Push notifikace do aplikací jsou monitorovány vládami

Push notifikace do aplikací jsou monitorovány vládami
2023-12-08T08:00:00+02:00
• 8. 12. 2023

Zdroj: Designer

Není žádným tajemstvím, že nejrůznější vládní orgány posílají požadavky společnostem kolem osobních informací uživatelů. Google i Apple dostávají mnoho podobných žádostí, a to napříč mnoha zeměmi. Ne vždy ale vyhoví požadavkům a někdy dokonce jsou do sporu s vyšetřovateli a soudy. Nyní se dozvídáme, že Apple i Google poskytují informace kolem push notifikací do aplikací.

Zásah do soukromí?

Push notifikace je mechanismus, kdy většinou server může odeslat informaci do aplikace, která následně zobrazí nějaký obsah. Zpravidla s touto technologií uživatelé interagují skrze běžné notifikace. Například že byl zveřejněn nový článek, v aplikaci je aktualizace a podobně. V mnohých případech neobsahují nějaké citlivé informace, ale mohou.

Jak se ukazuje, vlády mají přístup k metadatům těchto push notifikací. Zřejmě je zde cílem sledovat informace a případně i pracovat s možnostmi deanonymizace. Není zde ale přesné vysvětlení, k čemu tato data potřebují, ale dají se použít i pro částečné sledování. Společnosti Google a ani Apple o tomto neinformovaly, jelikož nemohly vzhledem k zákazu ze strany vlád. To se nyní ale mění.

Senátor Ron Wyden v USA zaslal dopis na ministerstvo spravedlnosti, kde si vyžádal, aby došlo k upravení aktuálního statusu. Cílem je vést nejen veřejnou diskuzi, ale také informovat uživatele, že se takto může dít. Apple i Google oceňují zásah ze strany senátora, jelikož to firmám otevírá možnost vést diskuzi, případně o tom informovat uživatele. Do této chvíle nemohly, jelikož by porušily tamější zákon.

mobile push notif diagram 2000x1500x

Zdroj: itrsgroup

Samotné push notifikace jsou poměrně důležité a záleží jen na vývojářích, jak bezpečně je využívají. Samotná data ale nemusí být obsažena zrovna v čitelné podobě v takové notifikaci, případně jestli vůbec. I tak se jedná o problém a respektive situaci, kdy by bylo dobré obeznámit uživatele, že i tento typ komunikace může podléhat sledování.

Pokud jde o možnost sledování notifikací třetí stranou, třeba nějakým útočníkem, je to nemožné, pokud není infikované samotné zařízení. Komunikace mezi servery služby, společnostmi a vaším mobilním telefonem je šifrovaná.

Zdroj: reuters.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat