Ray Kurzweil pomůže Googlu – cílem je porozumět jazyku

Ray Kurzweil pomůže Googlu – cílem je porozumět jazyku
2013-01-13T11:25:21+02:00
• 13. 1. 2013

Ray Kurzweil patří mezi špičku ve svém oboru a zabývá se tím, jak naučit počítače porozumět normální lidské řeči. Sám napsal knihu How To Create A Mind a její název vystihuje jeho zaměření. Před nějakou dobou začal pracovat pro Google, kde přijal na plný úvazek pozici Director of Engineering. Jeho cílem je, aby v Googlu vytvořil komplexní systém na porozumění psaného textu.

Nejedná se přímo o porozumění řeči jako takové, ale přímo psanému textu v nejrůznějších jazycích. Pokud tento projekt spojíte s funkcí na rozpoznávání hlasu a převodem na text, tak dostanete celistvou službu, která může konkurovat jiným v oboru. Výsledek asi nepoznáme jen tak, jelikož práce se teprve pomalinku rozjíždějí.

Ačkoliv se Ray nemohl rozpovídat o detailech v rozhovoru, který dal webu Singularity Hub, můžeme z něj odvodit několik závěrů. Googlu se zalíbila jeho práce natolik, že mu poskytl blíže nespecifikované zdroje. Ray řekl, že má dostatek zdrojů a lidí na to, aby vše dotáhl do konce, ale nesmíme zapomenout, že se jedná o běh na dlouhou trať. Ve výsledku by mohl Google zakomponovat další možnost do svého portfólia. Již nyní buduje Knowledge Graph a nový projekt na porozumění textu může vše urychlit. Nyní se můžete podívat na samotný rozhovor, kde Ray vysvětluje několik zajímavostí.

Dokážete si představit, že nakonec Google porozumí i textu? Sám si nedokáži v dnešní době zcela představit, jak  by se tato nová funkce mohla odrazit v běžném používání vyhledávání. Samozřejmě nesmíme zapomenout na to, že s výsledky projektu se můžeme následně setkat i v Google Now.

Zdroj: theverge.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat