BOE poráží Samsung v segmentu skládacích displejů

BOE poráží Samsung v segmentu skládacích displejů
2024-02-11T15:00:40+02:00
• 11. 2. 2024

Zdroj: gizmochina

1

Jihokorejský gigant Samsung byl ještě do nedávna světovou jedničkou v prodejích přístrojů se skládacím displejem. Poptávka po těchto přístrojích stále roste, časy se mění a čínská společnost BOE se dostala do čela žebříčku prodejů skládacích displejů za 4. čtvrtletí roku 2024. Předstihla tak dlouholetého lídra, displejovou divizi korejského koncernu Samsung Display. Podle údajů Supply Chain Consulting (DSCC) patří BOE za sledované období tržní podíl 42 %, zatímco Samsung Display se musel spokojit s podílem 36 %.

Investice se začínají vyplácet

Čínská společnost BOE do výzkumu a vývoje skládacích displejů dlouhodobě masivně investovala, a nyní se jí to vyplácí. Za vzestup a vrchol tohoto segmentu displejů BOE do značné míry vděčí masivní poptávce od společnosti Huawei, jednoho z největších hráčů na poli mobilních technologií. Nákup skládacích displejů totiž u Huawei ve sledovaném období vzrostl o impozantních 122 %.

Kromě vzestupu BOE je pak druhou stranou rovnice významný pokles Samsungu, který zažívá svůj nejvýraznější mezikvartální pokles z tržního podílu 76 % (3. čtvrtletí) na 36 % (4. čtvrtletí). Tento „sešup“ tak zdá se ukončuje nepřetržitou pětiletou dominanci Samsungu na celosvětovém trhu skládacích OLED displejů.

Aktuální čínská dominance

Čínské partnerství mezi BOE a Huawei tak změnilo zavedené pořádky, a za 4. kvartál 2023 je katapultovaly na první místo. BOE je díky dodávkám pro Huawei a řadu čínských OEM výrobců na čele žebříčku prodejů skládacích displejů, a Huawei předstihl Samsung v počtu odebraných skládacích displejů, mezičtvrtletně vykázal nárůst 122 %. Neočekává se ovšem, že tento stav bude trvat delší dobu. Samsung se snaží „vrátit úder“, a ve druhém čtvrtletí 2024 se očekávají masivní dodávky displejů od divize Samsung Display pro přístroje vyráběné Samsung Electronic. Do konce roku Samsung mimo jiné uvede na trh další skládací telefony, zejména nejnovější generaci velmi populárních modelů Galaxy Z Fold 6 a Galaxy Z Flip 6.

Podle některých zdrojů pracuje na svém vlastním skládacím smartphonu i společnost Apple, nicméně jeho uvedení se očekává nejdříve v roce 2026.

Zdroj: gizmochina.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Petr Hlávka

Narodil se velmi mlád a zatím je stále ještě naživu. Už v dětství ho přitahovaly bity a bajty: od programovatelné kalkulačky, přes C64, MS-DOS a Windows pak (téměř proti své vůli) doputoval do univerza jménem Apple - a už v něm zůstal.

Komentáře

Martin Jeřábek

VIP 11. 2. 2024, 17:22

Zrovna problémové BOE, No snad se LG dostane dopopředí.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat