O2 spouští Cat-M, pokrytí dosahuje na 98,5 % území

O2 spouští Cat-M, pokrytí dosahuje na 98,5 % území
2023-12-18T15:00:27+02:00
• 18. 12. 2023

Zdroj: O2

V červenci tohoto roku jsme vás informovali, že mobilní operátor Vodafone spustil novou síť Cat-M. Nyní přichází konkurence v podobě O2, který taktéž zavádí tuto technologii.

Cat-M

Celý název této sítě je LTE Cat-M1, přičemž není ani tak určená pro běžné smrtelníky. Soustřeďuje se spíše na využití v oblasti internetu věcí, což se nakonec může také dostat k běžným uživatelům. Zde jde ale hlavně o možnost propojení mnoha zařízení. Například si firma může rozmístit různě po republice senzory a zařízení, které následně odesílají skrze LTE Cat-M1 informace do nějakého centrálního počítače nebo serveru. Samozřejmě lze přes tuto síť i ovládat nejrůznější produkty.

„Díky ní lze firmám a podnikatelům nabídnout vysoce spolehlivé a dostupné řešení pro jejich projekty. Využití technologie je navíc velmi široké. Díky vysoké spolehlivosti připojení lze Cat-M použít pro připojení zařízení v pohybu, tedy například pro on-line sledování kamionové, vlakové nebo jiné tranzitní dopravy. Zákazník tak může mít pod neustálým dohledem své kontejnery se zásilkami nebo přímo konkrétní dopravní prostředky,“ vysvětluje technologický ředitel O2 Jan Hruška.

a198663 1200x628x

Zdroj: O2

O2 uvádí, že pokrytí touto novinkou je na 98,5 % území České republiky. Cat-M pracuje na frekvenci 800 MHz a dosahuje na rychlost 1 Mbps pro stahování i nahrávání. Jde také využít VoLTE-M pro zasílání SMS nebo pro základní hlasové služby. Nezapomnělo se i na roamingové možnosti.

„Jsme rádi, že tuto síť, která otevírá dveře k budoucnosti a většímu využití IoT zařízení v průmyslu a podnikání, můžeme nabízet našim zákazníkům. Díky téměř 100% pokrytí Česka a individuálnímu přístupu, dokážeme vytvořit vysoce individualizované řešení na klíč pro každého zákazníka, ať už z oblasti energetiky a výroby, ale třeba i zdravotnictví, zemědělství nebo dopravy,“ doplňuje za O2 Jan Hruška.

Zdroj: Tisková zpráva

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat