Android udělal další krok směrem ke službám napříč zařízeními

Android udělal další krok směrem ke službám napříč zařízeními
2024-02-13T15:00:22+02:00
• 13. 2. 2024

Zdroj: 9to5google

Vývojáři společnosti Google v posledních měsících pracovali mimo jiné na spuštění dalších služeb napříč zařízeními (Cross-Device Services) v rámci systému Android. Cílem je mít služby, které fungují na několika různých zařízeních s Androidem (chytré telefony i tablety). Tyto funkce zatím ještě nebyly oficiálně představeny, zdá se ovšem, že se věci pomalu hýbou vpřed.

Zatím pouze mezi Androidem a ChromeOS

Služby napříč zařízeními již v jisté podobě v rámci Androidu technicky existují, aplikace jménem Cross-Device Services slouží k propojení mezi Chromebookem a zařízením se systémem Android. Umí mimo jiné streamování aplikací mezi Androidem a systémem ChromeOS. Google však také pracuje na dalších funkcích pracujících na stejném principu, které by dokázaly provázat různá zařízení běžící na Androidu.

Nějakou dobu je již známo, že funkce jménem Skupiny zařízení (Device Groups) umožní uživatelům propojit několik zařízení s Androidem. Některé z těchto funkcí mají umožňovat přenos videohovoru napříč zařízeními.

Nyní se zdá, že se těchto funkcí mohou brzy dočkat i řadoví uživatelé. Na účtu jménem AssembleDebug na síti X můžeme vidět, že v rámci Google Play Services se pracuje právě na sekci Cross-Device Services. Tato sekce se objevila v Nastavení služeb Play, konkrétně v nově přejmenované části „Zařízení a sdílení“ (Devices & Sharing), která má nahradit část aktuálně nazvanou „Připojení zařízení“ (Device connections).

„Call cast“ a „Internet sharing“

Právě tam se budou nacházet tři nové funkce. První z nich, nazvaná „Call cast“, je už výše zmíněná možnost přenášení videohovorů mezi zařízeními. Sekce nazvaná „Internet sharing“, má jednak podporovat sdílení hotspotu (pravděpodobně z jiného zařízení), a také umožnit sdílení vašeho hesla k Wi-Fi síti se zařízeními v blízkosti. Zatím se zdá, že počet zařízení, které mohou být připojeny do skupiny, nebude nijak omezen.

Prozatím si ovšem musíme počkat na to, až se tyto plánované a připravované funkce oficiálně objeví v systému Android. Prozatím je nutné si toto zmíněné menu Cross-Device Services zapnout manuálně. Je to možné v betaverzi Play Services v24.06.12, která má v budoucnu nahradit aktuální stabilní verzi Play Services v24.03.15.

Zdroj: 9to5google.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Petr Hlávka

Narodil se velmi mlád a zatím je stále ještě naživu. Už v dětství ho přitahovaly bity a bajty: od programovatelné kalkulačky, přes C64, MS-DOS a Windows pak (téměř proti své vůli) doputoval do univerza jménem Apple - a už v něm zůstal.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat