Jakub Čížek: 5 aplikací, bez kterých bych nepřežil

Jakub Čížek: 5 aplikací, bez kterých bych nepřežil
2016-08-04T07:39:56+02:00
• 23. 7. 2012
12

Každý máme nějaké oblíbené aplikace, které nás okouzlují svou krásou, funkčností, nebo jen ulehčením velmi neoblíbeného úkonu. V tomto seriálu vám každý týden popíše svých 5 nejdůležitějších aplikací pro libovolný mobilní OS nějaký člen naší redakce, či česká internetová hvězda. Tentokrát vám svůj výběr představí redaktor Živě.cz Jakub Čížek.

smartphone-300x297

pesJakub Čížek o sobě:

Pes v klobouku, bulvární redaktor Zive.cz, tvůrce divného experimentu Wifileaks.cz, celebriketa z Brna, líný člověk, opisovač Wikipedie, podplacený novinář a vášnivý letec… v civilních leteckých simulátorech.


Jen tak sepsat pět aplikací, bez kterých bych nemohl existovat, není vlastně vůbec nic jednoduchého. Buď by ten seznam byl docela nudný, protože by to byly úplně stejné aplikace, které používá vlastně každý (právě proto, že se bez nich nedá žít), nebo by ten seznam musel mít asi patnáct položek.

Mobil

Kdybych měl skutečně sepsat pět aplikací, které používám denně a tvoří podstatu mého smartphonu, bude to pochopitelně Chrome for Android, Gmail, standardní pošťák (přístup na firemní Exchange), Kalendář a Mapy. Nemít tyto programy na telefonu, je mi rázem naprosto k ničemu.

Pokud však tyto aplikace budu považovat za výchozí, za vestavěné v systému, a tedy za součást samotného Androidu, neobešel bych se z těch dalších bez…

1. Foursquare – Dříve lidé na zajímavých místech kupovali pohledy a turistické odznáčky, nyní se tam i čekují. Dělám to také, protože miluji statistiky všeho druhu, a jsem docela překvapený, když se na sklonku roku podívám, kde jsem všude byl a s kým.

Foursquare

2. Endomondo Pro – Pokud to počasí umožní, jezdím všude na kole. No, a jelikož jsem milovník statistik, není důvod, proč vedle zajímavých míst nezaměřovat i projeté kilometry. Za dlouhých zimních večerů pak trošku egoisticky procházím ty nejdelší trasy roku a falešně se přesvědčuji, jak jsem dobrý.

Endomondo Sports Tracker PRO

3. Flipboard – Google Currents mi bohužel nepřipadne příliš ergonomický, což se ale nedá říci o Flipboardu. Nepoužívám ho ani tak na čtení zpravodajství, jako spíše k prohlížení fotek, jelikož jsem si jako zdroj nastavil hromadu kvalitních zdrojů z Flickru – třeba kolekce Fine Art Nude Photos, Woman a tak dále, však to znáte. Prostě tam mám samé ženské a ony se pak hezký otáčejí…

Flipboard: Your News Magazine

4. X-Plane 9 – Miluji letecké simulátory, ideálně ty civilní, a také pocit, když se Boeing 747- 400 plný cestujících nekontrolovatelně řítí k zemi. Možná není nejlevnější, jeho zásoba krajinek a letadel (in-app platby) je však na mobilní telefon poměrně slušná a nejspíš doposud nepřekonaná.

X-Plane 9

5. Google+ – A sakra, to je už konec? A co třeba iVysílání, u kterého usínám, Instagram, Meteor, SMS Backup+? To se sem už prý nevleze, takže zbývá místo alespoň na Google+, bod G mého internetu.

Screenshot_2012-07-20-18-47-17

Tablet

Já ale nemám tablet! Tedy, abych to upřesnil, tablet mám pouze tehdy, když si nějaký půjčím. Pak ho týden používám a druhý týden už na něj padá prach. Je na můj vkus prostě příliš velký a já v posteli raději sáhnu po svém 13“ notebooku a v kanapi po 4“ Galaxy Nexusu.

Teď vedle mě ale zrovna leží Samsung Series 7 Slate s Windows 8. Jako příslušenství mám ještě dokovací stanici a výbornou BT klávesnici (kterou mám spárovanou i s mobilem).

IMG_20120720_180546

Takže abych některé možná trošku šokoval, namísto Androidu si pro pětku vyberu právě Windows 8 a Metro. Toto prostředí sice rozděluje planetu na dva nesmiřitelné tábory, je třeba ale uznat, že ve Windows 8 jsou zatím jen ukázkové aplikace od vybraných partnerů a jsou tedy i poměrně povedené. Microsoft si z marketingových důvodů dal záležet, aby se tu neobjevil žádný vysloveně amatérský šunt, a takový přístup zvláště při startu nové platformy není vůbec na škodu.

1. Music Maker Jam – Prostě se vyvalíte v gauči a začnete jamovat. Na výběr máte několik hudebních témat (dubstep, jazz, house) a je pouze na vás, co z toho všeho správnou kombinací nástrojů stvoříte. MMJ je casual blbina na pár minut, která je jednoduchá a proto zabaví.

Screen shot 1

2. The Big Picture – Už jsem tu napsal, že mám rád fotky, takže nesmí chybět Big Picture, výběr rozměrných reportážních fotografií s komentářem. Jednoduchá aplikace, prakticky žádné ovládání. Jen swipe a pohoda, klídek…

Screen shot 1

3. Cocktail Flow – Toto je pro změnu ukázka základních design rules pro prostředí Metro. S myší a klávesnicí se to neovládá úplně intuitivně, nicméně hlavním dotykovým gestem Metra je horizontální swipe a Metro na tabletu je tak úplně o něčem jiném než na notebooku, velkém počítači a tak dále. Tato aplikace je průvodce mícháním koktejlů. Já mám rád jen mojito, ale líbí se mi prostě ten design.

Screen shot 1

4. Chrome for Metro – Internet Explorer pro prostředí Metro vážně nic neumí a to mi vadí, takže jsem si jako výchozí nastavil Chrome (verze pro Metro je součástí Dev kanálu). Zatím obsahuje asi miliardu chyb, ale alespoň je tu klasická synchronizace.

5. Cut The Rope – Bože, tato roztomilá hovadina je vážně všude. Jelikož tu zatím nejsou Angry Birds, Cut The Rope je referenční hra, kterou Microsoft ukazuje snad na všech dotykových displejích s Windows 8. S hrou jsem strávil asi dvanáct hodin v letadle, takže asi patří i do tohoto seznamu.

Screen shot 1

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Redakce

Dotekománie vás provede světem mobilních zařízení a technologií. Čtěte, ptejte se, komentujte.

Komentáře

sportovní aplikace = nemůžete udělat nějaké video s tim jak to funguje ?
rád běhám, chodim v lese, jezdim na kole, dělám VH turistiku a plavání, mobil s gps s sebou logicky nemůžu nosit (např do bazénu)
pořád mi neni uplně jasné jak ty aplikace fungují, je to třeba tak že po sportovním výkonu vezmu telefon, zadám aplikaci druh sportu, čas začátku i konce aktivity a vytyčím na mapě (maps google) odhadem trasu kterou jsem uběhl, ušel a ono mi to na základě tabulek spočítá kolik km ušel, průměrnou rychlost, stoupání-klesání a podle tabulek odhadne spálené kalorie ? to by mi dávalo smysl, kdyžtak doporučte kompatibilní aplikace a další hw příslušenství – dříve jsem chodil plavat do oddílu a vim že tam sem tam měli kluci něco kolem pasu co jim asi měřilo tep, takže bych kdyžtak chtěl aby tyhle všechny věci šli k telefonu připojit . . jinak dobrý aplikace, pár z nich si dám do Nexusu One, měli byste tu každý týden zobrazovat něco jako 5 nejzajímavější aplikací měsíce . . .

OT k W8 v tabletu: umožňuje víceuživatelské přihlášení? Doma nám stačí jeden tablet, ale mailový účet, ikony na ploše apod. bych rád svoje.

Jakub Čížek

31. 7. 2012, 10:51

[7] Přesně jak píše [8], Endomondo, Runkeeper a další spálené kalorie pouze odhadují na základě předem stanovené sportovní činnosti, vzdálenosti/doby/rychlosti a ti pokročilejší i podle toho, jestli třeba jedeš/běžíš do kopce.

Je to to samé jako nejrůznější tabulky, podle kterých při hodině běhu spálíš tolik a tolik kJ/kcal atp.

Pokud je telefon v batohu v nějaké horní kapsičce, tak samozřejmě GPS signál chytne, to už jsme zase dál než turistické navigace před deseti lety, které měly problém i s kapsou na jeanách.

Jediný problém je pochopitelně výdrž baterie, GPS je totiž extrémní žrout, takže sebou často beru i záložní zdroj: http://smetiste.tucnacek.cz/im/muj-nexus-one-vydrzi-100-hodin/

Všetky aplikácie sú vam nanič, keď vám prestane fungovať pripojenie k internetu cez UPC kôli preseknutému káblu :D

Kalorie každý sportovní program neměří, jenom je vypočítá, ale spíš odhaduje. Mi se běžně stává, že po 5km běhu po rovince napíše víc kalorií, než při 4km běhu v kopcovitém terénu, který mne mnohem víc unaví. Takže myslím, že tam mají jen nastavený nějaký násobení počtem km, jiné násobení u běhu, jiné u plavání, jiné u kola atd.

Reno.Raines

31. 7. 2012, 6:54

měl bych jednu věc – jak s těmi kilometry měřit kalorie spálené a pak druhá věc je jak to měřit, myslim tu sportovní aplikaci, když plavu/jdu/běžim/jedu na kole, tak mobil buď s sebou neberu anebo ho nemám na hlavě, či ruce, takže jak to ten telefon měří ? předpokládám že přes GPS ale to když je telefon v batohu tak to přece neměří ne ?
takže jak to dělá Kuba – může to nějak doplnit kdyžtak ?
nebo používá nějaké otřesové čislo, či hodinky který pak spáruje přes BT s mobilem a ta aplikace si to vytáhne ?

Pre tých, čo nepochopili, komentár č. 5 je položart.

Miesto Foursquare by som odporučil c:geo. Pri ňom je Foursquare (aspoň podľa popisu vyššie uvedeného) zbytočné a navyše s c:geo sa človek nenudí. Tí, ktorí používajú c:geo vedia o čom hovorím.

Juch, aspoň jeden vepřopes v tom článku být musel!

Je to smutná doba, když náš život závisí na pěti aplikacích … ;-)

von Lieberman

30. 7. 2012, 19:58

a to jsem si říkal, že jsem jedinej kdo u iVysílání usíná

Chrome pre Windoze 8 ma potesilo asi najviac

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat