nachází stříbrné logo s nápisem Motorola, napravo od loga přední kamera pro videohovory, napravo pak proximity sensor a dioda určená pro události, kterou shledávám jako velmi užitečnou. Tato dioda vás informuje o zmeškaném hovoru, nepřečtené sms zprávě, ale také umí upozornit na nepřečtenou zprávu z programu ICQ, či zmeškaný hovor ze Skypu (pokud oba zrovna běží). Zatím jsem si všiml, že dioda je schopna zobrazit zelenou a červenou barvu. Jiné barvy se mi standardním zacházením s Razrem I vyvolat nepodařilo.

Na spodní straně se nachází mikrofon pro hovory. Výstup pro sluchátka je na horní hraně telefonu. Tlačítka pro odemykání telefonu, ovládání hlasitosti a spouštění fotoaparátu se nacházejí vpravo. Na levé straně najdeme slot pro MicroSIM kartu a microSD kartu, oba za plastovým krytem.

Razr I rovněž nabízí úpravu povrchu a vnitřního řešení telefonu pomocí technologie Splash Water Proof, díky které má být Razr I odolný proti stříkající vodě a dešti.

Baterie

Co určitě v případě Razru I stojí za zmínku, je kapacita baterie. Zařízení disponuje nevyměnitelnou baterií o kapacitě 2 000 mAh, která spolu s procesorem Intel a jeho schopností podtaktovat se, pokud není plně využit, zajišťuje mnohem větší výdrž, než je tomu u smartphonů zvykem. Výdrž Razru I je nesrovnatelně větší než například u současných smartphonů typu iPhone 4 a5, Samsung Galaxy S3, Sony Xperia P a podobně. Při svém testování výdrže jsem zvolil dva typy použití telefonu. Jak dlouho vydrží telefon na příjmu s občasným SMS textováním, občasným brouzdáním přes WiFi, hraním her, pár desetiminutovými Skype video hovory, stahování z Play Storu a firemní Exchange synchronizací. Při těchto činnostech baterie vydržela 2 a půl dne, kdy jsem po dosažení 10% zbývající kapacity baterie začal nabíjet.

Jako druhý test jsem telefon nabil na 100 % a prostě jsem jej zanechal na příjmu zase s občasným, ale méně častým než v předchozím testu, brouzdáním po internetu přes WiFi a méně častým hraním her. V tomto testu baterie vydržela telefon pohánět úctyhodné 4 dny a 3 hodiny, dokud jsem nedosáhl opět 10% kapacity baterie a nezačal nabíjet.

U obou testů jsou to pozoruhodné výkony, které potěší hlavně ty, co neradi nabíjí baterii každý večer. Rád bych ovšem dodal, že žádný z těchto testů neobsahuje nijak podstatné množství toho hlavního, pro co jsou telefony dělány, a to telefonování, jelikož v průběhu svátků a díky dovolené jsem prostě skoro nic nenatelefonoval. Oba testy výdrže jsou tedy značně subjektivní a můžou se diametrálně lišit podle způsobu použití.

Surfování

Telefon je pro brouzdání internetem velice příjemný společník díky své velikosti a díky tomu, že dobře padne do ruky. Při použití standardně dodávaného androidího prohlížeče je rychlost načítání a renderování stránek, opět subjektivně, na lepší úrovni než u jiných současných telefonů a zoom a scrollování stránkami či přepínání záložek v browseru je blesková záležitost a zatím jsem ani jednou nezaznamenal nějaký problém či občasné zamrzání.

Subjektivně bych si dovolil trvrdit, že rychlost nahrání a renderu web stránky je stejná jako v případě Galaxy S3 a Iphonu 5. Stránky, které si prohlížíte je možno bez problémů přibližovat pomocí „štípnutí“ i poklepání a nezaznamenal jsem žádné problémy. Pokud nejste fandou standardně dodávaného browseru, máte opět možnost doinstalovat si kterýkoliv jiný, například Chrome.

Fotoaparát

Ohledně fotoaparátu v Razru I si nejsem přesně jistý, co napsat. Nejsem foto profesionál tudíž se asi nedokážu objektivně ke kvalitám fotek a videí vyjádřit. Pro normálního uživatele, jako jsem já, je kvalita fotek a videí naprosto dostatečná. Razr I má k dispozici 8MPx kameru s LED bleskem a vlastnostmi jako například Back-illuminated sensor (BSI), auto fokus, burst mode, digitální zoom, geotagging a High Dynamic Range mode (HDR). Kamera je schopna natáčet videa ve 1080p HD při 30fps. Přední kamera pro video hovory je 0,3MPx, tedy VGA. Kvalitu natáčení hlavní kamerou prosím posuďte sami na mém amatérském videu.

Fotografie pořízené fotoaparétem v Razru I můžete zhodnotit zde. Opět upozorňuji, že v oblasti focení jsem amatér a ani světelné podmínky nebyly moc dobré.

Systém a Smart Actions

Razr I běží na systému Android ICS verze 4.0.4 který naprosto perfektně obsluhuje všechny části telefonu. Při používání jsem se nesetkal s žádným problémem a vše funguje, jak má nebo jak je stanoveno. Na kvartál Q1 roku 2013 je naplánován update operačního systému Razru I na verzi Jelly Bean, čili ani Razr I nebude ochuzen.

Systém je maličko poupraven Motorolou, a to hlavně na základní ploše, kde jsou jiné widgety, které Motorola nazývá „Circles“, jež jsou schopny zobrazovat počasí pro zvolená města, rychlý přístup k nastavení a také dovedou zobrazit informaci o nějaké události přímo ve widgetu, jako například rychlý náhled nové SMS zprávy, apod.

V „balení“ k Razru I také dostanete program zvaný Smart Actions, který shledávám jako zajímavý a přínosný. Ve zkratce se jedná o to, že si v této aplikaci nastavíte, co má telefon udělat, když nastane nějaká událost, nebo událostí více. Můžete si například vybrat, že až dorazíte do kanceláře, Razr to podle lokace pozná a přizpůsobí profil telefonu vašemu zadání, které si definujete. Nebo si můžete vytvořit „Smart“ akci, že každý pracovní den od 23 hodin do 6 hodin nechcete přijímat žádné hovory ani SMS a tím pádem telefon aktivuje mód Letadlo.

Při poklesnutí kapacity baterie například pod 25 % může Razr I díky Smart Actions automaticky zakázat datové přenosy a WiFi, aby tak uspořil baterii na nutná volání a SMS zprávy. Jakmile například přijdete domů a Razr začnete nabíjet, Smart Actions toto poznají a ihned, jakmile dobíjená baterie a její kapacita překročí onen limit, zase vše vrátí automaticky do původního stavu.

Možností, co vše lze se Smart Actions dělat, je mnoho a můžete využívat předdefinové akce, nebo tvořit své vlastní úplně od nuly. Systém je opravdu jednoduchý a intuitivní a naučí se ho ovládat každý. Po příchodu domů tak můžete automaticky nastavit jiný profil, který například více odpovídá vaší náladě, změnit live tapetu, přizpůsobit vyzvánění a provést spoustu dalších jiných myslitelných akcí, které aplikace obsahuje.

Razr I tedy za vás zautomatizuje spoustu věcí tak, jak mu ve Smart Actions nadefinujete, aniž byste museli cokoliv dělat. Opravdu velmi užitečné.

Výkon

Vlastní testy výkonu jsem na Razru I provedl se známými Quadrant Standard Edition, SmartBench 2012 a AnTuTu.

Dálší test bych rád přejal je ze serveru engadget.com. Moderátoři serveru porovnávali 3 zařízení, konkrétně RAZR M, RAZR I a ZTE Grand X IN. Pro sestavení skóre byly použity testy Quadrant, Vellamo, SunSpider 0.9.1., AnTuTu, GLBenchmark Egypt Offscreen a CF-Bench.

Z těchto testů vychází, že Razr I s „power saving“ procesorem dokáže porazit RAZR M i ZTE, ale zároveň ohromně záleží na způsobu testování a hlavně na tom, co a jak testujeme. RAZR I ale velice dobře konkuruje.

Jak tedy interpretovat tento výsledek? Motorola Razr I poráží v testu SunSpider, který se soustředí na výkon prohlížeče, i ZTE Grand X IN, což bych já osobně očekával, vzhledem k tomu, že Intel se již řadu let soustředí právě na mobilní hardware a optimalizaci a díky tomu má tak Razr I s procesorem Intel v tomto výhodu. Opět ale záleží, co od svého smartphonu očekáváte a k čemu jej především chcete používat.

Při mé veškeré činnosti s Razrem I jsem nezaznamenal žádou neplynulost či sekání, 2GHz single-core procesor Intel zvládá skutečně všechny aplikace, které jsem zatím vyzkoušel velmi plynule, a to platí i pro hry.

Aplikace

Při hledání informací o Razru I jsem narazil na jednu zajímavou. Někteří recenzenti a uživatelé tohoto smartphonu velice negativně komentovali sníženou možnost používání aplikací z Play Storu od Googlu. Vysvětlovali to jinou architekturou procesoru, jelikož to není ARM ale Intel, chybějícími instrukcemi v procesoru a podobně. Popisovali chování a upozorňovali, že ne všechny aplikace mohou bez problémů fungovat na Razru I.

Za pár týdnu používání Razru I a hlavních aplikací, které jsem zatím potřeboval nebo doinstalovával s Play Storu, jsem se s něčím takovým zatím nesetkal, ale to neznamená, že se nesetkám. Nicméně u méně či více oficiálních recenzí píšou o tom, že u některých aplikací se toto může stát a aplikace na Razru I se díky procesoru Intel nepodaří spustit nebo nemusí pracovat správně.

Korporátní synchronizace

Pokud jste zaměstnanec větší společnosti a potřebujete být online ve firmě i na cestách, synchronizovat emaily, události, kalendáře a kontakty, je pro vás Razr I také velmi dobrou volbou. Osobně pro všechny zmíněné možnosti Razr I používám a vše funguje velice hladce od nastavení až po samotné používání. Standardní emailový klient, který je v Razru I dostupný, je jednoduchý, přehledný a snadný pro práci s vašimi korporátními emaily. Nastavit se dá pro jaký typ připojení synchronizovat, kdy ano, kdy ne, které účty synchronizovat, co synchronizovat a co ne, každý si najde to své.

Hlavně díky dlouhé výdrži na baterii si osobně myslím, že Razr I je velice vhodným společníkem zaměstnanců firem na cestách, podnikatelů a jiných byznysově založených lidí, kteří potřebují mít přístup k firemnímu Exchange serveru a například Intranetu díky VPN.

Konektivita

Razr I disponuje snad všemi představitelnými druhy připojení. Jako nejzajímavější bych uvedl 4G, ikdyž jsem zatím neměl možnost vyzkoušet. Razr I také zvládá HSDPA+ (4G) 21.1 Mbit/s, HSUPA 5.76 Mbit/s, UMTS, EDGE a GPRS. Wifi konektivitu zvládá Razr I na výbornou, posuďte sami: WiFi 802.11 a, b, g, n, n 5GHz. Razr I se také umí stát mobilním hotspotem. Pokud rádi a často využíváte navigaci, ani v tomto nemá Razr I problém, disponuje technologiemi GPS a A-GPS. Pro navigaci zvládá Turn-by-turn navigation a Voice navigation.

Dále Razr I nabízí technologie jako NFC, DLNA, Computer sync a OTA sync. Co se týče integrace sociálních sítí, tak v tomto ohledu žádné zkušenosti s Razrem I nemám, jelikož nejsem zastánce facebooků a podobně, čili je v smartphonu ani nepoužívám.

Hudba

Poslech hudby jsem testoval hlavně na konektoru jack a sluchátkách Koss Porta Pro a Razr I nabízí kvalitu hudby a poslechu na velmi dobré úrovni. Zadní speaker například pro hlasitý odposlech hovorů shledávám nicméně lehce slabší a nevhodný pro reprodukování hudby ve vysoké kvalitě. Pro hovory a hlasitý odposlech například přes Skype nicméně naprosto dostačující.

Verdikt

Motorola Razr I je velmi dobře vybavený telefon vyšší kategorie, který uživatele potěší velkou výdrží na baterii, příznivou cenou a velmi dobrou vybaveností, protože z aktuálních technologií mu nechybí takřka nic. Osobně shledávám Razr I velmi dobrý pro často cestující zaměstnance korporací, managery s potřebou být ve spojení s firmou. Razr I je výtečný pracovně výkonný mobil, který může
nabídnout dostatek výkonu i pro chvíli oddechu u 3D her. Pracovním výkonem, kvalitou zpracováním, cenou, výdrží a funkcemi se dá skutečně srovnávat s nejlepšími aktuálně dostupnými smartphony. V něčem je dokonce i předčí, záleží ovšem velmi na tom, k čemu přesně Motorolu Razr I potřebujete používat a budete používat.

Autor recenze: Karel Trčálek

Specifikace

  • displej: 4,3”, kapacitní Super AMOLED, 540 × 960, 256 DPI
  • paměť: uživatelská 8 GB
  • RAM 1 GB
  • baterie: 2 000 mAh
  • procesor: Intel Atom Z2460 (1× Saltwell, 2 000 MHz, 32nm)
  • operační systém: Android 4.0 Ice Cream Sandwich
  • fotoaparát: 8MPx (3 264 × 2 448), video (1 920 × 1 080), autofokus, blesk
  • sítě: GSM, WCDMA, GPRS, EDGE, HSPA
  • konektivita: microUSB, Wi-Fi, Bluetooth, GPS, NFC
  • rozměry a hmotnost: 123 × 61 × 8,3 mm, 126 g

Graf ceny produktu Motorola RAZR i XT890 poskytuje server Heureka.cz

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Redakce

Dotekománie vás provede světem mobilních zařízení a technologií. Čtěte, ptejte se, komentujte.

Komentáře

Zdravím,
mám Razr i teprve den, ale už jsem si na něj dobře zvykl, baterie (na to jak jsem s mobilem prvních pár hodin zacházel) drží perfektně, mobil padne do ruky. Strach z Intelu byl neoprávněný, všechny důležité aplikace fungují, dokonce už se mi ohlásila i aktualizace systému…

Jediný problém je držák do auta. Z dřívějšího mobilu mi zbyla nabíječka, leč držák nikoli, můžete mi někdo nějaký doporučit? Na netu jsem viděl za 200Kč držák od Verza (přilnavý povrch, bez úchytů), stačil by pro Rarz i? Díky za tipy

Zdravím, prosím o informaci, zda lze zvětšit písmo? Např. pro identifikaci volajícího, když nejsou hned po ruce čtecí brýle. Děkuji

Ahoj, poohlížím se po Razru HD, na uváděných stránkách jsem ho objevil, měl bych tři otázky, jak řešit případnou záruční opravu? Bude někdy v dohlednu do tohoto telefonu i čeština? A je telefon neblokovaný? děkuji předem za odpovědi.

Karel Trcalek

21. 1. 2013, 9:34

Zarucni oprava zalezi na kazdem prodejci, cili zalezi na tom, kde telefon v zahranici koupite a jake ma dany prodejce podminky. O cestine jsem zatim nikde neslysel, ale da se pouzit program locale, ktery 90% „telefonu“ prelozi do cestiny.
Telefon je neblokovany, ale zase bych doporucil se pozeptat prodejce.

Jaromír Lojkásek

5. 1. 2013, 13:06

Tak jsem ho dnes objednal na Amazon.de… Zaplatil a 8.ledna má být doručený (Express). Tak jsem zvědavý, už se těším…

Karel Trcalek

13. 1. 2013, 16:03

Dorazil? Spokojenost? :-)

Jaromír Lojkásek

13. 1. 2013, 18:53

Dorazil a naprostá spokojenost… Ze zhruba asi 200 různých aplikací mi nejdou instalovat asi jen dvě hry… Jinak vše maká. Zařízení je svižné, velice svižné, je to lepší než u SGS3. Takže super !

ddaavvee78356

21. 2. 2013, 22:48

Přijímá Motorola Razr i FM signál pro rádio? Dík za odpověď.

Petr Volejník

4. 1. 2013, 13:58

Neví někdo zda-li bude tento telefon k dostání u nějakého našeho mob. operátora? Díky

Přemysl Vaculík

VIP 4. 1. 2013, 14:01

Bohužel není v nabídce českých operátorů.

Petr Volejník

4. 1. 2013, 14:06

Myslíte že bude? Jde mi o to zda čekat nebo ho objednat v německu..

Karel Trcalek

4. 1. 2013, 16:40

Já si myslím, že než přijde i do ČR, tak se načekáte a ještě si minimálně pár tisíc Kč připlatíte, víte jak to v ČR chodí. Doporučoval bych objednat z Německa, viz. http://www1.idealo.de/preisvergleich/OffersOfProduct/3537940_-razr-i-motorola.html

Tak s tim bych vubec ale vubec nepocital. Uplne ejdnoznacne. Nebudte prece tak bláhový ,-)

Vaclav Maly

3. 1. 2013, 22:04

Razr Maxx mi diodou kromě zelené a červené ještě bílou oznamuje zprávu z Viber, Chaton, a Whatsap. Tmavě modrou pak ještě aktivitu z facebooku.

Jaromír Lojkásek

3. 1. 2013, 18:35

Děkuji za rychlou recenzi. Po Razru I se už dívám déle a asi do něj půjdu…

Richard Nejdl

4. 1. 2013, 0:12

ahoj, Razr mam uz pres mesic a maximalni spokojenost!!! mozna jen par drobnosti – neprisel jsem na to, jak vypnout vibraci pri odemykani obrazovky, pokud chci pripojit jina nez original sluchatka s „tricarkovym“ jackem, tak nehraji, hlasitost repro by mohla byt vyssi. ale jak rikam, telefon je skvely do ruky, vykon vynikajici a vydrz baterky? jedna basen! :)

Vít Pěnkava

4. 1. 2013, 0:52

U těch sluchátek je to možná proto, že Motorola používá standartní rozložení „čárek“, takže pokud dáš handsfree z Nokie, nepojede. Na druhou stranu ale můžeš připojit jakákoliv hudební sluchátka, což občas bývá problém u jiných firem..

Karel Trcalek

4. 1. 2013, 12:46

Ahoj, je to tak, můžeš připojit defakto jakákoliv hudební sluchátka, já testoval Koss Porta Pro a maximální spokojenost, jak píši v recenzi.

Richard Nejdl

4. 1. 2013, 18:19

 ahoj, bohuzel vypnuti vibraci u odemykani obrazovky nejde, ale obcas se stane, ze to nevibruje. Nicmene dle vyjadrenei Motoroly UK to skutecne ovlivnit nelze, stejne jako nelze vypnout zvuk spouste fotoaparatu…
Sluchatka klasicka dvojcarkova funguji v pohode, nicmene mam tricarkova Nokia a Samsung Galaxy a ani jedny nejdou. Ty od Galaxy S hraji o kus lip, nez Motorola, lip drzi v usich.
Telefon jsem kupoval v Mediamakrtu v Drazdanech (necela hodka a pul z Prahy) za 397 Euro, ted tusim za 347 Euro.

Karel Trcalek

4. 1. 2013, 13:42

Jak vypnout vibrace pri odemykání obrazovky by mne popravdě také pane Nejdl velice zajímalo.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat