Apple Pay už nemusí být jedinou platební metodou v EU na iPhonech

Apple Pay už nemusí být jedinou platební metodou v EU na iPhonech
2024-01-19T15:00:43+02:00
• 19. 1. 2024

Zdroj: Apple

Bezkontaktní placení pomocí mobilních telefonů si prošlo vývojem, zejména na Androidu. Na tomto systému se prvně objevilo mnoho aplikací od bank a jiných institucí, které umožňovaly placení mobilem, ale ve výsledku vyhrálo řešení Google Pay. Google jednoduše nabídl jedno řešení, které je zdarma pro všechny subjekty, i pro uživatele. Banky tak nemusely investovat do vývoje. I tak se najdou aplikace, které toto stále nabízí. V případě Applu byla a je situace zcela odlišná. Apple si vytvořil monopol a všichni musí používat Apple Pay, což není levná záležitost, jelikož si firma bere poplatek z každé platby. Nyní ale dojde ke změně, tedy v EU.

Apple Pay dostane konkurenci

EU rozběhlo v roce 2020 vyšetřování, jestli nedochází k monopolnímu chování ze strany Applu v případě možnosti placení mobilním telefonem s využitím NFC. Není se ale čemu divit, když Apple nedovoluje používat NFC vývojářům k placení, přičemž jen Apple Pay může sloužit pro bezkontaktní placení.

Celé vyšetřování a samotné rozhodnutí se blíží ke zdárnému konci. V tuto chvíli Evropská komise žádá o zpětnou vazbu k dohodě, která byla nabídnuta společností Apple vůči antimonopolnímu úřadu v EU. Apple uvádí, že umožní přístup k NFC přes API na zařízeních s iOS zdarma a nebude nutné používat Apple Wallet nebo Apple Pay. Dále nabídne přístup k FaceID, k mechanismům ověřování, včetně výchozího nastavení preferované platební aplikace.

Apple Apple Pay Transaction 1960x1306x

Zdroj: Apple

Současně si ale Apple chce zajistit pojistky. Například pro přístup aplikace k NFC bude nutné uzavřít s vývojářskou společnosti dohodou nebo smlouvu. To znamená, že ne každý bude mít přístup bez schválení Applem. Bude zde ale odvolací mechanismus, který bude řešen přes nezávislý subjekt. Aby toho nebylo málo, přístup k NFC bude mít jen taková společnost, která má sídlo v Evropském hospodářském prostoru (EHP). Navíc takovou aplikaci budou moci používat jen uživatelé s Apple ID z EU.

To v podstatě znamená, že takovou aplikaci nebude moci používat obyvatel například USA. Současně se nedočkáme Google Pay, tedy pokud Google nevytvoří nějakou dceřinou společnost se sídlem v EHP.

Zatím se tedy čeká na dokončení celého procesu a není jasné, kdy dojde k uvolnění podmínek a kdy se asi tak dočkáme nějaké konkurence pro Apple Pay.

Zdroj: theverge.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat