Facebook čelí žalobě ve výši 3,8 miliard dolarů kvůli masivnímu shromažďování osobních dat

Facebook čelí žalobě ve výši 3,8 miliard dolarů kvůli masivnímu shromažďování osobních dat
2024-02-23T13:30:11+02:00
• 23. 2. 2024

Zdroj: petapixel (se souhlasem)

Facebook, největší sociální síť , nyní čelí významné právní výzvě ve Velké Británii. Právní akademička Liza Lovdahl Gormsen podala žalobu na společnost ve výši 3,8 miliardy dolarů za obvinění z masového sběru dat 45 milionů uživatelů ve Spojeném království. Tento případ, který odhaluje hluboké otázky o ochraně soukromí a etice shromažďování dat, by mohl mít dalekosáhlé důsledky pro celý průmysl sociálních médií.

Facebook čelí další žalobě

Žaloba tvrdí, že Facebook měl přístup k údajům uživatelů na jiných platformách, včetně Instagramu, a využíval své dominantní postavení na trhu k vyhýbání se náležitému odškodnění. To naznačuje, že společnost nezákonně shromažďovala a zpeněžovala osobní údaje, aniž by uživatelům poskytla adekvátní kompenzaci za komerční hodnotu jejich dat. Odpověď společnosti Meta, která nyní vlastní Facebook, byla kategorická: obvinění označila za „zcela neopodstatněná“ a zdůraznila své odhodlání bránit se. Meta také upozornila na ekonomickou hodnotu, kterou jejich platformy poskytují uživatelům, a na investice do nástrojů, které umožňují uživatelům kontrolovat, jaké informace sdílejí.

facebook facial recognition tag header image tagged v2 622x415x

Zdroj: Digital Trends

Tento případ přichází po nedávném urovnání případu Cambridge Analytica, kde Facebook souhlasil s tím, že zaplatí 725 milionů dolarů. To zdůrazňuje rostoucí tlak na technologické firmy, aby zodpovídaly za své postupy shromažďování dat. S rostoucím povědomím o ochraně soukromí a osobních údajů se zdá, že veřejnost i právní systémy požadují vyšší transparentnost a odpovědnost od technologických gigantů. Výsledek tohoto případu může mít významný dopad na sociálních sítě a mediální giganty a na budoucí praxi shromažďování dat. Jestliže soud rozhodne proti Facebooku, mohlo by to vést k významnému finančnímu odškodnění pro miliony uživatelů a mohlo by to posílit ochranu osobních údajů na globální úrovni. Případ také slouží jako připomínka neustálého boje mezi ochranou soukromí a komerčními zájmy ve světě digitálních technologií.

Zdroj: androidheadlines.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jakub Sobotka

Působí v IT a svět IT a mobilních technologií byly vždy jeho vášní. Ve volném čase rád sportuje, čte, nebo se toulá přírodou. Ač uživatel Apple platformy, velmi dobře si rozumí i s Androidem.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat