OSA chce vybírat poplatky také za mobilní telefony

OSA chce vybírat poplatky také za mobilní telefony
2016-08-22T07:10:14+02:00
• 22. 8. 2016
3

OSA je jednou z často kritizovaných organizací v České republice. O velice kontroverzní vyjádření se postaral v minulém týdnu sám předseda představenstva Roman Strejček v rozhovoru pro Hospodářské noviny. Zmínil se v něm totiž o tom, že OSA chce nově vybírat poplatek až 90 korun za pořízení mobilního telefonu. Samotný způsob výběru a jeho detaily jsou zatím v jednání.

strejček

Roman Strejček, foto: www.ihned.cz

Ochranný svaz autorský pro práva k dílům hudebním (OSA) zastupuje autory, nakladatele nebo dědice autorských práv. Organizace nabízí kolektivní správu práv, vybírá autorské odměny od uživatelů děl na území České republiky. Následně jsou tyto odměny přerozdělovány zastupovaným členům 4x do roka. V loňském roce zaznamenala OSA rekordní příjmy 915 milionů korun. Většinu přerozdělila českým, ale také zahraničním autorům.

Již delší dobu se proti činnosti organizace staví někteří političtí představitelé. Zřejmě nejhlasitějšími kritiky činnosti OSA se stala Pirátská strana. Ta dokonce v minulosti nabídla i návod provozovatelům podniků (barům, restauracím, apod.), jak se platbám OSA mohou vyhnout skrze rádio Jamendo. Piráti se postavili také proti kontroverzním platbám za prázdná média a nosiče.

Mobilní telefony jako flash disk

OSA totiž dle zákonné povinnosti vybírá náhradní odměnu za dovoz těchto médií. A to i přes to, že ve výsledku na pořízené CD, pevný disk, paměťovou kartu aj. nahrajete třeba vámi vytvořené dokumenty. Dle serveru iDnes.cz, který rovněž přišel s vyjádřením Romana Strejčka, by se podobný poplatek měl platit u mobilních telefonů. Přesněji řečeno, měli bychom platit za interní paměť telefonů. Zdůvodnění tohoto poplatku bylo na uvedeném serveru poměrně zajímavé.

„Podle něj (Romana Strejčka) je takový krok logický, protože i na mobily si lidé často nahrávají nelegální obsah, kterým porušují autorská práva.“
– server iDnes.cz

Pokud se jedná skutečně o vyjádření, ze kterého bude OSA následně vycházet, je upřednostněna plošná sazba před individuální. I když si platíte měsíčně jakoukoliv hudební službu (tj. Spotify, Google Music, Apple Music aj.), tak stejně budete při koupi hradit poplatek také OSA. Strejček dále zmínil, že nechce tlačit na změnu vyhlášky ministerstva kultury, ale že se na formě poplatku chce dohodnout se samotnými dovozci mobilních telefonů.

458319-samsung-ufs-2-0-memory-credit-samsung

Interní paměť pro mobilní zařízení od Samsungu

Tím by se tak OSA vyhnula zbytečným politickým tahanicím a vše nechala na výrobcích. Je otázkou, jak by tento poplatek byl začleněn do celkové ceny přístroje. Pokud by to bylo tak, jak Strejček alespoň v prvním rozhovoru uvádí, cena přístroje by se neměla zvednout o více jak 90 korun. Jenže záleží, zda výrobci nebudou nuceni zahrnout do konečné ceny i další náklady, tím by tak mohla konečná cena stoupnout i o více, než je uváděná maximální částka.

Můžeme se rovněž dotazovat na důvody, proč se chce OSA vyhnout politickým tahanicím. Jedním z důvodů může být také určitá medializace celého případu, nebo možné politické obstrukce. Pro celou organizaci bude zřejmě jednodušší dohodnout se přímo s výrobci než využívat politické nástroje. Do pozadí celé dohody a řešení ale nevidíme, takže zde pouze spekulujeme.

Zvyšování poplatků za hudbu

Hospodářské noviny přišly s rozhovorem v době, kdy se starostové některých obcí bouří proti zvýšení poplatků za reprodukovanou hudbu. U měst s více než 80 tisíci obyvatel dojde k nárůstu tohoto poplatku o 50 %, obce do 1000 obyvatel pak o 31 %. Ochranný svaz autorů argumentuje tím, že i po navýšení těchto sazeb budou autoři inkasovat stále jedny z nejnižších sazeb v Evropě.

Poslední zpráva organizace CISAC (International Confederation of Societes of Authors and Composers) skutečně tato data potvrzuje. Česká republika přispívá 3,04 eura na obyvatele. Stále se však jedná o částku větší, než je světový průměr – 1,33 eur na osobu. Na druhou stranu se nacházíme pod evropským průměrem (5,49 eur na obyvatele). Je ale zajímavé, že v USA se platba pohybuje okolo 3,5 eura na obyvatele. Za Českou republikou se z evropských zemí nachází například Řecko nebo Polsko.

CISAC1

Výběr poplatků na obyvatele (v Eurech), zdroj: CISAC

CISAC2Výběr poplatků jako podíl na HDP, zdroj: CISAC

Data CISAC pochází za rok 2014. Na zprávu za loňský rok si ještě budeme muset počkat. Je však nutné podotknout, že údaje za Českou republiku zahrnují příjmy kromě OSA, také DILIA (Divadelní, literární, audiovizuální agentura) a GESTOR (správce autorského práva na odměnu při opětném prodeji originálu výtvarného uměleckého díla).

Zvýšení poplatků v ČR se týká hudby, kterou slýcháme v restauracích, barech či jiných provozovnách. Roman Strejček se k této situaci vyjádřil tak, že i puštěné rádio je součástí podnikání, tudíž pomáhá podnikateli ke zvyšování zisku. Za velmi diskutabilní však lze považovat názor, že hospodští v hospodách televizi nemají puštěnou pouze pro sportovní události, ale že se v jejich zařízeních pouští také seriály. A v nich právě hraje licencovaná hudba, za kterou se musí platit poplatek.

Rozhovor Romana Strejčka opět vzbudil velké reakce doprovázené negativními komentáři. Samotné zpoplatnění pamětí v mobilních telefonech je dalším aktem, který organizaci příliš fanoušků nepřinese. A rozhodně tomu nepomůže ani argumentace, že si lidé i na mobilní telefony nahrávají nelegální obsah.

Zdroje: cisac.org, archiv.ihned.cz, ekonomika.idnes.cz, osa.cz, pirati.cz, pirati.cz

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jiří Smrž

Fanoušek operačního systému Android, ale se zkušenostmi i s iOS a Windows Phone. Ve volném čase se rád věnuje sportům a sledování filmů nebo seriálů.

Komentáře

Dhaan Alibaba

23. 8. 2016, 8:21

Hajzlové to jsou! Ble

Vojtěch Navrátil

22. 8. 2016, 7:30

OSA se totiž už definitivně posrala.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat