Apple umožní stažení aplikace přímo ze stránek vývojáře

Apple umožní stažení aplikace přímo ze stránek vývojáře
2024-03-13T08:00:44+02:00
• 13. 3. 2024

Zdroj: CNBC (se souhlasem)

1

Apple musel pozměnit svůj ekosystém v EU, zejména pak nabídnout možnost vytvoření alternativního obchodu, který budou moci uživatelé používat v EU. Kolem tohoto tématu se již odehrála roztržka se společností Epic, kdy jí Apple jen tak z vlastní vůle zrušil vývojářský účet, ale pod hrozbou možnosti vyšetřování ze strany EU došlo k nápravě. Alternativní obchody nebudou jedinou možností, jak dostat aplikace do iPhonů. Ještě letos se dočkáme možnosti instalace přímo ze stránek společností a vývojářů.

AppStore už nebude tak důležitý?

Apple vydal oznámení, že ještě během jara bude k dispozici novinka nazvaná Web Distribution. Jde v podstatě o možnost, kdy vývojář bude moci nabídnout stažení iOS aplikace přímo ze svých stránek, případně se může jednat o konkrétní společnost. Sice by se dalo říci, že se jedná o podobný systém jako u Androidu, kde je znám pod pojmem Instalace z neznámých zdrojů, tak v případě Applu rozhodně nepůjde o neznámé zdroje.

Aby vývojář mohl použít Web Distribution, tak bude muset splňovat mnohé podmínky. To, že musí být registrován a musí mít sídlo v EU, je celkem pochopitelné, když Apple reaguje na legislativu EU. Avšak jen tak kdejaký vývojář nedostane přístup k Web Distribution. Musí mít totiž dobrou povést, respektive neposkvrněný vývojářský účet po dobu dvou let a musí mít minimálně jednu aplikaci s více než jedním milionem instalací v prvním roce v EU. To je hodně omezující podmínka.

Apple iPhone 15 Pro iOS 6000x3368x

Zdroj: Dotekomanie.cz

Aby toho nebylo málo, tak taková distribuce přijde vývojáře pěkně draze, pakliže bude mít úspěšnou aplikaci. I zde platí omezení, že za každou první roční instalaci nad jeden milion za posledních 12 měsíců, bude muset zaplatit 0,5 eura. Tento poplatek se nevztahuje na neziskové organizace, vzdělávací instituce a vládní subjekty z EU. Ty ale musí projít schvalovacím kolečkem u Applu.

Je tak vysoce nepravděpodobné, že by si nějaký hacker vytvořil aplikaci a začal ji šířit mimo AppStore nebo jiný schválený alternativní obchod.

Zdroj: theverge.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

DarthGeorge

13. 3. 2024, 12:33

třeba už se najde někdo kdo tam dá českou siri když apple to nedokázal dodnes.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat